Četvrtak, 21 listopada, 2021

Mobiteli, ali i svi drugi gadgeti uskoro će imati isti punjač

Nemojte propustiti

punjac1

Europski političari su ove sedmice podržali direktivu koja će prisiliti sve proizvođače na korištenje identičnog tipa punjača.

Zastupnici Evropskog parlamenta u izmjene Direktive o radio opremi uvrstili su odredbu koja proizvođače elektronike obavezuje na uvođenje univerzalnog punjača za mobitele, ali i druge prijenosne uređaje, poput kamera ili MP3 playera, piše 24sata.hr.

Direktiva bi trebala stupiti na snagu 2017, piše BBC. Uz olakšavanje života korisnicima, ovo bi trebalo smanjiti i količinu elektroničkog otpada.

Ovo je još nacrt propisa koji mora odobriti i Savjet ministara, no to je tijelo dalo svoju neformalnu podršku zakonu, što sugeriše da će ga i potvrditi.

Izmjene direktive podržala je i evroparlamentarka Biljana Borzan.

“Pozdravljam donošenje Direktive o stavljanju na tržište radijske opreme jer će od novih pravila najviše profitirati potrošači. Najvažnija je novost zahtjev prema proizvođačima elektronike da počnu proizvoditi univerzalne punjače za mobitele i slične uređaje. Ovo je prvi put da EU donosi zakon kojim uvođenje univerzalnog punjača postaje obaveza.

U svijetu u kojem baterija pametnog telefona traje prosječno jedan dan, mala stvar poput univerzalnog punjača našim će građanima značajno pojednostavniti život”, rekla je Borzan.

Članice Unije će imati rok do 2016. da te regulative unesu i u nacionalne zakone, a proizvođači će potom imati još godinu dana da se prebace na novi dizajn. Inače, ovaj proces je krenuo još 2009, a velika većina proizvođača koristi Micro USB konektor, koji je favorit za taj zajednički standard punjača gadgeta.

“Apple” je jedna od rijetkih kompanija koja koristi vlastiti standard za pametne telefone, no i oni su bili među potpisnicima originalnog sporazuma između EU i proizvođača. Još nije jasno hoće li proizvoditi evropsku verziju telefona ili će možda nuditi adaptere.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo