Četvrtak, 25 travnja, 2024

Mladić ubio kamatara: Za dug od 900 KM tražio mu 10.000 maraka!

Preporučeno

Milan Maksimović (50), kojeg je prema optužnici ubio Radan Vekić (24) iz Prijedora, na ime duga od 900 maraka uzeo mi je oko 10.000 KM zelenaških kamata, rekao je Zoran Vekić u banjalučkom Okružnom sudu.

On je bio svjedok odbrane optuženog Radana koja ga je pozvala da potvrdi njihovu tezu da je ubijeni bio zelenaš koji je iznuđivao novac i od optuženog, prenosi Avaz.

“Maksimovića sam upoznao kada sam mu prodao vozilo i on mi je rekao da mu se uvijek mogu obratiti za pomoć. Tako sam od njega i pozajmio 900 KM. Međutim, osim duga morao sam mu vratiti i kamatu, koja je stalno rasla, jer nisam pare vratio na vrijeme. Dug je prvo narastao na 1.600 maraka, a kada sam mu dao te pare, kazao je da sam mu opet dužan” istakao je Zoran Vekić i dodao da je nakon toga Maksimoviću četiri subote plaćao kamatu po 100 maraka, a zatim mu je dao i 3.000 švajcarskih franaka.

Upravo se čita:  Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Istakao je da je i nakon toga Maksimović od njega tražio da potpiše priznanicu da mu je dužan 9.000 maraka.

“Prijetio mi je pištoljem pa sam priznanicu potpisao plačući. Poslije sam otišao da radim u Njemačku, a kada sam se vratio, dao sam mu još 1.000 eura i opet ostao dužan” rekao je ovaj svjedok.

Sudsko vijeće kojem je predsjedavala sudija Snježana Kudrić interesovalo je zašto to sve nije ispričao policiji ako je tačno. Zoran Vekić je odgovorio da se bojao i da mu je Maksimović kazao da su u policiji “njegovi ljudi”, piše Glas Srpske.

Upravo se čita:  Potukle se sestre u Cazinu, jedna završila u bolnici, druga u pritvoru

S druge strane, drugi svjedok odbrane Branko Todorović, koji je poslovao sa Maksimovićem, kazao je da s njim nikad nije imao problema, prenosi Avaz.

“Od njega sam kupio vozilo i dogovorili smo da mu platim u dva puta. Tako sam i uradio. Malo sam kasnio i čovjek je samo pitao kada ću mu vratiti pare, ali nije mi prijetio ni kamatario” rekao je Todorović.

Prema optužnici, Radan Vekić je Milana Maksimovića usmrtio hicima iz vojničke puške “M-48” na lokalnom putu u selu Špadići kod Prijedora 14. maja ove godine. Tog dana on je pozvao telefonom Maksimovića i tražio da se nađu u Prijedoru na benzinskoj pumpi, jer hoće da mu vrati dug.

Upravo se čita:  Objavljeni detalji ubistva Banjalučanina na Manjači: Drvenom letvom Rodoljubu zadao više udaraca po glavi od kojih je preminuo

Međutim, nešto kasnije je ubica opet pozvao žrtvu i rekao da mu je “golf” ostao u kvaru u Špadićima i da dođe po njega. Vekić se sakrio iza svog vozila i kada se Maksimović pojavio, ubica je ustao i pucao na žrtvu. Pogodio ga je s dva hica u grudi i glavu, prenosi Avaz.

Motiv ubistva navodno je dug sa nesrazmjernom zelenaškom kamatom koju je Vekić trebalo da isplati Maksimoviću. Osumnjičeni je ubijenom navodno dugovao oko 3.500 KM koje nije imao odakle da vrati, zbog čega se i odlučio na likvidaciju.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stiže nam “gost” iz Afrike: BHmeteo objavio prognozu za prva tri dana maja

Za prvomajske praznike očekuje nas djelimično sunčano i nestabilno vrijeme. Zbog ciklonalne aktivnosti u zapadnom Sredozemlju i pritjecanjem vlažnog zraka...

Još vijesti za vas