Četvrtak, 25 travnja, 2024

Mladi Sarajlija odselio u Njemačku: Bolje mi je 100 puta, dobio sam posao i nije mi trebala štela! U skorije vrijeme ne planiram se vratiti u BiH

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

– Kaže da je zadovoljan situacijom, ali smatra da uvijek može biti bolje. Tvrdi da je neuporediva situacija sa BiH.

Mladi iz Bosne i Hercegovine odlaze već godinama, a nažalost, to je postala svakodnevnica uslijed nedostatka finansija i želje za napredovanjem u poslovnom i porodičnom životu. Njemačka, Austrija, Slovenija, samo su neke od zemalja u koje Bosanci i Hercegovci odlaze u nadi za bolje sutra, a sa sobom vode i porodice.

Kako je za portal “Avaza” kazao Sarajlija Jasmin Agović, u Njemačku je otišao za boljim životom.

– U Njemačkoj sam u Karlsrueu. Odlučio sam da se odselim prvenstveno zbog toga što u mojoj domovini nisam mogao da nađem posao bez štele, to moram da naglasim, zbog korupcije, kriminala koji se dešava. To je svakodnevnica postala, ne samo kriminala na ulicama, nego i u državnim institucijama. Ti kad odeš da izvadiš neku papirologiju ili bilo šta što ti treba, “vodaju te”, neće da ti kažu šta ti treba. Dođeš na šalter, pa ti kažu nešto deseto, pa kolegica na godišnjem. Izvodiš dokumentaciju kod treće osobe, kažu nisu ti papiri, nego donesi ove – priča nam Agović.

Dodaje da u BiH vlada bezakonje.

– Svi koji kažu da u BiH postoji zakon dobar, a da se ne sprovodi, to ne znam u kojoj mjeri je istina – rekao je Agović.

Istakao je da u Njemačkoj stanuje već 2,5 godine. Kaže da je zadovoljan situacijom, ali smatra da uvijek može biti bolje. Tvrdi da je neuporediva situacija sa BiH.

– U Njemačkoj sam medicinski tehničar u jednoj klinici. Većinom rade stranci, ali ima i Nijemaca, nije da ih nema. Mogu da kažem, ovdje gdje ja radim 50 posto su Njemci, 50 posto su stranci. Slažemo se i sve je uredu. Naravno, uvijek na početku postoje te varijacije dok se ljudi ne naviknu. To je u svakom poslu tako, ali kasnije kad se stvori jedan zdrav tim, to kasnije bude normalno. Ja sam sad za sad zadovoljan s poslom i mogu da kažem da mi je sigurno čak i lakše nego u BiH i bolje 100 puta – dodaje Agović.

Upitali smo ga i kako se snašao u komunikaciji.

– Položio sam B1. Njemački jezik nije jednostavan, uči se još uvijek. On je težak, ali u svakodnevnici se stekne neka rutina i naravno navikava se – rekao je Agović.

Naglasio je da se u skorije vrijeme ne planira vratiti u BiH, a za budućnost, ko zna.

– Možda ako situacija u BiH bude bolja, ali to iziskuje mnoge stvari. Mora se mnogo toga promijeniti. Sve se dijeli na neke nacionalnosti, na tri stvari. To ne vodi ničemu dobrom. Mislim da mladi odlaze upravo iz ovih razloga koje sam naveo, korupcija, mito, kriminal. Sudstvo i tužilaštvo ne postoji, zdravstvo je u katastrofalnom stanju. Nema ništa što bi jednog čovjeka održavalo u BiH da živi da nema nekih veza, pa preko tih veza da uspije, ostalo je sve katastrofa – izjavio je Agović za portal “Avaza”.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Influenserica Adna Helić se oglasila nakon izlaska iz pritvora, evo šta je poručila

Influenserica Adna Helić, koja je privedena u sklopu akcije "Black Tie 2" u Sarajevu, puštena je na slobodu. Podsjetimo, Helić...

Još vijesti za vas