Subota, 2 ožujka, 2024

Moguće umanjenje penzija u FBiH: “Bez jednog uslova neće ih biti moguće isplatiti uopće!”

Autor:Nova BH

Preporučeno

“Prvo ću prestati plaćati grijanje i vodu. Samo ću platiti struju i TV, da imam šta gledati. Ostalo ću sve zanemarit”, kaže Sabaheta.

Penzioneri u FBiH mogli bi na čekanje, ono za usklađivanje penzija. A kako je živjeti sa penzijama koje su nedovoljne za dostojan žiot, najbolje zna Sabaheta koja sa minimalnom penzijom ne može kupiti ni osnovno, a živi zahvaljjujući djeci koja joj pomažu.

“Nekad sam voljela kupovati više, a sad minimalno. Stid me i djece pravo da vam kažem. Sreća oni ne traže da kažem, nego sami donose”, kaže Sabaheta za kamere NOVE BH.

Upravo se čita:  Zabilježeno u BiH: Vozač kamiona polomio rampu na pružnom prelazu

Penzioneri na brojna obećanja nadležnih da će im pomoći da bolje žive odavno ne vjeruju. Usklađivanja penzija nisu dovoljna kažu, ako se u obzir uzmo poskupljenja kojima se ne nazire kraj.

Osim što je upitno usklađivanje penzija, one bi zbog neusvajanja budžeta, ako na snazi bude odluka o privremenom finansiranju, mogle biti umanjene poručuju iz Udruženja penzionera.

“To znači da bi se nama penzije od 1. januara morale umanjiti za iznos prošlogodišnjeg povećanja, odnosno usklađivanja koje je bilo poslije 15. aprila. Tako bi naše penzije u tom slučaju od 1. januara bile manje za 10 posto, a za penzionere sa najnižim penzijama još plus pet posto, znači 15 posto manje”, kaže Redžo Mehić iz Saveza udruženja penzionera FBiH.

Upravo se čita:  Promjene u tradiciji: Mladoženje u BiH preuzimaju prezime supruge

U tom slučaju penzioneri najavljuju izlazak na ulice.

Međutim isplata penzija bez budžeta upitna je i po sadašnjem iznosu, poručuju iz Zavoda PIO.

“Bez usvojenog budžeta neće biti moguće isplatiti uopće penzije, ni povećane ni na sadašnjoj razini, jer nema odluke o privremenom finansiranju. Nadamo se da će do kraja mjeseca biti usvojen budžet, da bi onda te penzije bile uvećanje za 11,1 posto, kao pto je to najavljeno, kaže Tomislav Kvesić, glasnogovornik Zavoda PIO.

Upravo se čita:  Poznato ko je poslao jezivu prijeteću poruku "danas ću pucati po svojoj školi"

Ako penzije ne budu isplaćene, penzioneri kažu da imaju rješenje.

“Prvo ću prestati plaćati grijanje i vodu. Samo ću platiti struju i TV, da imam šta gledati. Ostalo ću sve zanemarit”, kaže Sabaheta.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas