Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Mostar: Vuliću započelo suđenje za ratni zločin

Nemojte propustiti

Na Županijskom sudu Mostar danas je započelo suđenje Frani Vuliću, zvanom Asa, rođenom 1968. godine u Imotskom (RH), nastanjenom u Grudama (BiH), optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

sud mostarOptužnica tereti Vulića da je u vrijeme oružanog sukoba između HVO-a i Armije RBiH u BiH, kao vojni policajac Vojne Policije Čapljina, čuvajući stražu u zatvoru poznatom kao logor Dretelj, 14. srpnja 1993. godine oko 14 sati pucao na tamošnje zatvorenike bošnjačke nacionalnosti Hasana Duvnjaka, Izeta Duvnjaka i Omera Duvnjaka, svi iz općine Prozor/Rama.

Sva trojica su, po navodima optužnice, od zadobivenih ozljeda preminula.

Pred Sudskim vijećem spomenutoga suda kojim je predsjedao Slavko Pavlović, danas je saslušan sin preminulog Omera Almir Duvnjak na okolnosti saznanja o smrti svoga oca.

Almir je u iskazu rekao kako je sporne 1993. godine ima 13 godina te da je za smrt oca saznao od drugih, očevidaca A i B, koji su mu rekli “da je vojnik kroz prozor hangara logora Dretelj ispalio hitce u ubio njegova oca Omera”.

Dodao je i to, da je tijelo svoga oca Omera preuzeo tek 2005. godine.

Saslušan je i Admir Duvnjak, sin preminulog Hasana, koji je 1993. godine imao samo 10 godina, a koji se u današnjem iskazu nije mogao sjetiti oznaka koje su imali vojnici koji su dolazili u selo, odnosno u općinu Prozir Rama.

“Ne sjećam se oznake vojnika koji su došli po oca kući. On i nije bio tu, nego u nekom šestom selu, pa su ga tek kasnije pronašli i odveli”, kazao je, uz ostalo, ovaj svjedok.

Po riječima tužiteljice Županijskoga tužiteljstva Mostar Sabine Beganović, predviđeno je saslušanje još jedanaest svjedoka, od kojih su četiri zaštičena svjedoka-očevidca spornoga događaja.

Odvjetnica optuženog Irena Pehar kazala je kako je u predočenim dokaznom materijalima tužiteljstvo izostavilo činjenice koje idu na korist optuženog, a tiču se, uz ostalo, određivanja dnevnih zapovjedi i imenovanju stražara u logoru Dretelj.

Suđenje se nastavlja 16. i 17. rujna, odnosno 23. i 24. rujna ove godine.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo