Srijeda, 8 prosinca, 2021

Mobiteli tokom vožnje gori su od droge i alkohola

Nemojte propustiti

pictures-2014_june-voznja_mobitel_110223686

Vozačima koji koriste mobitele tokom vožnje trebalo bi automatski oduzeti dozvolu. Pokazalo se, naime, kako to usporava njihove reakcije više nego alkohol i droge

Istraživanje koje je u Velikoj Britaniji proveo Transport Research Laboratory otkrilo je kako tipkanje SMS-a usporava vrijeme reakcije za 37 posto. Usporedbe radi, uživanje marihuane usporit će ih za 21, a uživanje u alkoholu do zakonom dopuštenih granica za 13 posto.

Razgovaranje na mobitel daleko je najopasnije – usporava reakciju za 46 posto.

Stoga na Otoku razmatraju drastičnije kazne za one koji koriste mobitel za vrijeme vožnje (automatsko oduzimanje dozvole na godinu dana i novčana kazna, kao za vožnju u pijanom stanju), a policiju pozivaju na veću budnost i strože kontrole.

U deset godina, koliko se korištenje mobitela tijekom vožnje kažnjava u Britaniji, kazna je porasla s 30 na 100 funti (oko 920 kuna, s time da sud može odrezati i hiljadu funti globe. U toj zemlji gotovo tri četvrtine odraslih osoba ima smartphone.

Tokom 2012. godine zabilježeno je 378 saobraćajnih nesreća u kojima je neku ulogu igrao mobitel, u kojima je 548 osoba povrijeđeno, a 17 poginulo.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Grlić Radman poručio Milanoviću: Genocid je genocid, tu se ne propitkuje broj žrtava! Postoji samo genocid!

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u nekoliko navrata komentarisao genocid u Srebrenici prvenstveno nakon što je HDZ uz SNSD...

Možda vas zanima i ovo