Subota, 17 travnja, 2021

Može koristiti našem tijelu na više načina: Paradajz može spriječiti rak, bolesti srca i krvnih sudova

Nemojte propustiti

Paradajz, koji u stvari nije povrće, nego voće, može koristiti našem tijelu na više načina.

paradajzParadajz je namirnica, vrlo bogata raznovrsnim nutrijentima, koja se može pripremiti na mnogo načina i zbog toga je neizostavan dio zdrave dijete. Paradajz je najviše poznat po visokom sadržaju likopena – antioksidanta, neophodnog našem tijelu. Likopen pomaže u borbi sa kancerogenim stanicama i djelotvoran je kod mnogih drugih stanja i bolesti.

Slobodni radikali mogu se izbaciti iz tijela uz pomoć visokih količina likopena. Paradajz je prepun ovog važnog antioksidanta – upravo zbog njega paradajz ima takvu raskošnu crvenu boju.

Naše tijelo ne može samo stvoriti likopen. Da bih naš organizam imao koristi od ovog antioksidanta, potrebno ga je unositi sa hranom.

Iako ostalo voće i povrće sadrži ovaj važan sastojak, nijedno od njih se ne može pohvaliti tako visokom sadržajem likopena, kao paradajz.

U naučnom svijetu provodi se sve više istraživanja paradajza. Konzumiranje paradajza donosi više dobrobiti za zdravlje, nego što naučnici mogu opisati, bar za sada.

Istraživanja su potvrdila da paradajz može spriječiti ne samo rak, nego i bolesti srca i krvnih sudova.

(Source)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Završena vojna vježba u Srbiji kojoj je prisustvovao i Milorad Dodik

Na poligonu "Orešac" održan je prvi dio vježbe Vojske Srbije i policije pod nazivom "Odgovor 2021", kojoj su prisustvovali...

Možda vas zanima i ovo