Subota, 27 studenoga, 2021

Mladima na Balkanu roditelji traže posao

Nemojte propustiti

IbfnkIO
Foto: Bizlife

Rezultati uporedne analize stručnjaka londonske škole za ekonomiju i političke nauke (LSE), pokazuju da na Balkanu mladi najčešće nalaze posao uz pomoć roditelja.

Istraživanje je sprovedeno u sedam zemalja jugoistočne Evrope, kao i u Turskoj i Izraelu, a analitičari procijenjuju da su ključni razlozi za taj trend finansijske poteškoće poslodavaca, ali i nedostatak motivacije i određenih vještina kod mladih.

Prema informacijama LSE-a, u Srbiji roditelji intenzivno pomažu djeci u pronalasku posla u 65 odsto slučajeva, na Kosovu je taj procenat 60, u BiH 40, a otprilike svakoj drugoj mladoj osobi od pomoći u zaposlenju su roditelji u Makedoniji, Turskoj, Crnoj Gori, Albaniji, Turskoj i Izraelu.

Tek tri odsto maturanata u Hrvatskoj samostalno traži posao – u 70 odsto slučajeva snažnu podršku daju im roditelji, a u čak 85 odsto roditelji to čine “jako” i “veoma jako”. Hrvatska se zbog tog podatka svrstala na prvo mjesto ljestvice porodične pomoći.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo