Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Mostar: Mirni protesti studenata ispred zgrade Vlade

Nemojte propustiti

U organizaciji Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” danas je u 12.05 sati ispred zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona započeo mirni protest studenata i uposlenika tog univerziteta.

mostar-protestiTom prilikom u izjavi za Fenu predsjednik Unije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” Haris Šabanović je kazao kako studenti i uposlenici današnjim protestom od Vlade traže isplatu svih zaostalih dugovanja prema Univerzitetu, preuzimanje osnivačkih prava nad Univerzitetom, te smanjenje plata predsjedniku Vlade, ministrima i zastupnicima za barem deset posto kao i svim uposlenicima Vlade za barem pet posto.

Po njegovim riječima, ako bi došlo do navedenih smanjenja ne bi bilo potrebe za bilo kakvim rebalansom budžeta.

“Univerzitet se uglavnom financira od školarina studenata, a te školarine su jako skupe kao da se školuju na privatnim fakultetima, što je nedopustivo. Svi u Vladi su dovoljno dobro plaćeni i samo kažu nema novca. Ako nas danas ne poslušaju, a mislim kako hoće, mi imamo i druge planove”, kazao je Šabanović.

Također, on je pojasnio, kako drži da su studenti već postigli neki rezultat, budući da na sastanku koji je održan u ponedjeljak ispred Vlade HNŽ-a nije bilo nikoga, a jutros prije početka prosvjeda bilo je pet ministara koji su dali neka obećanja.

Šabanović je dodao kako se nada da će se studentima Univerziteta pridružiti i kolege studenti sa Sveučilišta u Mostaru kako bi zajedno pokušali promijeniti cjelokupnu situaciju gradu Mostaru.

Mirni prosvjed je u toku a ispred zgrade Vlade HNK-a se okupilo oko 400 studenata.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo