Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

Mostar dobio najljepše šetalište u Bosni i Hercegovini

Nemojte propustiti

U Mostaru je jučer svečano otvorena ulica Nikole Šubića Zrinskog, koja se proteže od Španskog trga do Trga hrvatskih velikana.

Foto: Hercegovina.info
Foto: Hercegovina.info

Projekt rekonstrukcije šetnice vrijedan je preko 1.120 000 KM, a projekt je finansiralo federalno Ministarstvo prometa i komunikacija, koje je za popločavanje izdvojilo 800 hiljada KM, UNDP, koji je za javnu rasvjetu i klupe izdvojio 100.000 KM marka te Grad Mostar, koji je izvojio oko 220 hiljada maraka za podzemne instalacije, hidraulične zapreke, zelenilo i nadzor nad radovima.

Spomenutim projektom zaokružena je cjelina sa Španskim trgom, projektom vrijednim 1.400 000 KM od čega je Grad Mostar osigurao 250 hiljada maraka, a ostalo je donirala španska Vlada.

Ulicu odnosno šetnicu zajednički su svečano otvorili mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić, španska ambasadorica u BiH Aurora Meija, predstavnik UNDP-a Jurij Afanasijev te federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić.

Meija je istaknula kako joj je drago boraviti u Mostaru jer on za građane Španije ima poseban značaj. Izrazila je zadovoljstvo što je Španski trg u Mostaru mjesto susreta, mjesto odmora i povezanosti.

Obraćajući se prisutnima, Afanasijev je kazao kako je za njih iz UNDP-a najvažnije da ovu ulicu vide punu ljudi, punu mladosti.

Prema riječima federalnog ministra Bijedića, Mostar je dobio jednu od najljepših šetnica u BiH. Osvrnuo se na ratno vrijeme kada je Mostar pretrpio veliko razaranje naglasivši pritom kako je Mostar zaslužio da zablista. “Završen je jako važan projekt i još jedno obećanje je ispunjeno”, istaknuo je Bijedić.

I mostarski gradonačelnik istaknuo je kako je Mostar spomenutim projektom dobio najljepšu šetnicu u BiH.

“Šetnica i Španski trg će svakako trajno povezati građane Mostara s građanima Španije, ali i ostalih djelova svijeta. Spomenik na trgu će podsjećati sugrađane , ali i sve prolaznike na nesebičnu žrtvu koju su dali španski pripadnici u mirovne misiji u Mostaru u BiH tokom proteklih 20 godina”, istaknuo je Bešlić.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo