Četvrtak, 28 siječnja, 2021

Mogu li pripadnici MUP-a mogu prekinuti “korona-derneke” na privatnom posjedu?

Autor:Mondo.ba

Nemojte propustiti

Skandalozan istup načelnika Srebrenice: Mladen Grujičić ljut, poziva na otcjepljenje RS

Grujičić odluku CIK-a kao i današnju Suda BiH smatra skandaloznim i sramotnim i dodaje "da se pokazalo da se...

Sud BiH odbacio žalbe: Izbori u Srebrenici i Doboju će biti ponovljeni

Sud BiH odbio je sve žalbe koje su upućene na odluke Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u...

Totalni raspad sistema: BiH naručila vakcine, ali niko ne zna šta je naredni potez da bi one stigle

Bosna i Hercegovina naručila je milion 232 hiljade doza vakcina preko Covaxa, a 892 hiljade preko mehanizma snabdijevanja Evropske...

Slučaj u BiH: Nakon smrti mladića samo smanjena plata dispečeru Hitne pomoći

Srđanov brat Nemanja rekao je za “Nezavisne” da je poražavajuća činjenica to što je propisano da se u ovakvim...

U Inspektoratu Republike Srpske ranije je rečeno da do sada nisu imali prijava o privatnim proslavama ili žurkama, pa su ponovili apel premijera Viškovića građanima da veća okupljanja prijave policiji

Na pitanje, “da li pripadnici MUP-a RS imaju zakonsku mogućnost da kazne okupljanje većeg broja lica od dozvoljenog na privatnoj zabavi ukoliko je okupljanje organizovano na privatnom posjedu,” u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP RS) su odgovorili da policijski službenici u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku i Krivičnog zakonika RS u slučaju postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo, o navedenom obavještavaju nadležnog tužioca i pod nadzorom istog preduzimaju sve potrebne mjere i radnje u cilju dokumentovanja krivičnog djela i krivičnog gonjenja učinioca.

– S tim u vezi, imajući u vidu važeće zaključke štaba za vanredne situacije u vezi sa mjerama prevencije koje se sprovode za sprečavanje širenja koronavirusa među stanovništvom i u slučajevima postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo „Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije“, policijski službenici postupaju na naprijed opisani način. Sankcija za ovo krivično djelo propisana je Krivičnim zakonikom RS, pojasnili su u MUP-u RS.

Kako su naveli, Inspektorat Republike Srpske zajedno sa komunalnom policijom nadzire sprovođenje zaključaka štaba za vanredne situacije, dok su nadležne policijske jedine ovlaštene i dužne da u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, a na zahtjev inspekcijskih službi, u propisanim slučajevima pruže pomoć prilikom sprovođenja mjera i radnji iz njihove nadležnosti.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je naložio Inspektoratu Republike Srpske, Ministarstvu lokalne uprave i samouprave i Ministarstvu unutrašnjih poslova da odmah reaguju ukoliko dobiju informacije o žurkama koje se organizuju na imanjima, a građane je pozvao da prijave gdje primijete da su organizovana takva okupljanja mimo preporučenih mjera.

– Razgovarao sam i sa ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem i on će poslati depešu svim policijskim upravama da rade na suzbijanju takvih dešavanja. Imao sam žalbe i apele zdravstvenih radnika, prije svega iz UKC u Banjaluci, da imaju informacije o organizovanju žurki koje postaju novi klasteri, čime se dodatno opterećuje zdravstveni sistem,” kazao je Višković.

U Inspektoratu Republike Srpske ranije je rečeno da do sada nisu imali prijava o privatnim proslavama ili žurkama, pa su ponovili apel premijera Viškovića građanima da veća okupljanja prijave policiji, koja ima mogućnost da odmah po prijavi izađe na lice mjesta, dok je i sam događaj u toku, legitimiše zatečena lica i konstatuje prekršaj, prenosi Mondo.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beogradski analitičar zabrinut: “Vijest o razgovoru između Bidena i Mereklove o prioritetima zajedničkog djelovanja na Zapadnom Balkanu nije dobra za nas”

Iako su brojni analitičari prognozirali da novom američkom predsjedniku Joe Bidenu Balkan neće biti visoko na skali prioriteta, on...

Možda vas zanima i ovo