Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Mostarska zračna luka: Redovna linija Mostar-Rim uvodi se početkom aprila

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Zahvaljujući AIR.NET projektu, koji je jedinstven slučaj u cijeloj Europi jer to je prvi put da se strukturni fondovi EU i financijski instrumenti koji podržavaju pristupanje balkanskih zemalja EU koriste za poboljšanje prometa putnika u zračnom prijevozu kroz konkretne zračne veze, Zračna Luka Mostar uvela je izravne letove iz Mostara za Trst i Bari, a u nekih 130 operacija prevezeno je preko 15 000 putnika, potvrđeno je Feni iz Ureda direktora mostarske Zračne luke.

Inače, prometna infrastruktura, bilo cestovna, željeznička ili zračna glavni je preduvjet gospodarskog rasta i razvoja turizma. AIR.NET projekt, implementiran kroz dio Programa prekogranične suradnje IPA Adriatic, za cilj je imao uspostavu mreže regionalnih aerodroma za jedinstveno gospodarsko područje i mobilnost ljudi i dobara.

Što se tiče redovne zračne linije Mostar-Rim, iz Ureda direktora su nam kazali kako je Zračna luka Mostar i prethodnih godina bila povezana s Rimom kroz niz charter letova.

– Redovita linija na ovoj destinaciji je u finalnoj fazi s talijanskom kompanijom Mistral Air, a planirani početak je sredinom mjeseca travnja – napominju iz Zračne luke Mostar.

Kada je u pitanju Studija koju je financirala EU za rekonstrukciju Zračne luke, iz Ureda direktora napominju kako se projekt koji je financirala EU odvijao u tri dijela.

– Globalni cilj projekta je brži ekonomski razvoj, poboljšanje konkurentnosti i povećanje prihoda od turizma dijela Hercegovine kroz zračnu povezanost preko mostarske Zračne luke. Tri faze projekta odnosile su se na procjenu poslovnih mogućnosti Zračne luke – aerodroma Mostar, tržišnih mogućnosti i izrade financijskog plana te prognoze financijskog tijeka u kratkoročnom, srednjoročnom i dugoročnom razdoblju. Kao rezultat izrađene su studije Poslovnog i marketinškog plana i Plana investicija, kao i opcije daljnjeg razvoja Zračne luke kroz moguće scenarije restrukturiranja vlasništva – ističu iz Zračne luke.

Što je tiče charter letova iz Mostara zbog blizine Međugorja, Zračna luka Mostar je u idealnoj poziciji kao pokretač religijskog turizma, što se u prethodnim godinama odražavalo kroz charter letove, primarno iz Italije.

Međutim, taj se trend polako mijenja i prelazi i na druge vrste turizma, bilo incoming ili outgoing. Sezona je već počela i ove godine mostarska Zračna luka bit će povezana redovitim ili charter redovitim vezama s talijanskim gradovima: Bari, Napulj, Milano, Bergamo, Peskara, Palermo, Piza, Cuneo, i naravno Rim.

Zračnoj luci Mostar neophodno je povezivanje s nekim europskim hubom koji bi omogućio dalje povezivanje s drugim destinacijama. Potencijalni putnici iz područja koje obuhvaća Zračna luka Mostar uglavnom gravitiraju prema njemačkom i skandinavskom tržištu te je to ovoj luci glavni fokus u daljem razvoju i otvaranju novih zračnih veza.

– Krajem prošle godine bili smo u posjetu Stuttgartu, organiziranom u suradnji s Gospodarskom komorom Grada Mostara gdje je održan niz sastanaka s gospodarstvenicima iz tog dijela Njemačke kao i kolegama s Aerodroma Stuttgart i predstavnicima njemačke niskotarifne kompanije German Wings. Nadamo se kako će se u budućnosti ova suradnja proširiti i na uvođenje linije s nekim njemačkim gradom. Uvjeti poslovanja niskotarifnih kompanija su financijski i tehnički zahtjevni te će za realizaciju ove linije biti neophodna i pomoć institucija u čiji izravni ili neizravni domet poslovanja spada i Zračna luka Mostar, ističu iz te Zračne luke.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo