Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Mostarski HDZ slavi raskol probosanskih snaga: “Neupitno je da će Mario Kordić biti gradonačelnik Mostara”!

Autor:S.B.

Nemojte propustiti

Pojašnjenje zatvaranja Kantona Sarajevo: Ko radi, a kome je zabranjeno

Zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a nakon cjelodnevnog zasjedanja, Vlada KS je na prijedlog Kriznog štaba...

Vlada FBiH: Formiran ad hoc tim za pregovore s proizvođačina vakcina

Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici održanoj u Sarajevu donijela Rješenje o formiranju ad hoc tima za...

Novalić potvrdio: FBiH kreće u direktnu nabavku vakcina, oformili smo najkompetentniji tim za taj zadatak

Novalić je naglasio da količina vakcina ne može biti veća od 400 hiljada doza, jer naša zemlja računa na...

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slaven Zeljko, kazao je sinoć za mostarske medije kako je posve izvjedno da će Mario Kordić biti gradonačelnik Mostara naredne četiri godine, a svoje uvjerenje temelji na potpunom raskolu dvije probosanse koalicije koje su izašle s dva kandidata za tu funkciju.

-Neupitno je da će Mario Kordić biti izabran za gradonačelnika Mostara, trijumfalno je kazao čelnik mostarskog HDZ-a Slaven Zeljko, poučen iskusvom s nedavno održanih lokalnih izbora kada je HDZ, zahvaljujući nejednistvu probosanskog fronta, slavio u nekoliko općina u kojim Hrvati nisu u većini, piše Slobodna Bosna.

Neposredno pred održavanje lokalnih izbora HDZ je uspio osigurati svehrvatsko jedinstvo u svim općinama u kojima su Hrvati manjina ili su pak brojčano izjednačeni s drugim narodima. U takvim općinama sve hrvatske partije su izašle sa samo jednim kandidatom i to uvijek iz reda HDZ-a. Nasuprot tome, probosanske snage nisu imale takav dogovor, pa su izgubili neke općine u kojima Bošnjaci imaju izrazitu većinu poput Vareša ili Novog Travnika.

U općini Vareš skoro 70 posto stanovništva čine Bošnjaci, no za načelnika je pobijedio kandidat HDZ-a jer su se bošnjački glasovi rasuli na bošnjačkog kandidata iz SDA te bošnjačkog kandidata iz reda SBB-a.

Identična situacija se desila i u Novom Travniku gdje se očekivala uvjerljiva pobjeda kandidata SDA. No, stranka Narod i Pravda Elmedina Konakovića isturila je svog kandidata za načelnika koji je osvojio svega nekoliko stotina glasova što je bilo sasvim dovoljno da spriječi pobjedu kandidata SDA i donese pobjedu kandidatu HDZ-a.

Izostala je suradnja probosanskih snaga čak i u Srebrenici. Istina, tamo probosanske snage nisu isturile više kandidata za načelnika, ali je dokazano da je partijska infrastruktura SDP-a u tom gradu ilegalno zagovarala i aktivno radila na pobjedi kandidata SNSD-a, Mladena Grujučića.

Taj gubitnički niz probosanskih snaga vjerovatno će se nastaviti i u Mostaru. Kao što je poznato dvije probosanske koalicije, Bh. blok i Koalicija za Mostar, zajedno imaju 18 vijećnika u Gradskom vijeću Mostara i mogu izabrati budućeg gradonačelnika, ali se ne mogu dogovoriti ko će to biti. Dio vijećnika Bh. bloka insistira na izboru kandidatkinje Naše stranke Irme Baralije, no nju sasvim izvjesno neće podržati dva vijećnika Prve mostarske partije koju vodi Semir Drljević a upitno je bi li za Baraliju glasali i tri vijećnika iz SDP-a.

Prema dostupnim informacijama Irma Baralija je odbila saradnju sa Prvom mostarskom partijom rekavši da joj se ne dopada ratna prošlost njenog lidera Semira Drljevića Lovca. Istog dana, Drljević je javno poričio da vijećnici PMP-a neće podržati kandidaturu Irme Baralije.

Štaviše, Bh. blok je pukao i na liniji Naša stranka – SDP. Kao što je poznato, Naša stranka ima dva a SDP tri vijećnika u Gradskom vijeću, pa bi matematički gledajući kandidat iz Bh. bloka trebao biti iz SDP-a, a ne iz Naše stranke. No, Irma Baralija je inisistirala na svojoj kandidaturu pa je sada izvjesno da bi kod eventualnog glasanja mogla računati na samo dva glasa: vlastiti i na glas svoje stranačke kolegice Boške Ćavar!

Potpuno je isključena mogućnost da Bh. blok podrži kandidata Koalicije za Mostar dr. Zlatka Guzina, kao što je isključena i mogućnost da vijećnici Prve mostarske partije a vjerovatno i SDP-a, podrže Irmu Baraliju.

Pri takvom odnosu snaga sasvim je izvjesno da će novi gradonačenik Mostara biti Marijo Kordić iz HDZ-a.

Upravo je to razlog zbog kojeg su SDP i Naša stranka tražili od Valentina Inzka da osigura tajno glasanje za budućeg gradonačelnika Mostara jer bi u suprotnom, javnim glasanjem, Bh. blok pokazao da se ne može dogovoriti ni unutar sebe, a pogotovo unutar šire probosanske, piše Slobodna Bosna.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ivana Marić se napokon oglasila: Žao mi je što su neki ljudi moju izjavu pogrešno shvatili

Nakon što se pojavila informacija da je politička analitičarka Ivana Marić kandidatkinja Naše stranke za dogradonačelnicu Sarajeva, na društvenim...

Možda vas zanima i ovo