Četvrtak, 28 listopada, 2021

Mostarci i dalje na oprezu, vodostaj Neretve viši za 80 cm

Nemojte propustiti

Pripadnici civilne zaštite su u poslijepodnevnim i večernjim satima obišli najugroženija područja, te pratili razvoj situacije na terenu, odnosno utjecaj povećanja protoka kroz hidroelektrane (HE) na Neretvi na najugroženije objekte, u cilju zaštite stanovništva i materijalnih dobara – saopćeno je iz OC CZ-a Mostara

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

U Mostaru je i dalje na snazi upozorenje za stanovništvo koje je naseljeno uz samo korito rijeke Neretve da i u narednim satima obrate pažnju na eventualni rast vodostaja rijeke Neretve.
U južnom dijelu Mostara Neretva se prelijeva preko mosta Čupovo koje naselje Buna povezuje s naseljem Maloševići.

– Pripadnici civilne zaštite su u poslijepodnevnim i večernjim satima obišli najugroženija područja, te pratili razvoj situacije na terenu, odnosno utjecaj povećanja protoka kroz hidroelektrane (HE) na Neretvi na najugroženije objekte, u cilju zaštite stanovništva i materijalnih dobara – saopćeno je iz OC CZ-a Mostara.

Trenutni protok kroz HE Mostar ne ugrožava stambene objekte i stanovništvo na području grada Mostara.

Prema informaciji Agencije za vodno područje Jadranskog mora, vodostaj rijeke Neretve na mjernoj stanici Carinski most trenutno iznosi 1048 cm i u odnosu na jutros viši je za 80-ak cm.

Vodostaji rijeka Krupe i Trebižat iznose 386 cm, odnosno 337 cm, te su na snazi izvanredne mjere odbrane od poplava.

Također i vodostaji na svim rijekama i akumulacijama na području općine Čapljina danas su u porastu.

U naselju Gabela polje pripadnici vatrogasne jedinice s tri pumpe vrše crpljenje vode s poplavljene saobraćajnice koja vodi prema graničnom prijelazu s Hrvatskom.

Voda je zaprijetila jednoj privatnoj kući u naselju Gabela polje, koju su vatrogasci zaštitili vrećama s pijeskom, dok su Romi koji su nastanjeni u poplavljenim kolibama na odlagalištu otpada Ada, danas evakuirani u Dom u mjestu Domanovići.

Vatrogasci su tokom dana obilazili i nasipe u Hutovom blatu i objekte Crpne HE Čapljina, saopćeno je iz Federalnog operativnog centra civilne zaštite.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo