Utorak, 5 prosinca, 2023
Home Blog

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

0

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je 2. političkim forumom na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine koji se danas održao u Bruxellesu, radi nastavka praćenja provedbe nužnih reformi koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Europska komisija.

Tijekom susreta svi sudionici su informirali povjerenika Várhelyia o postignutim rezultatima i evidentnim koracima u vezi s njihovim nadležnostima u razdoblju nakon održavanja 1. političkog foruma na visokoj razini između BiH i EU u Sarajevu. Razgovarano je i novom EU Planu rasta za regiju Zapadnog Balkana.

Predsjedateljica Krišto je se u svojoj izjavi za medije rekla kako sama brojnost izaslanstva dužnosnika Bosne i Hercegovine, koje je u Bruxelles stiglo s usuglašenim tekstom zaključaka, govori o apsolutnoj opredijeljenosti i posvećenosti kada je u pitanju EU put naše zemlje. Kazala je kako je značajan iskorak napravljen i u proteklih mjesec dana, u razdoblju od objave Izvješća EK o BiH, te da već sutra Europskoj komisiji službeno predajemo dokument Plana reformi koji je u rekordnom roku izradila Ad hoc radna skupina Vijeća ministara BiH.

„Vjerujem da smo zaista sazreli i da možemo osigurati sve nužne pretpostavke za jačanje dijaloga između institucija BiH, kao i političkih lidera u BiH, koji će nas dovesti do ispunjavanja svih onih uvjeta koji stoje pred nama. Očekujemo da će Bosna i Hercegovina do kraja ove godine dobiti konačan datum otvaranja pregovora s EU“, istaknula je predsjedateljica Krišto.

Naglasila je da samo kroz iskreni dijalog i koncenzus u donošenju odluka kroz uspostavljeni mehanizam koordinacije, te poštivanje ustavne strukture i nadležnosti institucija na svim razinama vlasti možemo osigurati trajnu stabilnost, prosperitet, provedbu reformi i konačnu integraciju u europsku obitelj.

Na kraju obraćanja predsjedateljica Krišto je zahvalila povjereniku Várhelyiju na kontinuiranoj potpori, te dosadašnjem trudu i posvećenosti europskom putu Bosne i Hercegovine. Naredni, treći po redu politički forum na visokoj razini planiran je za svibanj naredne godine.

Robinzon sa Vlašića zabrinut: Šta se ovo dešava?

Ramiz Paloš zvani Robinzon sa Vlašića ovih dana se priprema za zimu. Priprema drva, a u planu ima još puno toga iako mu je 66 godina.

– Napravio je improvizovani plastenik ali ima namjeru i pravi kupiti, pored plastenika je ogradio kamenjem rijeku koja protiče kroz cijelo njegovo imanje, a valja napomenuti da su sve rijeke zapravo vrela i pitka voda koju niko nije pregazio a Ramiz sa tom vodom uzgaja i ribu u nekoliko bazena – pišu na Youtube kanalu Srednja Bosna.

Puno toga je Ramiz uradio ovog ljeta a u planu ima mnogo toga, pogledajte više u reportaži YouTube kanala Srednja Bosna Danas.

“Legli spavat kaže kćerka ‘babo ja gladna, a u kući samo hljeba'”

0

Dževad Ćeso je otac petero djece koji se trudi da prehrani svoju porodicu na veoma težak način.

Na dnevnici radi sve, šta god mu neko ponudi da radi on prihvati kako bi zaradio da svi u kući navečer zaspu siti.

– Radio je i u firmi gdje je za 13 dana rada dobio 185 KM a radilo se od 7 do 17 sati. Ispričao je brojna životna dešavanja koja možete pogledati u novoj reportaži na – YouTube kanala Srednja Bosna Danas.

Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu zbog toga što su predstavnici BiH glasali za suspenziju Rusije u Vijeću Evrope

0

Prošle godine, tačnije 25. februara 2022. godine Rusija je suspendirana iz Vijeća Evrope zbog napada na Ukrajinu, a ovu odluku podržala je i Bosna i Hercegovina.
Tadašnji šef Misije BiH pri Vijeću Evrope Ivan Orlić glasao je kao i većina te je Rusija suspendovana.

Podsjetimo, u skladu sa Statutom Vijeća Evrope, Odbor ministara odlučio je suspendirati Rusiji pravo na predstavljanje u Odboru ministara i u Parlamentarnoj skupštini, zbog oružanog napada na Ukrajinu.

Tužilaštvo BiH, na čijem je čelu Milanko Kajganić donijelo je skandaloznu odluku. Kako je objavila Istraga Tužilaštvo BiH pokrenulo je krivičnu istragu (protiv odgovornih u Predsjedništvu BiH) zbog toga što su predstavnici Bosne i Hercegovine 25. februara 2022. godine glasali za suspenziju Rusije u Vijeću Evrope!

Postupajući tužilac u ovom slučaju je Feđa Fejzagić, a u novembru ove godine zatražio je od Predsjedništva BiH informaciju da li su na sejdnicama Predsjedništva BiH odlučivalo o stavu BiH, kao organa nadležnog za vođenje vanjske politike BiH.

Inače, Vijeće Evrope je formirano nakon Drugog svjetskog rata kako bi štitio ljudska prava i vladavinu zakona širom europskog kontinenta i odvojen je od EU.

Rusija je član 47-članog tijela za ljudska prava od 1996. Izbačena je iz parlamentarne skupštine Vijeća Evrope zbog aneksije Krima 2014., ali je 2019. vraćena sa punim pravima.

Varhelyi: Uvjereni smo da BiH može učiniti više i bolje

0

Sa svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini danas je iz Bruxellesa poslana jasna poruka i opredjeljenje da europski put Bosne i Hercegovine nema alternativu.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Brojana Krišto, nakon drugog političkog foruma na visokoj razini između Europske unije i Bosne i Hercegovine koji je danas održan u Bruxellesu, rekla je da su politički lideri iz BiH iskazali svoje opredijeljene da nastave što snažnije na reformskom putu, a kako bi postigli napredak za sve građane Bosne i Hercegovine.

Povjerenik za proširenje i susjedstvo Olivér Várhelyi dodao je da Europska unija vidi predanost i pozitivne pomake kada su u pitanju neophodne i dugo očekivane reforme u Bosni i Hercegovini.

Smatra da je dodjeljivanje kandidacijskog statusa Bosni i Hercegovini bila ispravna odluka, jer su pokazani rezultati i razvoj kakav do sad nije viđen u našoj zemlji.

“Uvjereni smo da BiH može učiniti više i bolje, a na tome vidljivo radi Vijeće ministara na čelu s Borjanom Krišto. Vidimo veliki napredak u reformama, nove vlade uspostavljene su na svim razinama, brzo se usvajaju proračuni, a sve političke stranke prepoznale su europske integracije kao prioritet“, rekao je on.

Također je istaknuo značajan napredak u usvajanju reformskih zakona, kao i političkih strategija.

“Stvorene su političke strategije koje su sastavni dio europskog puta. Spomenuo bih borbu protiv pranja novca, akcijske planove za migracije i borbu protiv terorizma ili provedbu nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina. Mislim da ovim razvojem događaja vidimo veliku promjenu u pristupu, veliku promjenu u radu svih institucija i funkcioniranju institucija u cijeloj zemlji”, pojasnio je Várhelyi.

Ako se nastavi ovakva predanost, on smatra da će Europska unija biti spremna otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom, onda kada se ispune svi kriteriji. Sastanak je, kako je rekao Várhelyi, potvrdio da su sve razine vlasti u BiH predane ovim prioritetima.

Na kraju je rekao da će Europska komisija izvijestiti Vijeće ministara BiH o napretku u ožujku 2024. godine, naglasivši da su ovo odlične vijesti za BiH, kao i za Europsku uniju, jer je vidljivo da se rad nastavlja i da je predanost ovim prioritetima snažnija nego ikada, prenosi N1.

Advokat potvrdio, Milorad Dodik sutra pred Sudom BiH: “Kao da tužite patrijarha što nas je krstio”

0

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sutra će se odazvati pozivu Suda Bosne i Hercegovine i sa pravnim timom prisustvovati glavnom pretresu, potvrdio je za RTRS advokat predsjednika Republike Srpske Goran Bubić.

Bubić je rekao da se Sud još nije oglasio o jučerašnjem zahtjevu odbrane da sudski postupak protiv predsjednika Republike Srpske i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića bude premješten u banjalučki Osnovni sud.

Osim advokata Bubića, glavnom pretresu prisustvovaće i članovi šireg tima za odbranu predsjednika Republike Srpske, među kojima su advokati Goran Petronijević i Anto Nobilo.

Petronijević je u izjavi za Tanjug istakao da će nekoliko kolega iz Centra za obnovu međunarodnog prava takođe biti u sudnici i javnosti objasniti regularnost ovog postupka.

“To što oni Dodiku stavljaju na teret je jedna vrsta tolikog licemerja, to je kao tužiti patrijarha što nas je krstio. Tužiti Dodika zbog toga što je potpisao Ukaz o stupanju na snagu zakona ili izvršenju zakona koji je donijela Narodna skupština Republike Srpske kao predstavnički organ. On je imao obavezu da potpiše akt donesen u Parlamentu”,kaže Petronijević.

Da Dodik nije postupio po odluci NSRS, Petronijević kaže da bi to bilo kršenje Ustava i prijetila bi mu zatvorska kazna do 12 godina. On pojašnjava da iza svega stoje napadi na Republiku Srpsku i njenu imovinu, a sve je uslijedilo, navodi RTRS, nakon neslaganja sa odlukom da određena svojinska prava RS pređu i na Federaciju BiH. Riječ je o pravu na vlasništvo nad šumama, nad prostorima na kojima se nalaze kasarne.

Sa tim udarom se, podsjeća Petronijević, nisu složili ni NSRS ni Dodik, pa je u NSRS donesen Ukaz da se ta odluka o svojinskim pravima ne objavljuje u Službenom glasniku RS.

“Predsjednika Republike Srpske sada treba ukloniti sa političke scene jer iza osude, koju oni namjeravaju da donesu, stoji i zabrana političkog djelovanja. To je borba ne za Milorada Dodika, nego za Republici Srpsku”, dodaje Petronijević.

Petronijević je kazao da je Christian Schmidt sebe proglasio visokim predstavnikom, te smatra da on nema mogućnost da donosi zakone već samo da predlaže, da lobira, da vrši pritisak da se određeni zakon donese.

“Dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon, taj zakon nije donesen”, kaže Petronijević.

Na osnovu tih Schmidtovih zakona, protiv Dodika kao predsjednika Republike Srpske i v.d direktora Službenog glasnika se, navodi Petronijević, vodi montirani politički postupak, koji nema veze sa krivičnim pravom nego sa politikom poništavanja Republike Srpske i, kako je naveo, pravljenja unitarne države Bosne i Hercegovine.

Otac skrivio saobraćajnu nesreću, ostavio teško povrijeđenog sina u vozilu i pobjegao

0

Vozač (25) koji je u noći s petka na subotu u slupanom vozilu nakon saobraćajne nesreće ostavio teško povrijeđenu bebu je otac djeteta koje ima samo šest mjeseci. Policija je objavila detalje nesreće.

U noći s petka na subotu, (2. decembra) oko dva sata, jak prasak probudio je stanare četvrti oko Sylter Straße u Wiesbadenu. Stanari su izašli na ulicu i vidjeli kako na boku leži demolirani VW Touran. U olupini je bila uplakana beba, od vozača nije bilo traga, prenosi Fenix Magazin.

Hitna pomoć je stigla brzo i zbrinula bebu koja je zadobila tešku povredu glave.

Prvobitni uviđaj na mjestu nesreće pokazao je kako se VW iz nepoznatog razloga zabio u pet parkiranih vozila, a potom i u uličnu rasvjetu. Do jutra su policajci u mraku tražili vozača nesreće, no on je u subotu tokom dana sam došao u policijsku postaju.

“Iznenada je muškarac iz Wiesbadena ušao u policijsku postaju na Willy-Brandt-Allee i tvrdio da je vozač VW Tourana koji je skrivio nesreću. Tokom policijskog ispitivanja pokazalo se da je 25-godišnjak otac djeteta. Priznao je da je sina ostavio u dječjoj sjedalici”, saopćila je policija.

Muškarac, ne samo da mora odgovarati za već utvrđeni bijeg, već i za nepružanje pomoći i napuštanje djeteta. Beba se još uvijek nalazi u bolnici, ali je izvan životne opasnosti.

Zašto je otac djeteta pobjegao i ostavio dijete u vozilu, policija nije objavila.

Prva modna kuća u BiH i zvanično ugašena: Propast krenula sa smrću njenog osnivača, posao preuzela supruga

0

Okružni privredni sud u Banjaluci zaključio je stečajni postupak nad modnom kućom “Carmen-line” u stečaju jer ovo preduzeće ne raspolaže nikakvom imovinom.

Stečajni upravnik preduzeća je istakao da “Carmen line” ne posjeduje nikakve nepokretnosti, da nisu vlasnici registrovanih vozila, te da su im obaveze veće od imovine, objavio je Capital.

Na osnovu toga je predložio sudu da zaključi stečajni postupak s obzirom na to da ne postoji mogućnost unovčenja imovine, budući da nema stečajne mase.

Potraživanja u ovom stečajnom postupku prijavili su Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i to u iznosu od 4.627 KM, te Grad Trebinje oko 433 marke.

Podsjetimo, stečaj u prvoj modnoj kući “Carmen-line” otvoren je u septembru ove godine.

Capital je ranije objavio da je Sud na osnovu uvida u priloženu dokumentaciju utvrdio da je ovo preduzeće platežno nesposobno, čime su ispunjeni uslovi za pokretanje prethodnog postupka za otvaranje stečaja.

Inače, propast ove modne kuće krenula je sa smrću njenog osnivača Zorislava Stojića. Posao je preuzela supruga Plamenka sa ostalim članovima porodice, ali je očigledno da je taj gubitak bio početak kraja.

Konačno kreirana lista građana koji će dobiti pomoć EU

0

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (FMRSP) ističe da je kreirana privremena lista domaćinstava koja su ispunila uslove utvrđene Javnim pozivom – Podrška Evropske unije Bosni i Hercegovini s ciljem ublažavanja negativnog socio-ekonomskog utjecaja energetske krize, kao i lista domaćinstava koja nisu ispunila navedene uslove zbog čega su njihove prijave odbijene.

Za građane kojima su prijave odbijene zbog čega se njihovo domaćinstvo nije moglo kvalificirati za dodjelu sredstava po ovom Javnom pozivu, iz Ministarstva navode da je ostavljena mogućnost podnošenja prigovora.

Prigovor se podnosi u općini ili gradu u kojem je podnesena prijava za dodjelu sredstava. Svaki prigovor mora sadržavati dokaz, odnosno dokument na osnovu kojega se traži dodatna provjera ispunjenosti općih i posebnih kriterija utvrđenih Javnim pozivom.

Svaki prigovor uz koji ne bude priložen ovaj dokaz, automatski će se odbaciti kao nepotpun i neće biti uzet u razmatranje, saopćeno je iz Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike.

Pojašnjenje ministra Delića

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić kazao je jučer da su preliminarni rezultati javnog poziva za selekciju domaćinstava za podjelu EU pomoći s ciljem prevazilaženja energetske krize spremni te da će građani već od srijede moći provjeriti status prijave na linku napravljenom isključivo za tu namjenu.

Delić je danas na pres-konferenciji istakao da je najveći broj aplikacija koje ispunjavaju uvjete u kategoriji penzionera, gdje je 115.945 prihvaćenih prijava, zatim u kategoriji domaćinstava koja primaju dječji doplatak – 29.945.

– U kategoriji domaćinstava u kojima žive osobe na stalnoj novčanoj pomoći ukupno je 5.558 uspješnih prijava, dok je u kategoriji domaćinstava koja čine samohrani roditelj ukupno 1.040 prihvaćenih prijava – istakao je.

Pravo na novčanu pomoć ostvarilo je 152.488 domaćinstava

Delić je naglasio da je najveći broj domaćinstava koja su ostvarila pravo na ovu pomoć u Tuzlanskom kantonu, ukupno 32.600, zatim u Zeničko-dobojskom 32.038, te Kantonu Sarajevo 29.643 i Srednjobosanskom kantonu 22.808.

– Prema trenutnim podacima, pravo na novčanu pomoć ostvarilo je 152.488 domaćinstava, po sve četiri kategorije. Za ove prijave, uparivanjem sa relevantnim spiskovima, potvrđeno je da ispunjavaju sve uvjete propisane javnim pozivom – kazao je.

Delić je pojasnio da je čitav proces rađen automatski, po zadanim kriterijima, čime je minimaliziran bilo kakav vanjski uticaj i prostor za ljudsku grešku.

– U skladu sa naporima da se ovaj proces učini što transparentnijim, od srijede, 6. decembra, svi građani će biti u mogućnosti provjeriti status svoje prijave online – kazao je.

Status prijave, pojasnio je, po privremenoj listi kvalificiranih domaćinstava, moći će se provjeriti na ovoj web stranici, najkasnije do 12. decembra i to jednostavnim unosom matičnog broja podnosioca prijave ili jednog od članova domaćinstva.

Matični broj

Po unosu matičnog broja prikazat će se status prijave, uz potvrdu ostvarenog prava ili detaljno obrazloženje uvjeta koji nisu ispunjeni.

– Građani koji kroz navedenu provjeru utvrde da se ne nalaze na privremenoj listi kvalificiranih domaćinstava moći će općini ili gradu, u kojem su podnijeli prijavu, podnijeti pisani prigovor kojim će uputiti zahtjev za dodatnu provjeru ispunjenosti općih i posebnih kriterija utvrđenih Javnim pozivom – dodao je Delić.

U slučaju podnošenja takvih prigovora, naglasio je, podnositelj je obvezan priložiti dokaz o priznavanju prava ili statusa po osnovu kojega traži da se izvrši dodatna provjera.

– U slučaju podnošenja prigovora, osoba mora dostaviti dokaz o ispunjavanju kriterija – rješenje o stalnoj novčanoj pomoći, dječjem doplatku ili dokaz o primitku penzije, koji je označen kao neispunjen – istakao je Delić te dodao da su sve prijave ranije prošle detaljnu provjeru u postojećim službenim evidencijama, te da očekuje minimalan broj prijava koje bi se mogle smatrati spornima po jednom od navedenih osnova.

Svih 79 općina i gradova u Federaciji BiH aktivno radilo na unosu prijava u sistem
Po okončanju roka za prigovore i riješenim prigovorima, ministar Delić je kazao da će biti kreirana finalna lista primalaca pomoći.

– Nakon što Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremi odluku o raspodjeli sredstava s ovog transfera po općinama, bit će na dnevnom redu Vlade FBiH i bit će dostavljena jedinicama lokalne samouprave, u skladu sa utvrđenim listama primalaca po jedinici lokalne samouprave, nakon čega će sredstva biti doznačena na račune nosilaca domaćinstava koji su podnijeli prijavu na ovaj Javni poziv – pojasnio je Delić.

Također je kazao da je svih 79 općina i gradova u Federaciji BiH aktivno radilo na unosu prijava u sistem, na čemu su bila angažovana 804 državna službenika.

Ministar Delić na kraju je naglasio da je provođenjem ovog javnog poziva na ovaj način napravljen i prvi registar domaćinstava u Federaciji BiH koji čini više od 215.000 domaćinstava i oko 400.000 pojedinaca, te da je ovaj registar značajna osnova za izradu socijalne karte FBiH koju Ministarstvo planira uraditi tokom ovog mandatnog perioda.

Obje liste će od 6. do 12. decembra biti dostupne na linku: https://eupomoc.fmrsp.gov.ba/

Haos u Njemačkoj: Ledena kiša i hladno vrijeme, poginule tri osobe

0

Ledena kiša i hladno vrijeme koji su pogodili Njemačku doveli su do saobraćajnih nesreća u kojima su poginule tri osobe, dok je aerodrom u Minhenu privremeno obustavio letove.

Jedan učenik je poginuo u nesreći školskog autobusa u planinama Erzgebirge u istočnoj njemačkoj pokrajini Saksoniji, saopćila je policija.

Najmanje deset drugih školaraca prebačeno je u bolnicu. Dvije odrasle osobe, među kojima i vozač autobusa, teško su povrijeđene.

Autobus je udario u bočnu stranu vozila za zimsko održavanje puteva u okrugu Sehmatal u blizini češke granice, javila je njemačka novinska agencija dpa.

U Minhenu su svi letovi ili otkazani ili odgođeni između šest i 12 sati po lokalnom vremenu, uz upozorenje aerodroma da bi mnogi letovi zakazani za danas takođe mogli biti pogođeni teškim vremenskim uslovima.

Avion Lufthanse iz New Yorka sletio je u podne, signalizirajući nastavak letova.

Aerodrom, drugi po veličini u Njemačkoj, najavio je privremeno zatvaranje u ponedjeljak navečer zbog vremenskih prognoza za utorak.

Letovi su takođe obustavljeni na aerodromu u Minhenu u subotu nakon obilnih snježnih padavina u gradu i južnoj njemačkoj pokrajini Bavarskoj.

Još dvije osobe poginule su u sudaru automobila i traktorske prikolice na autoputu A8 u Gornjoj Bavarskoj.

Kako je saopćila policija, njihov automobil je proklizao ispod zadnjeg dijela kamiona, koji se zaustavio zbog zaleđene kiše na površini autoputa.

Autoput A99 kod Minhena zatvoren je u oba smjera nakon što je 13 vozila učestvovalo u lančanom sudaru, javlja dpa.

Za sada nema informacija o mogućim povredama.

Željeznički operater Deutsche Bahn rekao je da će saobraćaj u regiji Minhena biti pogođen nekoliko dana.

Željeznički saobraćaj za austrijske gradove Salzburg i Innsbruck, kao i Cirih u Švicarskoj, i dalje je obustavljen u utorak rano ujutro, ali su neki međugradski vozovi trebali nastaviti saobraćati ka Austriji kasnije tokom dana, navodi dpa.

Deutsche Bahn je saopćio da bi moglo doći do otkazivanja i kašnjenja vozova u drugim dijelovima južne Njemačke. Putnici su zamoljeni da odgode putovanja koja nisu neophodna za srijedu.

Južna Njemačka, kao i susjedna Austrija i Švicarska, imale su jake snježne padavine koje su uticale na javni prevoz u cijelom regionu i izazvale uzbunu zbog mogućih lavina.

Završena obdukcija tijela ubijene 14-godišnje Vanje: Ovo su detalji

Obdukcija tijela 14-godišnje Vanje Đorđevske, koja je pronađena ubijena nakon sedmodnevne potrage, završena je u Institutu za sudsku medicinu i kriminologiju u Skoplju.

Prema informacijama koje prenosi portal MKD.mk pozivajući se na neimenovane izvore, tijelo je predato porodici. Analize nakon obdukcije trebaju utvrditi uzroke nasilne smrti, kao i vrijeme kada je djevojčica preminula. Potpuni obdukcioni nalaz sa svim detaljnim podacima i analizama bit će predat Osnovnom javnom tužilaštvu u Skoplju nakon završetka.

Izvještaj o obdukciji smatra se ključnim dokazom u istrazi ovog tragičnog zločina, prema informacijama koje prenosi Tanjug.

Četrnaestogodišnja djevojčica nestala je 27. novembra ujutro, a njenom tragičnom pronalasku prethodila je sedmodnevna potraga. Tijelo je pronađeno nekoliko dana nakon nestanka.

U istom periodu, u okolini Velesa pronađeno je i tijelo P.Ž (74) iz Velesa, čiji je nestanak bio prijavljen 24. novembra. Prema zvaničnim podacima, iste osobe se sumnjiče za ubistvo i ovog muškarca i djevojčice.

Osumnjičeni Velibor Manevski, Vlatko Kešišov i Bore Videvski trenutno se nalaze u pritvoru, zajedno s ocem preminule djevojčice. Glavnoosumnjičenom Ljupču Palevskom-Palču, za kojim je izdata međunarodna potjernica, određen je pritvor u odsustvu, koji će se primjenjivati nakon njegovog privedenja.

Kako penzioneri izlaze na kraj sa svakodnevnim poskupljenjima?

0

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom usklađivanju koje početkom svake godine rade entitetske vlade kada zavodi za statistiku objave parametre o procentima rasta prosječne plaće i inflacije. Za koji iznos će biti uvećane penzije, bit će poznato u januaru.

U prilogu BHRT-a pogledajte kako žive penzioneri, kako izlaze na kraj sa svakodnevnim poskupljenjima, ali i kolike su penzije kod naših susjeda.

Bliži se nova godina, a entitetski premijeri poručuju kako nisu zaboravili penzionere i da i oni u 2024-oj mogu računati na veća primanja.

“Svakako da ćemo pratiti i ispunjavati svoje obaveze i usklađivati rast penzija sa rastom troškova života. Vidjećemo kako ćemo i hoće li biti prilike za neka vanredna povećanja”, rekao je Nermin Nikšić, predsjednik Vlade Federacije BiH.

“Mi očekujemo da ćemo 01.01. 24-te godine ići u novo povećanje penzija, a za 23-eću godinu je bilo 13,5 posto povećanje penzija, socijalnih davanja, boračkih davanja i svih onih davanja koja idu iz Budžeta RS”, govori Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Prvi ljudi entitetskih udruženja penzionera relativno zadovoljni predstojećim uvećanjem penzija. Naravno voljeli bi da rast penzija bude znatno veći, ali su kažu, svjesni ekonomske situacije.

“Ne možemo očekivati neke značajnije procente vezano za usklađivanje penzija. Prema svim tim procjenama koje kada mi saberemo to je negdje od 3 do 5 posto što je stvarno minorno u odnosu na ono koje su stvarne potrebe”, govori Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

“Mi očekujemo da i ove godine bez obzira koliko ti parametri budu pokazivali da to povećanje penzija odnosno redovno usklađivanje ne bude ispod 10 procenata”, kaže Ratko Trifunović, predsjednik Udruženja penzionera Republike Srpske.

Iako se poklonu ne gleda u zube i sa tom uvećanom penzijom treba biti pravi mađioničar da se kao penzioner u Bosni i Hercegovini preživi mjesec. Ni njima nije jasno kako im to uspijeva.Prosječna penzija u BiH je 608 KM ili 305 eura i kao takva je najniža u regiji. Penzioneri u Federaciji su u nešto boljem položaju od svojih kolega u Republici Srpskoj. Prosječna penzija u BiH je 608 KM ili 305 eura. U Federaciji BiH je 675, a u Republici Srpskoj 541 marku. Prosječna penzija u Srbiji je 666 KM, Hrvatskoj 878, a najveća je u Crnoj Gori 907 maraka.

U FBiH u toku provođenje pojačanih inspekcijskih nadzora, evo o čemu je riječ

0

U toku provođenja drugog ciklusa pojačanih inspekcijskih nadzora u oblasti borbe protiv “sive ekonomije” (rad na crno-neprijavljeni radnici, neregistrovani subjekti ili rad bez odobrenja, neizdavanje fiskalnih računa), inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove su u periodu od 9. oktobra do 30. novembra 2023. godine izvršili 1.801 pojačani inspekcijski nadzor i 25 kontrolnih nadzora, u kojima su evidentirani prekršaji koji podrazumijevaju izdavanje 636 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 600.432,00 KM.

Subjektima nadzora kod kojih su uočena manja odstupanja izdata su 134 rješenja o otklanjanju nedostataka, te zbog propusta neće biti prekršajno sankcionirani ukoliko iste otklone u ostavljenom roku. Izrečeno je i 69 rješenja o privremenoj zabrani rada, a za naplatu na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak je evidentiran iznos od 1.413.319,65 KM. U nadzorima u oblasti radnih odnosa u saradnji s kantonalnim inspekcijama rada, zatečeno je 13 radnika na crno.

U kontrolama temeljem Zakona o fiskalnim sistemima FBiH, utvrđeno je da svaki od 786 kontrolisanih subjekta posjeduje fiskalnu kasu, dok 15 subjekata u trenutku nadzora nisu izdavali fiskalne račune, zbog čega će biti prekršajno sankcionirani. Kazne za neizdavanje fiskalnog računa propisane su Zakonom o fiskalnim sistemima FBiH, a kreću se u rasponu od 2.500KM do 20.000KM za pravno lice – obveznika, od 1.000KM do 3.000KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 3.000,00KM do 10.000,00KM za poduzetnika.

Pojačane nadzore provode mješoviti timovi Federalne uprave za inspekcijske poslove u saradnji s kantonalnim inspekcijskim organima, u skladu s “Programom pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine”, kroz dva ciklusa – prvi od marta do jula, te drugi od oktobra do decembra 2023. godine.

Od početka provođenja pojačanih inspekcijskih nadzora u FBiH u martu 2023. godine do 30.11.2023. godine, izvršena su 5.473 inspekcijska nadzora i 99 kontrolnih nadzora, u kojima su utvrđeni prekršaji koji podrazumijevaju izdavanje 2.284 prekršajna naloga s finansijskim teretom od 2.776.658,00 KM. Izrečeno je i 190 rješenja o privremenoj zabrani rada, a subjektima nadzora kod kojih su uočena manja odstupanja izrečeno je 436 rješenja o otklanjanju nedostataka.

Evidentiran je iznos od 1.941.973,54 KM za naplatu naknada za vode, šume, ceste i zrak. U nadzorima u oblasti radnih odnosa u saradnji s kantonalnim inspekcijama rada zatečena su 64 radnika nacrno. Federalna tržišna inspekcija je utvrdila da, od ukupno kontrolisanih 2.416 subjekata, svi posjeduju fiskalnu kasu, te da 200 subjekata u trenutku kontrole nisu izdavali fiskalne račune.

Pored navedenih nadzora, vrše se i, između ostalog, kontrola prometovanja roba i usluga, vođenja poslovnih knjiga, prometovanja drvnih sortimenata, promet građevinskog materijala, korištenja novčanih poticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, obavljanja farmaceutske djelatnosti, te nadzori u drugim oblastima iz nadležnosti 11 federalnih inspektorata.

Pojačani nadzori će trajati do 22. decembra 2023. godine.

“Apelujemo na privredne subjekte da usklade svoje poslovanje s pozitivnim propisima kako ne bi bili predmet sankcionisanja. Molimo građane da uočene nepravilnosti u radu privrednih subjekata prijave na sljedeće kontakte FUZIP – telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata), e-mail: info@fuzip.gov.ba, te poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo,” saopćeno je iz FUZIP-a.

FUP uhapsio muškarca iz Hadžića: Iznuđivao novac Mostarcu pa mu bacio bombu na kuću

0

Policijski službenici Federalne uprave policije danas su, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, proveli operativnu akciju kodnog naziva “Jaguar”.

Akcija se provodi vezano za dokumentovanje osoba koje se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “Izazivanje opće opasnosti”, “Teška tjelesna ozljeda”, “Iznuda”, a sve u vezi sa “Udruživanjem radi činjenja krivičnih djela”.

“U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Mostaru, slobode je lišen DŽ.O. (1992.) iz Hadžića, te je izvršen pretres pokretne i nepokretne imovine koju navedeno lice koristi, kojom prilikom je pronađen mobitel, sim kartice i odjeća u kojoj su izvršena krivična djela, te drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela”, saopćeno je iz FUP-a.

Dodali su da se on sumnjiči da je kao dio grupe, određeni vremenski period vršilo pritisak na oštećenu osobu iz Mostara kako bi iznudio novac.

“U vršenju navedenog pritiska, na kuću oštećene osobe bačena je eksplozivna naprava koja nije eksplodirala, te su mu nanijete teže tjelesne ozljede. Navedeno lice će biti kriminalistički obrađeno u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predato u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu”, dodaje se u saopćenju.

Tokom provođenja aktivnosti na navedenom predmetu, podršku Federalnoj upravi policije su pružili Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Dodik spominje šest milijardi eura i poručuje: Evropski put BiH nije sporan

0

Preko 40 političkih aktera iz BiH otišlo je u Brisel na drugi politički forum pod predsjedavanjem evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija. Među predstavnici su bili partneri koji čine vlast u BiH. Predsjednik RS-a Milorad Dodik keže da je bilo konstruktivno, ali da RS ima jasan stav na koji način vidi BiH kao dio Evropske unije.

Dodik je rekao kako je sastanak bio prilika da se razgovara o planovima koji su važni za EU i BiH.

“To je priča da Evropsko vijeće raspravlja da BiH isporuči status pregovarača i da u tom pogledu počne novi proces pridruživanja BiH EU. Mi iz RS smo rekli da taj put nije sporan, ali se mora poštovati Ustav BiH i da odluke koje se donose budu dio unutrašnjeg dogovora, a ne stranci koji to rade. Na stastanku je iskazana volja kod ljudi iz Evropske komisije, koji paketom za razvoj infrastrukture i projekte prilagođavanja EU standardima, za zemlje Blakana daju 6 milijardi. Ovdje su bili predstavnici partnera na nivou vlasti BiH”, rekao je Dodik.

Kaže kako s partnerima u vlasti u BiH imaju ozbilje zastoje.

“Imamo ozbiljne zastoje u dinamici. Donijeli smo pet ili šest zakona i kada je došlo do Ustavnog suda BiH tu je zastoj. Možemo da razgovaramo, a to je da Apaelaciono vijeće ima sjedište u Banjaluci i uz to Zakon o sprečavanju pranja novca, to bi se moglo završiti. Varhelji je imao pozitivan pristup apelujući da se ovo što prije završi”, kazao je Dodik.

Na sastanku je bilo razgovora i o prijatenjama Dodika o disulociji Republike Srpske.

“Neki iz Sarajeva su kazali kako ljudi odlaze jer se priča o disoluciji. Stranci prave BiH koja ne može. Očigledno RS bez vidljivosti neće moći biti dio paketa saglasnosti za EU ako bude eliminisana. Mi to pratimo. Imate neke parlamentarce koji su izlobirani, koji to komentarištu. Moje pitanje njima je kakvo je to vladavina prava ako je visoki predstavnik nelegitimno tu. Nisu upoznati s detaljima u BiH, ali diskutuju o tome. BiH se temelji na Ustavu, a ne da se razgrađuje na Ustavu. Želim da BiH bude ustavna, ali ako to nije to, nije prihvatljivo. Mi smo rekli da smo za evropski put, optimista nisam, ali racionalan jesam, da treba taj put pratiti”, rekao je.

Da li će naredne sedmice BiH dobiti “zeleno svjetlo” za početak pregovora o pristupanju EU, Dodik je rekao:

“Nizozemska ne može dati saglasnost dok se to ne riješi u njihovom parlamentu i još neke stvari, a treba konsenzus. Nisam optimista, ali to ne znači da se ne treba raditi na tome”, zaključio je.

Oglasio se Centrotrans nakon incidenta njihovog vozača: Dobit će otkaz!

0

Portal Crna Hronika jučer je objavio snimak na kojem se vidi kako vozač Centrotransovog autobusa fizički izbacuje stariju gospođu iz vozila, nakon verbalnog okršaja.

“U ovaj autobus nećeš ući. Nema Boga da ćeš se voziti. Starija žena me je koštala 170 KM”, govorio je vozač.

Nakon snimka koji je nastao jučer na stanici kod Vijećnice, sada se oglasio i Centrotrans.Kažu da se stide postupka njihovog vozača, te da će on dobiti otkaz. Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

“Izražavamo veliko žaljenje što je ovaj sramni postupak, neprofesionalan i nedopustiv odnos prema putnici, djelo našeg uposlenika.

Po saznanju za nemili događaj vozač je odmah suspendiran i protiv njega je pokrenut postupak koji predviđa i otkazivanje Ugovora o radu.

Ovom prilikom upućujemo izvinjenje našoj putnici i građanima Kantona Sarajevo koji koriste usluge našeg prijevoza. Sigurno je da ne postoji nikakvo opravdanje za ovakvo ponašanje našeg vozača, i učinit ćemo sve da se ovakvi ili slični postupci nikada više ne ponove.

Centrotrans kao kompanija sa dugom tradicijom autobuskog prijevoza putnika, ulaže velika materijalna i finansijska sredstva kako bi našim putnicima obezbijedila najkvalitetniji prijevoz. Značajna sredstva i vrijeme ulažemo u edukaciju uposlenika te primjenu definiranih pravila u ponašanju voznog i drugog radnog osoblja prilikom obavljanja iznimno odgovornog posla – pružanje usluga javnog prijevoza putnika.

Nažalost, i pored svega što je poduzeto, desi se slučaj u kojem pojedinac svojim postupkom naruši godinama građen imidž i odnos prema korisnicima naših usluga, te na taj način umanji doprinos svih uposlenika Centrotransa u obezbjeđenju kvalitetnog prijevoza na području Kantona Sarajevo.

Naše cijenjene putnike želimo obavijestiti da je ovaj izolirani slučaj osuđen od svih uposlenika, posebno voznog osoblja, te da će sve učiniti kako bi putnicima kao i do sada pružili maksimalno kvalitetnu i udobnu vožnju u autobusima kompanije Centrotrans”, naveli su iz Centrotransa.

EU uvodi nova pravila za vozače

​Ministri prometa država članica EU-a usvojili su u ponedjeljak zajednički stav o novim pravilima u području sigurnosti na cestama, koja uključuju direktivu o vozačkim dozvolama i razmjenu informacija o saobraćajnim prekršajima.

Evropska komisija je u martu ove godine, u okviru zakonodavnog paketa o putnoj sigurnosti, predložila uvođenje jedinstvene digitalne vozačke dozvole u EU i nova pravila koja će olakšati naplatu saobraćajnih kazni počinjenih u nekoj drugoj zemlji članici, kao i oduzimanje vozačkih dozvola.

Komisija je takođe predložila da mladi vozači s navršenih 17 godine mogu polagati ispit i voziti ako su s njima stariji vozači, da se uvede probni period za mlade vozače od najmanje dvije godine nakon polaganja ispita i pravilo nulte tolerancije na vožnju pod uticajem alkohola za mlade vozače. Iako mladi vozači čine samo osam odsto od svih vozača, dva od pet smrtonosnih sudara uključuju vozače mlađe od 30 godina.

Vijeće EU-a u svome stavu je prihvatilo većinu odredbi iz prijedloga Evropske komisije, s tim da su predvidjeli određene izmjene što se tiče probnog roka za mlade vozače, a kojima se uvažavaju ovlasti država članica.

U zajedničkom stavu država članica, na temelju kojeg će pregovarati s Evropskim parlamentom o konačnom tekstu zakona, takođe se predviđa da skraćivanje roka valjanosti vozačkih dozvola za starije vozače i dalje ostane dobrovoljno. Uvode se i jasnije odredbe o provjeri fizičke i psihičke sposobnosti za vožnju. Takođe se predviđa da osobe koje imaju državljanstvo jedne članice, a stalno prebivalište u drugoj članici mogu polagati teorijski dio vozačkog ispita u zemlja svoga državljanstva, ali takva mogućnost se ne predviđa za praktični dio vozačkog ispita.

Predlaže se takođe i proširenje popisa saobraćajnih prekršaja koji će se kažnjavati na nivou EU. Trenutni spisak uključuje ukupno osam saobraćajnih prekršaja među kojima su prebrza vožnja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu, vožnja pod uticajem alkohola ili droga, nenošenje zaštitne kacige, kretanje zabranjenom prometnom trakom te nepropisno korištenje mobilnog telefona ili drugih komunikacionih uređaja tokom vožnje.

Prijedlog zakona o razmjeni informacija o saobraćajnim prekršajima omogućiće da se odluka o oduzimanju vozačke dozvole u jednoj zemlji članici primjenjuje u svim članicama, što sada zbog rupa u zakonu često nije slučaj. Isto se odnosi i na ostale saobraćajne prekršaje koji će biti kažnjivi na nivou EU.

Prošle sedmice odbor za promet i turizam Evropskog parlamenta usvojio je nacrte stava o paketu zakona o sigurnosti na cestama, prenosi “Tportal”. O tim nacrtima Evropski parlament će glasati na plenarnoj sjednici u decembru, a nakon toga predstojeće belgijsko predsjedništvo će započeti pregovore s predstavnicima Parlamenta o konačnom tekstu zakona.

Široka delegacija BiH u Briselu: Predsjednici vladajućih stranaka na sastanku sa Varhelyijem

0

U Briselu će danas biti održan Drugi politički forum između EU i BiH, pod predsjedavanjem europskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija, a iz BiH je otputovala široka delegacija uključujući lidere političkih stranaka koje čine vlast, entitetske premijere, kantonalne premijere, gradonačelnika Brčkog, šefove klubova u PS BiH, članove Kolegija oba doma PS BiH, predstavnici Vijeća ministara BiH.

Stranački lideri održat će sastanak sa Varhelyijem, a zatim će uslijediti sastanci sa parlamentarcima, klubovima, te predstavnicima kantonalnih vlada.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i ovaj put optimističan. Poručuje će svi pokazati vrlo jasnu evropsku opredijeljenost i definirati pet ili šest stvari koje su još ostale da se usvoje.

“Od Izbornog zakona, Budžeta prije svega, Zakona o sukobu interesa i još nekoliko rješenja koja su prepoznata kao minimum kako bi nam se dala jasna poruka o otvaranju pregovaračkog procesa. Ja sam optimističan”, dodao je on.

Čović je rekao da su u vezi ovih tema uglavnom usaglašeni stavovi sa partnerima iz Federacije BiH.

Treba podsjetiti da vlasti BiH od početka novembra i posjete predsjednice EK Ursule von der Leyen nisu usvojile niti jedan reformski zakon. A na čekanju su Zakon o sudovima, Zakon o sukobu interesa, Zakon o spriječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, sporazum sa FRONTEX-om…

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

0

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije za subvencioniranje energenata ispunjava 152.488 domaćinstava. Rekao je da je najviše domaćinstava koji su ispunili uvjete iz kategorije penzionera. Dodaje kako je čitav proces provjere podataka rađen automatski.

– Nije bilo prostora za ljudsku grešku. Od srijede će aplikanti moći online da provjere status svoje prijave na web stranici Ministarstva, i to do 12.decembra na način da će ukucati svoj matični broj ili nekog od člana domaćinstva – rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu Delić.

Naglasio je da će svi koji žele, imati priliku da se žale na lokaciji gdje su podnijeli zahtjev za pomoć.

– Po okončanju prigovora bit će finalna lista poslana na Vladu Federacije BiH i dalje transfer prema jedinicama lokalne samouprave, oni će isplatiti novac krajnjim korisnicima – rekao je Delić.

Nije mogao precizirati koliko će iznositi pomoć po domaćinstvu. Ranije je bilo riječi da će pomoć za penzionere biti do 300 KM, a ostale kategorije do 600 KM.

– Iznos će se znati nakon finalne liste onih koji su zadovoljili sve kriterije, kada Vlada utvrdi odluku. Vjerujem da postoji mnogo građana koji nisu imali pravo aplicirati, ali smo i svjesni pokušaja malverzacija. Mislim da je ovo realna slika – rekao je Delić.

Ukupan broj prijava na poziv je bio 216.360 domaćinstava, odnosno 429.066 osoba.

– Imali smo oko 6.000 prijava koje su bile bukvalno pokušaj prevare, gdje su se ljudi prijavljivali u više kategorija, jedan matični broj je prijavljivan više puta a mijenjan je samo račun u banci. Znamo i da je bilo odjava prebivališta i drugih malverzacija – rekao je Delić.

Kaže kako mu je bila zanimljiva anketa koju je radila jedna od televizija sa onima koji su stajali u redovima i predavali aplikacije za pomoć.

– Pitali su ih kako će potrošiti novac. Mnogi su rekli da će ih potrošiti na novogodišnje praznike, za šta nisu u suštini ni namijenjena – rekao je Delić.

Najveći broj aplikacija koje ispunjavaju uvjete su iz kategorije penzionera gdje je 115.945 prihvaćenih prijava. Zatim u kategoriji domaćinstava koja primaju dječiji dodatak, je 29.945 prihvaćenih, potom kategorija domaćinstava gdje primaju stalnu novčanu pomoć 5.558 dok je u kategoriji domaćinstava koju čine samohrani roditelji ukupno 1.040 prihvaćenih prijava.

Gledajući po kantonima najveći broj domaćinstava koja su ostvarila pravo na pomoć dolazi iz Tuzlanskog kantona, 32.600, Zeničko-dobojski 32.038 i Kanton Saajevo 29.643 i Srednjebosanski kanton 22.808.

Objavljen snimak: Voz udario automobil na pružnom prijelazu kod Doboja

0

Željeznice RS-a objavile su danas snimak nesreće kada je putnički voz udario u automobil, koji nije poštovao znakove i signalizaciju.

Na snimku se vidi kako se vozač “mercedesa” približava pružnom prijelazu i želi proći. Vjerovatno je u posljednjem trenutku vidio voz pa je ubacio u rikverc i uspio je malo vratiti vozilo, ali je voz udario u prednji dio automobila. Automobil je “odbačen” i oštećen, ali se vidi kako vozač nakon nesreće izlazi iz njega.

Sve se desilo na prijelazu “Ostružnja Gornja” između raskrsnice Stanari i Ostružnja.

Kako su tada saopćili iz Željeznica RS-a, “vanredni događaj se desio kada je putnički voz koji je saobraćao na relaciji Banja Luka – Doboj, udario u putničko vozilo koje se iznenada našlo na prijelazu.

– Prijelaz “Ostružnja Gornja” osiguran je višim nivoom osiguranja: prometni znakovi na cesti i svjetlosno – audio signalizacija – dodali su iz Željeznica RS-a apelujući na sve da se obavezno zaustave ispred pružnog prijelaza i upozorivši da voz uvijek ima prednost.

– Saobraćajni znak STOP mora biti dovoljan da se vozači drumskih vozila zaustave prilikom nailaska na putni prijelaz. Približavanjem prijelazu puta preko željezničke pruge, svi učesnici u saobraćaju dužni su prilagoditi kretanje vozila, kako bi se sigurno zaustavili ispred uređaja za davanje svetlosnih znakova, kojima se najavljuje približavanje voza.

Lična nepažnja vozača drumskih vozila, neoprezno i neodgovorno kretanje prilikom prelaska preko pruge kao i uništavanje željezničke imovine, najčešći su uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda, zbog čega je neophodno i dalje ukazivati na poštovanje saobraćajne signalizacije na putnim prelazima – istakli su iz Željeznica RS-a.