Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Modar i promrzao: Dječak u centru Sarajeva traži pomoć

Nemojte propustiti

Slučajevi prosjačenja u Sarajevu toliko su učestali da se ponekad čini kako, u šetnji centrom grada ili Starim gradom, na svakom koraku srećemo one koji mole za pomoć.

Međutim, pojedini slučajevi su naročito uznemirujći ukoliko uzmemo u obzir da se u svrhu organizovanog prosjačenja sve češće iskorištavaju i djeca, i to u svim vremenskim uvjetima.

Tako je i danas, ali i u prethodnim danima, dok je glavni grad BiH pod snijegom i pravim zimskim temperaturama. Građani sada skreću pažnju na dječaka Imera koji, modar i promrzao, u ulici Maršala Tita preklinje za novac.

Zabrinuta građanka izvijestila je o ovom slučaju u jednom od najmnogobrojnijih Facebook grupa u BiH.

Foto: N1

U Titovoj ulici sjedi dječak, promrzao, sakuplja novac. Modar je, sa unutrašnje strane usne ima ranu. Pitala sam ga kako se zove i koliko mu je godina, kaže 12- napisala je.

Članovima se obratila i sa molbom za pojašnjenje o tome koga od nadležnih zvati u ovakvim situacijama.

Koga zvati u ovom slučaju budući da policija svakodnevno prolazi tom relacijom, što pješke, što patrolom?- pita se.

Dodaje kako je dječaku ostavila hranu, iako joj je rekao kako nije gladan, te da su mu noge već ljubičaste zbog hladnoće.

U tim prilikama su nam iz Ministarstva sigurnosti KS istakli da je najveći problem u nedovoljnom angažmanu policije na prevenciji i istraživanju organiziranog prosjačenja. Ujedno, prevencija mogu biti i dnevni centri za djecu koja rade na ulici piše N1.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo