Petak, 25 lipnja, 2021

Mostar: Demonstranti traže odlazak aktuelne političke garniture

Nemojte propustiti

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Oko tri stotine građana okupilo se u utorak na Španskom trgu u Mostaru, gdje su još jednom iskazali svoje nezadovoljstvo aktuelnom ekonomskom situacijom u zemlji te su pozvali na nastavak protesta, ali i izbjegavanje svakog nasilja.

Muharem Hindić – Mušica, mostarski aktivista za ljudska prava, kazao je kako se “točak mladih pokrenuo i više ga nitko neće moći zaustaviti”.

– Danas je policija s nama i bilo ko ko misli da može napraviti bilo kakav incident bit će pritvoren – dodao je Hindić.

Okupljenima se obratilo više predstavnika neformalnih skupina građana. Oni su u svojim govorima iznosili razne zahtjeve, a osnovni zahtjev oko kojeg se svi slažu je micanje s vlasti aktuelnih političara i ustupanje njihovih mjesta mladim i sposobnim ljudima.

– U ovoj zemlji živi politička elita koja je za kratko vrijeme svoje vlasti opljačkala skoro sve što je vrijedilo. Danas u BiH 80 porodica u svom vlasništvu ima devet milijardi maraka – kazala je aktivistica Frančeska Bojčić, napominjući kako je BiH danas najsiromašnija zemlja u Europi, a po korupciji je na prvome mjestu.

Bojčić je najavila kako će demonstranti pismenim putem zatražiti ostavku Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Penzionisani novinar Zdravko Puvača kazao je kako su ostavke političara nužne, ali neće biti dovoljne.

– Ostavke nisu dovoljne. Mi ćemo prihvatiti njihove ostavke, ali trebaju vratiti i posljednji opljačkani pfening – kazao je Puvača.

Demonstranti su naglasili kako će biti uporni te neće odustati od protesta i protestnih okupljanja dok se nešto ne promjeni.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Malezije stigla donacija od 50.000 doza vakcina

Upotreba vakcina je moguća za nekoliko dana. Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sinoć je stiglo 50.000 doza Sinovac vakcina koje je...

Možda vas zanima i ovo