Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Mladen Ivanić: Ostajem pri stavu iznesenom u pismu Vijeću sigurnosti UN-a

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Trebinju da i dalje ostaje pri stavu koji je naveo u ličnom pismu koje je uputio ambasadorima zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a povodom predložene britanske rezolucije o Srebrenice i da nema namjeru da kao predsjedavajući polemiše s ambasadorima, piše Fena.

Ivanić je ovo rekao u izjavi novinarima, komentirajući pismo stalnog predstavnika Velike Britanije pri UN Matthewa Rycrofta, u kojem je ocijenio da nazivanje događaja u Srebrenici 1995. godine “genocidom” nije politička niti antisrpska izjava.

“Mislim da način na koji je posao oko rezolucije vođen nije dobar. Drago mi je da ima određenog razumijevanja, ali mislim da Rycroft naveo neke stavri koje ne stoje”, dodao je Ivanić.

Naglasio je da je u svom pismu jasno rekao da ne želi uticati na ocjenu o karakteru događaja u Srebrenici.

“Rycroft se u odgovoru pozivao na negiranje ili prihvatanje genocida. To nije bila moja tema. U svom odgovoru Rycroft govori o takmičnju o broju žrtvama, a ja ni to nisam komentarisao. Čini mi se da je njegov odgovor previše okrenut istoriji koju je imao dok je bio ambasador, ali kao predsjedavajući Predsjedništva BiH nemam namjeru da polemišem s ambasadorima. Moje mišljenje je iskazano u pismu i nemam namjeru dalje da idem”, dodao je Ivanić.
Ivanić je naveo da odlazak srpskih zastupnika iz Parlamenta BiH, što je danas zatražio predsjednik RS-a Milorad Dodik, nije nikakvo rješenje, a da je svoj stav već rekao o pismu bošnjačkih zastupnika koje su uputili UN-u s podrškom britanskoj rezoluciji o Srebrenici te da je to zloupotreba parlamenta i krivično djelo, jer su pisali uime Parlamenta BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ljubiša Ćosić otvorio dušu: Volim Dodika jer je ljudina, on ne mrzi nikoga, ni naše komšije iz Sarajeva

- Jesam se napio i jesam bio pijan u kafani. Poznat sam kao neko ko voli ljude i veselje....

Možda vas zanima i ovo