Utorak, 7 veljače, 2023

Moguće izmještanje crkve iz Dugog Polja

Nemojte propustiti

Šef političkog odjela američke ambasade u BiH Tamir Waser danas je boravio u radnoj posjeti Općini Srebrenica, gdje se sastao s načelnikom Općine Ćamilom Durakovićem, zamjenicom načelnika Biljanom Rakić te predsjednikom Skupštine Radomirom Pavlovićem.
amerikanac
Razgovarano je o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji na području ove općine, a bilo je riječi i o crkvi u Dugom Polju.

-Mislim da je važno da se izbalansira situacija između dvije zajednice. Članovi Pravoslavne crkve  imaju svoja prava da idu i obavljaju vjerske obrede, dok s druge strane muslimanima koji su ukopali svoje najmilije u Potočarima treba omogućiti da kad dođu na mezarje na miru obavljaju dove i da ih niko ne ometa – izjavio je Feni šef političkog odjela američke ambasade u BiH Tamir Waser.

On ističe da je općinska vlast voljna da ponudi neku drugu lokaciju za izgradnju crkve koja bi bila pogodna za vjernike te smatra da je moguće naći lokaciju koja će poslužiti za obje zajednice.

-Mi se ne protivimo crkvi, nego lokaciji koja očito smeta svima – izjavio je Feni načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković.

Naglašava da se ovaj problem može riješiti na nivou vjerskih zajednica i političkom nivou, a da sama lokalna zajednica to ne može.

-Tražio sam od međunarodne zajednice da razgovaraju s političarima i vjerskim zajednicama o rješenju izgradnje crkve u Dugom Polju. Za bolji život u Srebrenici spremni smo kupiti zemlju i napraviti crkvu na drugoj lokaciji – potcrtao je Duraković.

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Radomir Pavlović
nije želio komentirati pitanje crkve u Dugom Polju.

-Kako mi se čini, Amerikanci su najavili vruće proljeće u Srebrenici i Republici Srpskoj – rekao je Pavlović.

(Bh-index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Najniža penzija u RS-u za 220 KM manja od najniže penzije u FBiH

Najnižu penziju primaju oni koji imaju do 15 godina staža i tu spadaju naslijeđene penzije. U Bosni i Hercegovini je...

Možda vas zanima i ovo