Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Monstrum s Grbavice bit će osuđen 29. marta

Nemojte propustiti

Sud Bosne i Hercegovine izreći će u petak, 29. marta, presudu Veselinu Vlahoviću zvanom Batko za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, počinjene 1992. godine, saopćio je BIRN – Justice Report.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Vlahoviću se na teret stavljaju ubistva više od 30 osoba, silovanje više od deset žena, kao i premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana nesrpske nacionalnosti.

Istog dana zakazano je ročište na kojem bi o krivici za genocid počinjen u Srebrenici trebalo da se izjasne Nedeljko Milidragović i Aleksa Golijanin, koji su nedostupni pravosudnim organima BiH.

U četvrtak, 28. marta, bit će iznesene žalbe na prvostepenu presudu za zločin počinjen u Srebreniku, kojom je Zurahid Mujčinović u oktobru 2012. osuđen na osam godina zatvora a Sulejman Hrustić oslobođen optužbi.

Prvi svjedoci Tužilaštva BiH tog dana će se pojaviti na suđenju Dragomiru Soldatu, Zoranu Babiću i Velemiru Đuriću, koji su optuženi za zločin počinjen u selu Čarakovo (općina Prijedor).

Ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH za određivanje mjera zabrane osmorici nekadašnjih pripadnika policije i Teritorijalne odbrane (TO), optuženih za zločine protiv civila u Kladnju počinjene 1992. i 1993. godine, zakazano je također za četvrtak. Za ovaj zločin su optuženi: Nusret Muhić, Osman Gogić, Zijad Hamzić, Ramiz Halilović, Nedžad Hodžić, Safet Mujčinović i Selman Busnov.

U ponedjeljak, 25. marta, bit će održano ročište povodom prijedloga za produženje pritvora Frani Vuliću kojem su na teret stavljeni zločini protiv civilnog stanovništva počinjeni u logoru Dretelj kod Čapljine.

Istog dana će biti nastavljena suđenja Savi Babiću, optuženom za zločine u Bratuncu, Goranu Sariću kojem su na teret stavljeni zločini u Sarajevu te Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Senadu Hakaloviću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, optuženima za zločin u Trusini.

Dva suđenja optuženima za zločine u Višegradu bit će nastavljena u utorak – Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću, kao i Oliveru Krsmanoviću.

U utorak će biti nastavljena suđenja i Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču, koji su optuženi za zločin u Kotor-Varoši, Edinu Džeki, optuženom za zločine u Jablanici i Trusini, Najdanu Mlađenoviću i Savi Živkoviću za zločine u Bratuncu, kao i Ivanu Zeleniki, Srećku Hercegu, Edibu Buljubašiću, Ivanu Mediću i Marini Grubišić-Fejzić, optuženima za zločine u Dretelju.

U srijedu, 27. marta, nastavit će se suđenja Zemiru Kovačeviću za zločine u selu Sijekovac u blizini Bosanskog Broda, Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici, te Zoranu Dragičeviću za zločine u Sarajevu.

Novi svjedoci će se istog dana pojaviti na suđenju Branku Vlači, optuženom za zločine na području Vogošće te Ivi i Veselku Ragužu, koji se terete za zločine u Stocu i Čapljini.

U četvrtak će se pred Sudom BiH pojaviti Željko Jukić, optužen za zločine u Prozoru počinjene 1993. godine, kao i Mustafa Ðelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember, optuženi za zločine na području Hadžića.

Za petak su zakazana suđenja Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili zbog zločina počinjenih u nekadašnjoj kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu te Predragu Prošiću, optuženom za zločine u Sanskom Mostu.

Naredne sedmice će se nastaviti i obnovljena suđenja – u ponedjeljak Željku Ivanoviću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, a u srijedu Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici i Senadu Dautoviću, kojima su na teret stavljeni zločini u Bugojnu.

Pred Apelacionim vijećem u četvrtak se nastavljaju obnovljena suđenja Momiru Pelemišu, optuženom za genocid nad Srebreničanima, a u četvrtak i petak Gojku Kličkoviću i Mladenu Drljači, optuženima za zločine u Bosanskoj Krupi.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

100 KM za nezaposlene: Vlada FBiH će sutra donijeti odluku o isplati novca za jednokratnu pomoć

Za jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenima potrebno je 27 miliona KM. Vlada Federacije BiH će na sutrašnjoj sjednici, kako saznaje Faktor...

Možda vas zanima i ovo