Srijeda, 28 srpnja, 2021

‘Moja sestra je kriva za smrt moje djece, ali ja sam joj oprostila’

Nemojte propustiti

Kažu da je gubitak djece najveći bol na svijetu. Koliko boli kada je za gubitak djece kriv neko ko vam je gotovo podjednako drag? Da li može da se oprosti tako nešto?

Danijela i Ken Lambert iskusili su baš to. Oni su izgubili dvoje djece, a za tragediju u kojoj su stradali kriva je njima jako bliska i draga osoba. Danijelina sestra, Marsi.

Marsi je jednog vikenda povela Kilu (5) i Šejna (4) kod sebe kući. Danijela i Ken pozdravili su se sa svojom djecom i njihovom tetkom i poželjeli im srećan put.

Te noći, Danijela je otišla u krevet rano. Telefon je zazvonio oko 10 uveče. Na vezi je bila njena šesnaestogodišnja nećaka Ariel.

“Tetka Danijela? Zvali su iz policije i rekli da se dogodila nesreća. Odveli su Marsi u bolnicu, ali nisu ništa rekli za Kilu i Šejna. Možeš li da dođeš? Bojim se”, rekla je Arijel uznemireno.

Danijela, koja radi kao medicinska sestra, i Ken obukli su se na brzinu i krenuli u bolnicu. Danijeli su se ruke tresle dok je telefonom zvala bolnicu u kojoj su njena djeca.

“Kako su moja djeca? Molim te, reci mi, kako je njihovo stanje”, pitala je uplašena Danijela.
Medicinska sestra koja se javila na telefon okljevala je nekoliko trenutaka, a zatim tiho rekla: “Bojim se da je njihovo stanje loše.”

Kada su stigli u bolnicu, doktor ih je odveo u zasebnu prostoriju da razgovaraju. Vijesti nisu bile nimalo dobre. Kila i Šejn su bili suviše teško povrijeđeni da bi preživjeli saobraćajnu nesreću koja ima se dogodila na putu do tetkine kuće.

Ali udes nije bio slučajan. Marsi je namjerno zaustavila svoj auto u pogrešnom smjeru na autoputu. Na njih su naletela dva autmobila i nanela Šejnu i Kili povrede koje oni nisu preživjeli. Marsi, koja nije teže povrijeđena u tom udesu, sjela je u lokvu krvi na putu i počela da se prska njom.

Marsi je patila od depresije i bipolarnog poremećaja, što je izazvalo halucinacije i psihički slom tokom vožnje. Iako je njena porodica vjerovala da uzimala lijekove posljednjih nekoliko godina, ona to nije člinila, ali im nije ni rekla da je prestala da pije terapiju.

“Sve je izgledalo normalno kada je pokupila djecu u našoj kući te noći. Ali negdje na putu, ona je doživjela psihički slom, priča Danijela.

Vozači koji su se zatekli na licu mjesta pozvali su policiju. Tri oficira sproveli su Marsi protiv njene volje u bolnicu. Danijelin i Kenov život srušio se u sekundi.

“Ja sam imao tri razloga da ustanem i idem na posao svaki dan: Danijelu, Kilu i Šejna. I u jednom trenutku, dva od tih razloga su nestali”, kaže Ken.

Tri mjeseca nakon smrti svoje djece, Danijela je odlučila učini nešto da i druge porodice ne bi doživjele sličnu tragediju. Uz pomoć svog supruga, pokrenula je organizaciju “Keep Sound Minds”, koja ima za cilj da podigne svijest o mentalnom zdravlju. Njih dvoje sada o svojoj tragediji govore javno na predavanjima i prezentacijama, pokušavajući da skinu stigmu sa ljudi koji pate od nekih mentalnih poremećaja.

“Statistike Nacionalne alijanse za duševne bolesti pokazuju da jedna od četiri odrasle osobe boluje od mentalne bolesti ili će doživjeti krizu mentalnog zdravlja. To je nešto što nas sve pogađa”, kaže Danijela.
Šest mjeseci nakon gubitka djece, Danijela je oprostila sestri koja je bila njen najbolji prijatelj, piše Blic.

“Probudila sam jednog dana i shvatila da je Marsi takođe nestala iz mog života. Mi smo sve radile zajedno. Od kampovanja, do čuvanja djece jedna drugoj, do dugih razgovora telefonom. Trebalo mi je nekoliko mjeseci, ali sam oprostila sam joj. Shvatila sam da nije Marsi ta koja je učinila tu strašnu stvar. Ona je voljela moju djecu kao svoju. Kriva je mentalna bolest, kaže Danijela.

Iako su izgubili dvoje dece u jednom danu, četiri godine kasnije, Kenu i Danijeli sreća se ipak bar malo osmjehnula. U 2011. godini, dobili su blizance, Koltena i Šedona.

“Oni nikada neće zamijeniti djecu koju smo izgubili, Kila i Šejn će uvijek će biti naša djeca. Ali oni daju novi fokus našim životima. Mi smo razgovarali sa blizancima sve vrijeme o tome što se dogodilo, čak smo im čitali njihove omiljene knjige. Voljećemo ih zauvijek”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo