Subota, 16 listopada, 2021

Mostarci kreativnim protestom podržali akciju za JMBG

Nemojte propustiti

Na Španskom trgu u Mostaru večeras je održan “Kreativni protest za JMBG” kojim su građani podržali “Otkaz”- akciju masovne solidarnosti među građanima i građankama BiH.

Foto: Mostarlife.com
Foto: Mostarlife.com

Oko 200 građana na Španskom trgu svojim su dolaskom na kreativan način izrazili nezdovoljstvo stanjem u Bosni i Hercegovini, a pored balona, igračaka, mogli su se vidjeti i transparenti s natpisima “Otpor”, “Sloboda je moja nacija”, “Vlasti u Bosni i Hercegovini ubijaju djecu”, “Svi u Sarajevo da im damo otkaz”.

“Kada vlada ugrožava načela pravde onda je građanin dužan da nepravdu prepozna i reagira savjesno i shodno moralnim načelima, u suprotnom postaje saučesnik. Sada se ne može zaustaviti ideja čije je vrijeme konačno došlo. Otkaz će dati upravo građani BiH jer smo mi poslodavci vlastima, a ne obratno, kako se godinama nameće”, kazala je u izjavi novinarima građanka Mostara Aleksandra Savić, naglasivši da ako se sve vrti oko novca onda je sva moć Bosne i Hercegovine u 1 KM.

“Ova građanska neposlušnost ima izričito miran i nenasilan karakter i sutra 1. jula je dan za neplaćanje. Ne kupujte i ne trošite ništa. Ne punite proračune kako bismo konačno pokazali čiji je novac”, poručila je Savić.

Aktivistica Danijela Dugandžić poručila je mladima Mostara da se aktiviraju i osvijeste i vide što se to zapravo događa u BiH, jer, kako je kazala, ovo je zaista stvar u kojoj treba sudjelovati. “Trebamo također biti svjesni da mi ne možemo državu promijeniti, ali zato možemo promijeniti ljude u njoj. Ako promijenimo ljude u državi tako možemo promijeniti i ljude koji će biti na određenim pozicijama”, kazala je Dugandžić.

Jedna od majki, Andrijana Trbonja Tule kazala je kako u ovakvim akcijama prije svega trebaju sudjelovati majke beba koje su rođene u ovom kritičnom razdoblju. “Pravo na identitet je izgubljeno, a to je osnova za svako drugo pravo. Svi treba da ustanemo i da na neki način reagiramo. Ovaj mirni protest je možda najbolji način, ne znam koliko će biti učinkovit, ali će vjerojatno dati do znanja našim političarima da građani BiH i nisu baš tako pasivni i da misle svojom glavom”, kazala je.

Maja Kosović iz Mostara, jedna od prosvjednica, izjavila je kako maksimalno podržava ovakva okupljanja te kako je raduje činjenica da se narod napokon probudio. “Ne znam hoće li ova akcija rezultirati nečim konkretnim, ali raduje me činjenica da se narod napokon pokrenuo, jer predugo smo sjedili skrštenih ruku. S druge srane, užasno me žalosti činjenica da živimo u državi u kojoj političari nisu u stanju obavljati posao za koji su astronomski plaćeni, te što su čak i oko ovakve banalnosti uspijeli napraviti ovoliki problem”, kazala je Kosović.

Inače, prosvjednici su dali bh. institucijama rok do 30. juna da donesu zakon o JMBG-u i ispune ostala tri zahtjeva.

Pored zahtjeva za donošenje zakona o JMBG, prosvjednici traže i formiranje državnog fonda solidarnosti iz kojega bi se financiralo liječenje građana koji ne mogu imati medicinski tretman u BiH, zatim da se parlamentarci i ministri Vijeća ministara odreknu 30 posto svojih primanja do kraja mandata, a u korist fonda, te da prosvjednici koji su sudjelovali u blokadi Parlamenta ne budu kazneno gonjeni i izloženi represiji vlasti.

S obzirom da zahtjevi nisu ispunjeni, grupa aktivista okupljena pod imenom “JMBG za sve!” pozvala je građane i građanke BiH da u ponedjeljak, 1. jula u 10 sati, izađu na prosvjede ispred Parlamenta BiH, ali i širom BiH te na taj način podrže akciju “Otkaz” – akciju masovne solidarnosti među građanima i građankama BiH.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo