Nedjelja, 24 siječnja, 2021
Home Blog

Dodik ponovo o članici CIK-a i njenom prezimenu: “Bila je udata za Bošnjaka, zadržala prezime…”

0

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je na pitanje novinara da li se kaje zbog riječi koje je izgovorio na prošloj konferenciji za novinare za članicu CIK-a Vanju Bjelicu-Prutina, kazao je da “ne, jer je govorio istinu” te ponovio diskutabilne rečenice kazavši da to “nije šovinizam” .

Dodik je članicu CIK-a spomenuo u kontekstu donošenja odluka o poništavanja izbora na određenim biračkim mjestima u Doboju i Srebrenici, kazavši kako su takve odluke išle u korist Bošnjaka.

“To je istina. Bila je udata za Bošnjaka muslimana, razvela se, a zadržala prezime. Malo je to čudno, ali ja sam o tome govori u političkoj dimenziji. To je ona priča koju sam govorio da se pažljivije biraju Srbi koji mogu da budu odgovorni na neki način. Zadržati prezime? Kod Srba nisam čuo za taj slučaj da se razvede, a da zadrži prezime. Ja to nisam čuo“, kazao je Dodik.

Na povike novinara “kakve to veze ima s njenim kompetencijama”, Dodik je rekao: “Ima veze jer smatramo i ovdje je potpuno uvjerenje da ima političku dimenziju. To nije šovinizam. Izvinjavam se svakome ko je pomislio, a to je ta vrsta priča. Pričam o tome kako se postavljaju tamo ljudi”, rekao je Dodik, prenosi N1.

U priči je spomenuo i imenovanje “sudija iz mješovitih brakova” koji donese “nepravedne odluke”, kao i “namještanju određenih sudija” kako bi se određene osobe “oslobodile”.

Vojin Mijatović oštro reagovao: Baš sam se pitao šta nam fali u BiH, a onda se ukaza Haris Silajdžić

0

Baš sam se ovih dana pitao šta nam fali još u BiH, a onda se ukaza Haris Silajdžić, sada je brod ludaka kompletan, napisao je svoj komentar Vojin Mijatović, potpredjednik SDP-a na vijest da bi se Haris Silajdžić 2022. mogao kandidovati za člana Predsjedništva BiH.

“Slušam sinoćnje gostovanje i ne mogu doći sebi, pa dragi Harise da ti ne obori Aprilski paket danas bi imali Vladu BiH i jednog predsjednika BiH, danas bi bili iole normalna zemlja, a ne troglavo carstvo, danas ako ništa ne bi postojale politike mržnje, nacionalizma i kriminala koje propagiraju SDA, SNSD i HDZ.

Oni trebaju tebi biti zahvalni dok postoje. I nemoj Harise ti o građanskoj državi, ni ti, ni Bakir, ni Mile ni Dragan, hajte bolan više u penziju svi zajedno, halal vam za sve što uradiste i uzeste! Normalnu, građansku, evropsku Bosnu i Hercegovinu mogu samo izgraditi nove generacije koje nemaju u džepu milione nastale 90-ih, dosta vas je više dosadilo ste i Bogu i narodu, hajte unučad čuvati”, napisao je Mijatović.

Stiglo upozorenje: “Dijaspora je jedan veliki kapital i bogatstvo kojeg se Bosna i Hercegovina ne smije tako lako odreći”

0

“Dijaspora je jedan veliki kapital i bogatstvo kojeg se Bosna i Hercegovina ne smije tako lako odreći”, kazao je Hasan Šehović, Svjetski savez dijaspore BiH.

Nekoliko milijardi konvertibilnih maraka godišnje bh. državljani iz inostranstva godišnje pošalju u Bosnu i Hercegovinu. Taj broj smanjila je pandemija koronavirusa. Međutim dijaspora upozorava institucije naše države da mora više pažnje posvetiti dijaspori, jer u suprotnom u naredne dvije decenije novčana sredstva će se sve više umanjivati.

Više od pet milijardi konvertibilnih maraka, dijaspora godišnje pošalje u Bosnu i Hercegovinu, podaci su to studije Westminsterske fondacije za demokraciju. Pandemija koronavirusa utjecala je i na priliv novca iz dijaspore, procjene su da će se novčani prihodi smanjiti za čak milijardu maraka, smatraju u Svejtskom savezu dijaspore BiH.

“Treba sačekati zvanične podatke Centralne banke BiH, na osnovu toga znaćemo tačno sve utvrditi. Jedna milijarda će biti manje prema podacima kojima mi baratamo. Dijaspora je jedan veliki kapital i bogatstvo kojeg se Bosna i Hercegovina ne smije tako lako odreći”, kazao je Hasan Šehović, Svjetski savez dijaspore BiH.

Druge procjene pokazuju da je procentualni pad od 3% novca bh. dijaspore u odnosu na vrijeme prije Covida 19. Politolog i aktivista dijaspore Ahmed Huagić, objašnjava da se institucije države moraju pokazati volju i interes za Bosance i Hercegovce u cijelom svijetu.

“Jeste li ikada čuli da je ijedan političar pozvao te ljude da provedu odmor u BiH? To bi bio prvi korak. Da uspostavimo veze koje su normalne. I da se neke stvari promjene koje su tehničke prirode. Čuo sam da neke takse se za domaće stanovništvo naplaćuju pet maraka, a kada živite u inostranstvu to isto košta 20 maraka. Ne radi se o novcu, radi se o pristupu tim ljudima”, kazao je Ahmed Husagić, politolog i aktivista dijaspore.

Država također uzima velike provizije za novčane transakcije dijaspore BiH, iako od tog novca živi veliki broj Bosanca i Hercegovaca. Zbog toga sve više osoba u kešu donosi novac u BiH, koji nije selektovan u statitstičke parametre, što će reći da je iznos sredstava koji bh. državljani iz inostranstva ostave u BiH, mnogo veći. Ambasador BiH u Norveškoj upozorava na još jedan problem.

“Kada prođu godine, kada se izvrši smjena generacija, njihova djeca, nova generacija dijaspore neće imati taj dodir sa maticom. Iz praktičnih razloga što ne osjećaju maticu dijelom sebe, kao što to njihovi očevi i majke osjećaju. I država mora dati sve od sebe da te ljude dugoročni zadrži kroz institucije”, izjavio je Nedim Makarević, ambasador BiH u Norveškoj.

Institucije Ministarstva dijaspore u BiH još uvijek nema, iako se prethodnih godina mnogo diskutovalo o tome. Obrazloženja države bila su da trenutno ne postoje novčana sredstva u budžetima koja bi mogla finansirati takvo ministarstvo. Ukoliko ne bude političke volje i zainteresovanosti za dijasporu, u budućnosti bi se godišnji iznos od pet milijardi KM mogao drastično smanjiti.

Nova pravila stupila na snagu: Od danas bez negativnog testa i karantina državljani Bosne i Hercegovine ne mogu u Njemačku

Osim negativnog testa, Njemačka nalaže i obavezan karantin od 10 dana za putnike koji dolaze iz 25 zemalja koje su se našle na listi rizičnih područja, među kojima je i BiH

Njemačka Vlada jučer je proglasila 25 zemalja kovid- područjima s visokom incidencijom, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Ovom odlukom državljanima BiH nije dozvoljen ulazak u Njemačku bez negativnog PCR testa na koronavirus. Nova pravila u Njemačkoj na snazi su od danas, a svima koji ne budu imali negativan PCR test će biti zabranjen ulazak u ovu zemlju.

Osim negativnog PCR testa, Njemačka nalaže i obavezan karantin od 10 dana za putnike koji dolaze iz 25 zemalja koje su se našle na listi rizičnih područja. Ovo se odnosi na sve putnike, bez obzira na njihovo državljanstvo, koji su deset dana prije ulaska u Njemačku boravili na područjima visoke incidence.

Kada je riječ o negativnom PCR testu, on ne smije biti stariji od 48 sati prije ulaska u Njemačku, a dokaz o rezultatu testa mora biti predočen na papiru ili u elektronskom dokumentu na njemačkom, engleskom ili francuskom jeziku. Pri tome se dokaz o rezultatu testa mora čuvati najmanje deset dana nakon ulaska u Njemačku.

Magazinović: ‘Dodikov prijatelj Bošnjak mi je rekao, Milorad više nije isti čovjek’

0

Iz skoro svih stranaka su stigle reakcije na skandolozni istup Milorada Dodika, a danas se na Facebooku oglasio i Saša Magazinović, koji je otkrio jedan zanimljiv detalj na Twitteru.

Milorad Dodik, predsjedvajaći Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD, danas je ponovo odgovarao na pitanje novinara.

Novinare je zanimalo da li Dodik kaje zbog riječi koje je izgovorio na prošloj konferenciji za novinare vezano za članicu CIK-a Vanju Bjelicu-Prutina.

Dodik je odgovorio “ne, jer je govorio istinu” te ponovio diskutabilne rečenice kazavši da to “nije šovinizam” .

Podsjetimo, Dodik je članicu CIK-a spomenuo u kontekstu donošenja odluka o poništavanja izbora na određenim biračkim mjestima u Doboju i Srebrenici, kazavši kako su takve odluke išle u korist Bošnjaka.

Saša Magazinović

Iz skoro svih stranaka su stigle reakcije na ovaj novi istup Dodika, a danas se na Facebooku oglasio i Saša Magazinović, koji je otkrio jedan zanimljiv detalj na Twitteru.

“Razgovarao sam sa Dodikovim dugogodišnjim prijateljem, Bošnjakom. Kaže da ga je stid koliko je puta nekome rekao da Dodik zapravo nije nacionalista, jer ovo što sada demonstrira je upravo neskriveni nacionalizam. Kaže da to nije više taj čovjek sa kim se družio”, napisao je Magazinović u tweetu.