Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Moć krastavca: Šta sve možete s njim

Nemojte propustiti

Iako je raznovrsnost na meniju jedan od osnovnih uslova dobre ishrane, postoji nekoliko razloga zbog kojih bi krastavac trebao da se nađe na vašem tanjiru svakog dana.

krastavacIskoristite sezonu krastavca i uvrstite ovu čudesnu povrćku u svakodnevni meni. Iako se raznovrsnost na tanjiru smatra osnovom zdrave ishrane, ukoliko budete jeli krastavac svakog dana imaćete mnoge benefite po zdravlje, riječi su nutricionista. Naime, niz je razloga zbog kojih su veće količine svježeg krastavca dobrodošle na stolu.

Kao prvo, sto grama krasavaca sadrži tek 14 kalorija s obzirom da čak 95 odsto mase otpada na vodu. Samim time krastavac ima blagi diuretički učinak, pojačava eliminaciju toksina i odličan je saveznik svake dijete.

Takođe, krastavac je odličan za osobe koje boluju od gihta jer podstiče izlučivanje mokraćne kiseline. Istovremeno pozitivno djeluje i na oboljele od upalnog artritisa, kožnih bolesti, sezonskih alergija, kao i kod zatvora.

Krastavci su izuzetno bogati vitaminima i mineralima, prije svega vitaminom C i kalijumom. Prisustvo minerala silicijuma, koji je sastavni dio kolagena, utiče na poboljšanje tena i održavanje ljepote i zdravlja kože. A ukoliko se pretjera sa sunčanjem, krastavci su odlični za smirivanje opekotina.

(Telegraf)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo