Utorak, 27 srpnja, 2021

Mještani brane kuće od vode i blata, odron zatvorio put

Nemojte propustiti

SPLIT – Danas su tokom dana u većem dijelu Dalmacije pale obilne količine kiše. Podaci DHMZ-a pokazuju kako je u zadnja 24 sata najviše kiše je palo na splitskom aerodromu Resnik, čak 130 mm. U Splitu (Marjan) je izmjereno 102.8 litara kiše, a u Šibeniku 105.3 litre kiše po kvadratnome metru.

Zbog obilne kiše ponovno je nastao haos na Pelješcu – došlo je do poplava i bujica na cestama, a blato i mulj stvaraju velike probleme mještanima. Mještani se danonoćno bore s vodom koja prodire u njihove kuće.

Mještani strahuju od nove kiše koja je najavljena pa mole sve nadležne institucije da izađu na teren i odmah počnu sa sanacijom.

Odroni koji se spuštaju s vrha brda i prolaze kroz naselje Trstenik slijevaju se u more. Jedna od najljepših plaža je uništena i na njoj se stvorio ogroman nasip kojeg su nazvali ‘Crni Rat’, piše DuList. Šteta se okvirno procjenjuje na najmanje 100 000 kuna. Centralni dio Pelješca nakon sinoćnjeg nevremena velikim odronom zablokirao je i onemogućio za saobraćaj državnu cestu Ston – Orebić kod Tabora.

Podsjetimo, prije tačno sedam dana jaka kiša koja je pala na području Trstenika na Pelješcu prouzročila je bujicu blata, stabla i kamenja. Blato i voda zatrpali su ulice te su na brojnim kućama i automobilima prouzročili materijalnu štetu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo