Subota, 16 listopada, 2021

Mnogo je razloga zašto jesti lubenicu

Nemojte propustiti

Osim što je pravo ljetno osvježenje, lubenica je pravi izvor vitamina i zdravlja.

lubenicaLubenica je bogata likopenom, antioksidansom koji joj daje specifičnu crvenu boju (baš kao i kod rajčice) i smanjuje rizik nastajanja raka prostate. On ujedno štiti od bolesti srca te raka vrata maternice i jajnika, a smatra se kako poboljšava plodnost, donosi ordinacija.hr.
Osim što sadrži velike količine vitamina A, B i C, bogata je vodom i (oko 92 posto) i pomaže u regulaciji tjelesne težine jer ne sadrži mnogo kalorija. Tpčnije, sto grama lubenice sadrži 10 posto šećera, 90 posto vode, 20 miligrama betakarotena, 0,5 miligrama željeza, sedam miligrama kalcija, deset miligrama fosfora i oko 20 kalorija.

Ako želite iz lubenice izvući najviše zdravstvenih dobrobiti, nemojte ju čuvati u frižideru. Iako je privlačnija i nudi više osvježenja ako je ohlađena, ona će na ovaj način izgubiti i do 40 posto likopena nakon dva tjedna skladištenja. Najbolje bi bilo čuvati ju na sobnoj temperaturi. Međutim, ako ste ju preprezali i načeli, tada ju držite u hladnjaku. Ako želite saznati kako napraviti napitak ili salatu od lubenice.

(Ordinacija.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sramotan snimak: Žena histerično šamarala dijete u kolicima

SRBIJA - Na videu koji je zgrozio i šokirao sve one koji su imali prilike da ga vide, vidi...

Možda vas zanima i ovo