Srijeda, 22 ožujka, 2023

Moguće nove velike poplave u Bosni i Hercegovini! Posebne prijetnje za ova područja 

Nemojte propustiti

Iz Agencije sugeriraju nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima.

Agencija za vodno područje rijeke Save upozorila je na moguće poplave zbog porasta vodostaja usljed topljenja snijega i novih padavina na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, entitetu Bosne i Hercegovine, posebno na rijekama Bosni, Uni i Sani, javlja Anadolija.

U saopćenju se navodi kako se za period 10. do 14. marta prognozira vanredno hidrološko stanje.

„Prognozira se porast vodostaja uslijed topljenja snijega i novih padavina na cijelom vodnom području rijeke Save u FBiH, posebno na rijekama Bosni, Uni i Sani.

Očekuje se dostizanje nivoa obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne te na slivovima Une i Sane u Federaciji Bosne i Hercegovine“, piše u saopćenju.

U naredna tri dana prognozira se vanredno hidrološko stanje, posebno na području općina u Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Iz Agencije sugeriraju nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima.

Službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuju pojačan oprez.

„Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte.

Opasno je da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama.

Na osnovu toga bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) sprovesti mjere samozaštite u cilju smanjena i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra“, zaključeno je.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo