Četvrtak, 4 lipnja, 2020

Moguća izolacija kompletnog kantona: Na području Mostara se pojavio još jedan klaster koronavirusa

Nemojte propustiti

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva upozorava: Virus je još tu!

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva naglašavaju kako su održavanje fizičke distance, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te...

Automobil sletio u rijeku Lašvu, poginuo 27-godišnji mladić iz Visokog, još dvojica povrijeđenih

U nesreći smrtno je stradao A. M. rođen 1993. godine, dok su I.K. rođen 1993. godine i T. T....

Miletić o ubistvima u BiH: Pola Sarajeva zna ko je ubio Dženana Memića; Čuo sam određene informacije o slučaju “Dragičević”

Miletić je kazao da je čuo određene informacije i za smrt Davida Dragičevića u Banjoj Luci – ali da...

Sebija Izetbegović za RTRS: Zašto samo Novalić, zašto samo Bošnjaci?! Hajde svi da odgovaramo

- Iz SDA nisu branili Novalića, nego im nije jasno zašto nisu u istrazi bili svi. Pratim svu štampu,...

Iz Kriznog štaba HNK poručeno je da svi stanovnici, koji imaju sumnju da su zaraženi virusom korona, a nemaju zdravstveno osiguranje, imaju pravo na zdravstvenu zaštitu u vrijeme ove krizne situacije.

Infektolog Jurica Arapović iz SKB Mostar kazao je danas da je tokom jučerašnjeg dana na području HNK testirano 36 uzoraka od kojih su dva bila pozitivna. Očekuju se rezultati testiranja za pet osoba. Na području Mostara utvrđen je i novi klaster.

“U našem kantonu je 24 osoba pozitivno na korona virus, od čega je 17 u Konjicu, a sedam u Mostaru. Oko 60 posto su muškarci, a 40 posto žene. Prosječna dob je 47 godina. Najmađai pacijent ima 37, a najstariji 80 godina. U izolacijskom bloku trenutno je šest bolesnika u teškom i srednje teškom stanju, od čega je petero iz HNK”, rekao je Arapović.

Za osobu iz Konjica koja je preminula, Arapović je rekao kako muškarac nije imao istoriju hroničnih bolesti, on je takođe bio u kućnoj izolaciji. Prema Arapovićevim riječima, peti dan im se klinička slika pogoršala i preminuo.

“U kućnoj izolaciji se nalazi većina osoba zaraženih virusom korona jer imaju blage ili nikakve simptome. Samo teži slučajevi se šalju u bolnicu. Šta će biti dalje za 10-15 dana vidjet ćemo”, rekao je Arapović.

Zdravstveno stanje svih bolesnika je stabilno, dva su na respiratoru – prvozaraženi i i žena iz ZHK. Drugi, koji su u srednje teškom stanju, su stabilno, a neki ozdravljaju. Direktor kompanije “Igman” jeu kasnim satima sinoć prebačen u izolatorijum SKB Mostar i njegovo stanje je relativno dobro. Prema Arapovićevim riječima, on je stabilno sa srednje teškom kliničkom slikom upale pluća bez indikacije za respirator.

“Novi klaster u Mostaru je kontakt s osobom iz Republike Srpske s kojim je imao u prethodnih pet dana kontakt, a jučer mu je potvrđena zaraza korona virusom”, rekao je Arapović.

Četrnaestodnevna izolacija danas završava sa dvije grupe iz Konjica i Mostara, ali prema riječima Arapovića utvrdiće se da li će sada oni moći napustiti dom s obzirom na pojavu novih slučajeva. Dr. Arapović je pojasnio kako oni koji su bili u kućnoj izolaciji i nemaju novooboljelih u svom domu, moći će izaći.

“Granice su najveći problem. Postoji vjerovatnoća da je dosta ljudi prošlo granicu bez nadzora i izdatog rješenja i to je najteže policiji i santiarnim inspektorima da kontroliu. Pozivam još jednom naše građane koji se vrate da se stave u izolaciju i prijave”, rekao je Arapović.

Iz Kriznog štaba HNK poručeno je da svi stanovnici, koji imaju sumnju da su zaraženi virusom korona, a nemaju zdravstveno osiguranje, imaju pravo na zdravstvenu zaštitu u vrijeme ove krizne situacije.

Pozvali su lokalne štabove civilnih zaštita da ne izlaze sa svojim naredbama već da sprovode naredbe Kriznog štaba HNK.

Kada su u pitanju izolatorijumi na području HNK, ići će se na mobilizaciju turističkih kapaciteta. Hotel Ero neće biti jedna od opcija jer zbog tečajnog postupka nema kreveta.

Na području HNK urađene su 444 kontrole osoba kojima su izdata rješenja o izolaciji i utvrđeno je da je 16 osoba prekršilo ovu mjeru.

“MUP HNK uvodi rigroznije mjere u nadzoru saobraćaja i ne isključuje se mogućnost svojevrsnog izoliranja kantona. Nije još donesena odluka, ali se razgovara u tom smjeru”, rekao je Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Žena se prestravila na Bjelašnici: Izašla da malo prošeta pa se našla “oči u oči” s medvjedom, stigao čak do apartmana…

Nemili susret, srećom, prošao je bez posljedica, a čuvari iz ZOI-ja ističu da su ovo veoma pitomi medvjedi i...

Fikret Hodžić tražio da mu se oproste zatezne kamate na dug:...

Iz Uprave za indirektno-neizravno oporezivanje (UIO BiH) su potvrdili da su zaprimili molbu kompanije „FH Srebrena malina“ kojom se traži otpis naknadnog tereta prinude...

“Srebrena malina” uplatila 452.475 maraka duga za PDV: Fikret Hodžić mora...

Kako obaveza nije uplaćena na vrijeme, obveznik "FH Srebrena malina" ušao je u postupak prinudne naplate, tako da je obvezniku obračunat naknadni teret prinude...

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva upozorava: Virus je još tu!

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva naglašavaju kako su održavanje fizičke distance, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće...

Mustafa ima posla preko glave, ponekad radi i po 16 sati!

Mustafa ima toliko posla da ponekad radi i po 16 sati.Mladi ne žele da se bave ovim poslom tvrdi Mustafa koji je završio automehaničarski...

Možda vas zanima i ovo