Subota, 2 prosinca, 2023

‘Mliječni rat’ s BiH: Hrvatska inspekcija u mlijeku iz BiH pronašla aflatoksine!?

Preporučeno

Hrvatska granična inspekcija na prelazu Stara Gradiška u četvrtak je pronašla kancerogene mikotoksine, konkretno aflatoksine, najtoksičniju podgrupu mikotoksina, u velikoj pošiljci tetrapak mlijeka iz Kozarske Dubice, namijenjenog prodaji u Hrvatskoj.

mlijekoRiječ je o pošiljci trajnog mlijeka s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranjima od jedne litre, koje u Hrvatsku uvozi jedna mljekara s područja Dalmacije, saznaje Glas Slavonije.

U Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske odbili su komentarisati ovu informaciju, ali nisu je ni demantovali. Na pitanje šta je, i u koliko mlijeka pronađeno na graničnom prelazu Stara Gradiška, pomoćnica ministra Mirjana Mataušić-Pišl odgovorila je da “neće ništa reći”, i da se novinari “strpe do petka”, piše Danas.hr.

Znači li to da Ministarstvo rezultate započetog “rata mikotoksinima” između Hrvatske i BiH namjerava objaviti danas, vidjeće se.

Upravo se čita:  Slovenija je masovno kažnjavala ljude u koroni. Sad im vraća novac i briše dosjee!

U Kancelariji za veterinarstvo BiH u četvrtak poslijepodne još nisu imali informaciju o mlijeku pozitivnom na mikotoksine iz Kozarske Dubice, dok je direktor mljekare koja u Hrvatsku uvozi mlijeko, kazao kako njihovo mlijeko jeste, kao i sva ostala koja iz BiH ulaze u Hrvatsku, nakon pooštrenja pravila, uzorkovano za ispitivanje na mikotoksine, ali nikakve službene potvrde o pozitivnom nalazu iz Ministarstva poljoprivrede još nisu dobili.

Upravo se čita:  Državljanin Bosne i Hercegovine uhapšen na granici kod Dubrovnika: U luksuznom vozilu marke Audi Q5 pokušao prokrijumčariti čak 20 kilograma kokaina

Prema pisanju pomenutog portala, otkrivanje aflatoksina i u mlijeku iz BiH, nakon što je BiH aflatoksine pronašla u hrvatskom mlijeku Vindije i Dukata, nameće nekoliko pitanja – pijemo li već duže vrijeme izrazito kancerogene mikotoksine, budući da testiranja na njih do sada, čak ni u redovnom monitoringu, nije bilo, sve dok bh. inspekcija aflatoksine nije pronašla u mlijeku Dukata i Vindije na ovdašnjem tržištu? Sada i Hrvati, “uzvraćajući udarac” BiH, počeli su testirati bh. mlijeko koje ulazi u Hrvatsku i odmah, što potvrđuje nalaz iz Stare Gradiške, pronašli opasne aflatoksine.

Upravo se čita:  Policajac se povrijedio otvarajući vrata na službenom autu, dobit će 5.000 eura

Stižu rezultati iz Beča

Kako potvrđuju i sami mljekari, u redovnom monitoringu se kontroliše, između ostalog, prisutnost bakterija, ali na mikotoksine do sada kontrole nije bilo, osim ako je neko u lancu “od polja do stola” nije naručio, i platio sam.

Danas će Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske , kako se neslužbeno saznaje, sigurno objaviti rezultate laboratorijskog, sveobuhvatnijeg testiranja mlijeka iz Vindije i Dukata, obavljenog u Beču, piše Danas.

(Bh-index)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Hrvatski ‘Scout’ nastavlja sa zapljenom: Iz kasarne Oružanih snaga u Tuzli izuzeto 26 topova o 3,3 miliona metaka!

Hrvatska firma Scout izuzela je u četvrtak iz kasarne Oružanih snaga BiH u Kozlovcu kod Tuzle 26 topova ZIS...

Možda vas zanima i ovo