Petak, 22 listopada, 2021

Mladi odlaze jer nemaju posla

Nemojte propustiti

trazim-posao-oglasi

Agencija za rad i zapošljavanje BiH i Institut za razvoj mladih Kult jučer su potpisali sporazum o pristupanju Mreži za kreiranje boljeg poslovnog ambijenta u BiH. Cilj Mreže je da obuhvati što veći broj institucija, poslovnih subjekata i civilnog sektora kako bi se zajednički rješavali ključni problemi u oblasti zapošljavanja.

Partnerstvo

Zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željko Rajić kazao je ovom prilikom kako su se za pristupanje Mreži odlučili jer smatraju da Institut Kult može doprinijeti poboljšanju poslovnog ambijenta i procesu unapređenja svih segmenata koji vode unapređenju zapošljavanja u BiH, posebno mladih kategorija koje su prioritetna grupa za zapošljavanje.

– Osnovni ciljevi sporazuma su da uspostavi partnerstvo s ciljem stvaranja održive koalicije vladinog, nevladinog i poslovnog sektora koji se bave pitanjem zapošljavanja u BiH, da odlučno radimo na rješavanju ključnih problema u sektoru zapošljavanja i na samom tržištu rada, da osnažimo međusektorske saradnje vladinih institucija, organizacija, građanskog društva i poslovnih subjekata i njihovo zajedničko djelovanje na poboljšanju poslovnog ambijenta. Također nam je cilj da izradimo djelotvorne i efikasne strategije programa zapošljavanja, da pokrenemo zagovaračke inicijative koje se tiču zapošljavanja u BiH. Cilj nam je i izgradnja i jačanje organizacijskih i institucionalnih kapaciteta, a sama mreža predstavlja alat za razmjenu ekspertize iskustava kao najboljih praksi, istakao je Rajić.

Direktor Instituta za razvoj mladih Kult Jasmin Bešić potcrtao je kako su se uhvatili u koštac sa najvećim problemom mladih u BiH, a to je nezaposlenost.

Problemi

– U zadnje vrijeme je 68.000 građana napustilo ovu zemlju, od čega je najveći broj mladih ljudi. Nezaposlenost kod mladih je i uzrok drugih problema. Samo devet posto mladih u cijeloj BiH je u bračnoj zajednici, a sedam posto je već pokrenulo procedure da napusti zemlju. Kroz ovu mrežu ćemo okupiti sve institucije, nevladine organizacije i poslovni sektor želeći da stvorimo sinergiju između ovih institucija, da jedni od drugih čuju gdje su problemi, a gdje rješenja, jer samo zajedničkim nastupom možemo doći do pozitivnih rješenja, istakao je Bešić.

U okviru projekta Poslovni prostor BiH, kako je kazao voditelj projekta Rusmir Pobrić, definisali su desetak najznačajnijih problema u oblasti nezaposlenosti, a onda se opredijelili za rješavanje problema visokih nameta privatnom sektoru, naplate poreza za dodanu vrijednost i doprinosa na plate radnika. Još jedna oblast kojom će se baviti, dodao je Pobrić, jeste pitanje budžetskih poticaja za razvoj privrede.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nana Fata Orlović dobit će Povelju TK

Povelja će biti dodjeljena na svečanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u povodu Dana državnosti. Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojila...

Možda vas zanima i ovo