Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Mladen Bosić traži nižu cijenu usluga mobilnih operatera

Nemojte propustiti

Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH, pokrenuo je inicijativu da parlament raspravlja o cijenama usluga mobilnih operatera u BiH.

“Već duže vrijeme primjetno je da građani BiH plaćaju mnogo više cijene usluga korištenja mobilne telefonije od susjednih zemalja. Neka istraživanja pokazuju da korisnici mobilne telefonije u BiH plaćaju visoke cijene razgovora i prenosa podataka uz drastično manji kvalitet usluga u odnosu na okruženje. Iako u BiH trenutno posluje šest mobilnih operatera, stiče se utisak da ne postoji stvarna konkurencija i da su građani u BiH oštećeni”, navodi se u obrazloženju Bosićeve inicijative.

Takođe, u inicijativi se navodi da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) treba da obezbijedi informaciju o cijenama usluga operatera u BiH s uporednim cijenama usluga u regionu i Evropi.

“Potrebno je utvrditi kolike su cijene i kakav je kvalitet usluga telekom operatera i njihovo poređenje sa konkurencijom u regionu i Evropi. Treba pronaći način da se problem prevaziđe, da se cijene usluga snize i usklade s cijenama u regionu”, piše u inicijativi.

Prema informacijama iz RAK-a, kada su u pitanju cijene mobilnih usluga u BiH, prosječna cijena tri glavna telekom operatera u BiH, odnosno “BH Telecoma”, “M:tela” i HT “Eroneta” je 0,19 KM po minuti unutar vlastite mreže, dok je, recimo, cijena minuta razgovora u Crnoj Gori u prosjeku 0,17 KM, u Makedoniji 0,14 KM, Srbiji 0,15 KM.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nejra Latić-Hulusić razočarana: “Istjerali su me kao pseto na Panonskim jezerima zbog burkinija”

U svom postu ona je navela i da je prilikom ulaska u kompleks od osoba zaduženih na ulaznoj kapiji...

Možda vas zanima i ovo