Nedjelja, 1 listopada, 2023

Mnoge će obradovati: Objavljena vremenska prognoza za proljeće u BiH

Preporučeno

Proljeće na prostoru Bosne i Hercegovine prema prognoznim modelima trebalo bi da bude toplije u odnosu na prosječnu temperaturu zraka za period, navedeno je u prognozi FHMZ-a.

Prognoza nije striktno određena za proljeće, već za period od 1. marta do 31. maja.

Najveće pozitivne anomalije očekuju se u maju. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena do velika i kreće se od 60 do 75 posto.

Upravo se čita:  Pismo namjere Centralne banke BiH: Traže zemljište za izgradnju Glavne jedinice Sarajevo, ponude se mogu slati do 16. oktobra

Proljeće 2022. godine u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti nešto toplije. Prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta koji će oboriti temperaturu zraka ispod prosječnih vrijednosti izvjesni su tokom čitavog promatranog perioda.

Pojava mrazeva moguća je najmanje do treće dekade aprila. Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka veća 0 stepeni) u Bosni tokom proljeća 2022. je do 18, a na području južne Hercegovine dodva mrazna dana.

Upravo se čita:  Visoki domaći i međunarodni zvaničnici stižu na vježbu OSBiH na Manjači

Preporučeno za vas

Izdvajamo

I Ramo Isak poslao poruku Dodiku: Iskoristi dane na slobodi, uživaj u bh. ljepotama

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da...

Možda vas zanima i ovo