Četvrtak, 21 listopada, 2021

Mobitel vam je upao u vodu, šta uraditi?

Nemojte propustiti

Vjerujemo da se mnogima od vas dogodila situacija gdje vam je mobilni telefon upao u vodu – rijeku, more, kadu, ili neki sud koji je bio napunjen tečnošću.

Mobitel_upao_vodaNe treba ni troširi riječi o tome koliko voda i elektronika ne idu zajedno, ali, ukoliko se pridržavate ovih nekoliko savjeta koje ćemo vam dati, postoji mogućnost da od oštećenja spasite bateriju telefona, SIM karticu, pa možda čak i cio telefon.

Za ovo će vam biti potrebne papirnate salvete, zatim pirinač, a za potrebe brzog sušenja i izvlačenja vlage iz telefona možete koristiti i jak usisivač.

1) Prvo što ne smijete nikako uraditi nakon što ste vaš telefon izvadili iz vode je da ga uključite. Elektronika je vjerovatno zakazala i ukoliko nije sve izgubljeno, telefon ćete biti u mogućnosti da ponovo uključite tek nakon što ga detaljno osušite i očistite od vlage. Ukoliko ga uključite dok je još vlažan, pod parolom ‘samo da vidim da li još radi’, možete da izazovete kratak spoj koji će i definitivno dokrajčiti vaš telefon.

2) Rasklopite telefon na najsitnije moguće dijelove. Veliki broj modela mobilnih telefona imaju rasklopivu masku i tastaturu. Uklonite bateriju i SIM karticu iz telefona. Momentalnim uklanjanjem i brisanjem SIM kartice možete spasiti da zauvijek i nepovratno izgubite informacije koje ste imali na kartici prije nego što vam je upala u vodu sa sve telefonom.

3) Tako rasklopljene dijelove prvo detaljno prebrišite papirnom salvetom kako bi uklonili vodu koja se zadržala na i u telefonu i na njegovim dijelovima. Vodite računa da na ovaj način uklonite što je moguće više tečnosti sa vašeg telefona.

4) Slijedi ‘usisavanje’ telefona. Podesite vaš usisivač na najviši stepen vakuuma i držite cijev usisivača na pristojnoj udaljenosti od dijelova telefona koje sušite ovako. Ukoliko cijev isuviše približite telefonu, postoji opasnost da ćete ošteti njegovu elektroniku. Ne koristite fen! To je jedna od najčešćih grešaka koju ljudi prave u ovim slučajevima. Toplota će izgorjeti i uništiti pinove vašeg telefona.

5) Konačno, stavite tako rasklopljene dijelove telefona u činiju ili teglu koju ćete prethodno napuniti pirinčem. Pirinač odlično upija vodu i uspjeće da izvuče vlagu iz najsitnijih dijelova telefona do kojih ručno niste mogli nikako da dođete. Držite dijelove u tegli ili posudi minimum 4 sata, izvadite ih i ponovo sastavite telefon.

6) Ne uključujte telefon još minimum 3 dana nakon njegovog čišćenja! Nakon toga, uključite ponovo telefon i vidite da li ste nešto postigli ovom metodom. Moguće je da uprkos svemu, niste uspjeli da sačuvate neke dijelove telefona, kao što je na primjer displej telefona, ali je metoda svakako urodila plodom ako ste primorani da nakon havarije mijenjate samo displej, a ne cio telefon. Touch screen telefoni su tek posebna priča, tako da sretno vam bilo!

(Smedia)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo