Ponedjeljak, 10 kolovoza, 2020

Moguća izolacija kompletnog kantona: Na području Mostara se pojavio još jedan klaster koronavirusa

Nemojte propustiti

Zašto uvoziti, kada uspijeva i u Bosni i Hercegovini?

Bingo također radi na uspostavljanju obradive površine od 25.000 m2 na lokaciji Dubrave, koja će se koristiti za razne...

Danas hitan sastanak Novalića sa kantonalnim premijerima i čelnicima Kriznog štaba: Vraćaju li se restriktivne mjere u FBiH?

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez je kazao da veliki priliv pacijenata u bolnice ne predstavlja problem samo zbog...

Suprug preminule Belme Šoljanin objavi dirljiv status na Facebooku: Ljubavi moja, borit ću se za našu dječicu

Facebook je prepravljen tužnim objavama zbog smrti Belme Šoljanin. Njen suprug Armin također je objavio status. Vijest da je u...

Tuga u Sarajevu: Od posljedica koronavirusa preminula žena koja se porodila prije tri dana, iza nje ostalo troje djece

Iza nje su ostale još dvije male curice i beba koju nije uspjela ni vidjeti nakon poroda. Beba je...

Iz Kriznog štaba HNK poručeno je da svi stanovnici, koji imaju sumnju da su zaraženi virusom korona, a nemaju zdravstveno osiguranje, imaju pravo na zdravstvenu zaštitu u vrijeme ove krizne situacije.

Infektolog Jurica Arapović iz SKB Mostar kazao je danas da je tokom jučerašnjeg dana na području HNK testirano 36 uzoraka od kojih su dva bila pozitivna. Očekuju se rezultati testiranja za pet osoba. Na području Mostara utvrđen je i novi klaster.

“U našem kantonu je 24 osoba pozitivno na korona virus, od čega je 17 u Konjicu, a sedam u Mostaru. Oko 60 posto su muškarci, a 40 posto žene. Prosječna dob je 47 godina. Najmađai pacijent ima 37, a najstariji 80 godina. U izolacijskom bloku trenutno je šest bolesnika u teškom i srednje teškom stanju, od čega je petero iz HNK”, rekao je Arapović.

Za osobu iz Konjica koja je preminula, Arapović je rekao kako muškarac nije imao istoriju hroničnih bolesti, on je takođe bio u kućnoj izolaciji. Prema Arapovićevim riječima, peti dan im se klinička slika pogoršala i preminuo.

“U kućnoj izolaciji se nalazi većina osoba zaraženih virusom korona jer imaju blage ili nikakve simptome. Samo teži slučajevi se šalju u bolnicu. Šta će biti dalje za 10-15 dana vidjet ćemo”, rekao je Arapović.

Zdravstveno stanje svih bolesnika je stabilno, dva su na respiratoru – prvozaraženi i i žena iz ZHK. Drugi, koji su u srednje teškom stanju, su stabilno, a neki ozdravljaju. Direktor kompanije “Igman” jeu kasnim satima sinoć prebačen u izolatorijum SKB Mostar i njegovo stanje je relativno dobro. Prema Arapovićevim riječima, on je stabilno sa srednje teškom kliničkom slikom upale pluća bez indikacije za respirator.

“Novi klaster u Mostaru je kontakt s osobom iz Republike Srpske s kojim je imao u prethodnih pet dana kontakt, a jučer mu je potvrđena zaraza korona virusom”, rekao je Arapović.

Četrnaestodnevna izolacija danas završava sa dvije grupe iz Konjica i Mostara, ali prema riječima Arapovića utvrdiće se da li će sada oni moći napustiti dom s obzirom na pojavu novih slučajeva. Dr. Arapović je pojasnio kako oni koji su bili u kućnoj izolaciji i nemaju novooboljelih u svom domu, moći će izaći.

“Granice su najveći problem. Postoji vjerovatnoća da je dosta ljudi prošlo granicu bez nadzora i izdatog rješenja i to je najteže policiji i santiarnim inspektorima da kontroliu. Pozivam još jednom naše građane koji se vrate da se stave u izolaciju i prijave”, rekao je Arapović.

Iz Kriznog štaba HNK poručeno je da svi stanovnici, koji imaju sumnju da su zaraženi virusom korona, a nemaju zdravstveno osiguranje, imaju pravo na zdravstvenu zaštitu u vrijeme ove krizne situacije.

Pozvali su lokalne štabove civilnih zaštita da ne izlaze sa svojim naredbama već da sprovode naredbe Kriznog štaba HNK.

Kada su u pitanju izolatorijumi na području HNK, ići će se na mobilizaciju turističkih kapaciteta. Hotel Ero neće biti jedna od opcija jer zbog tečajnog postupka nema kreveta.

Na području HNK urađene su 444 kontrole osoba kojima su izdata rješenja o izolaciji i utvrđeno je da je 16 osoba prekršilo ovu mjeru.

“MUP HNK uvodi rigroznije mjere u nadzoru saobraćaja i ne isključuje se mogućnost svojevrsnog izoliranja kantona. Nije još donesena odluka, ali se razgovara u tom smjeru”, rekao je Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Zdravstvene ustanove u ZE-DO kantonu troše zadnje zalihe testova na koronavirus

- Zbog ograničenih kapaciteta, dnevno radimo i pet-šest komercijalnih testova koji se rade na drugom aparatu – potvrdio je...

Naučnik iz BiH primio testnu vakcinu za koronu pa opisao kako...

– Ova vakcina je kao i svaka druga koju sam primio u djetinjstvu i kasnije kroz život. Neke nuspojave bile su očekivane, kao što...

Zašto uvoziti, kada uspijeva i u Bosni i Hercegovini?

Bingo također radi na uspostavljanju obradive površine od 25.000 m2 na lokaciji Dubrave, koja će se koristiti za razne usjeve. U naselju Ciljuge, između Živinica...

Zenica u šoku: Ovo je mladić koji je podlegao nakon sinoćnje...

ZENICA - Još nije poznat motiv zbog kojeg je došlo do obračuna na sportskom igralištu u zeničkom naselju Jalija. Zenica je u šoku nakon...

Turisti iz Srbije nagrnuli u Neum: “Ovdje je ljepše nego u...

Prednosti Neuma u odnosu na Dalmaciju bile bi prilično niske cijene smještaja i životnih namirnica piše NOVA S BiH ima samo 22 kilometara morske obale,...

Možda vas zanima i ovo