Četvrtak, 25 travnja, 2024

Mudre riječi ‘najsiromašnijeg predsjednika na svijetu’

Preporučeno

“Nije teško uspjeti u poslu, ali uspjeti u privatnom životu je mnogo teže. Biti čovjek je mnogo teže. To zaboravljamo.”

Ovo su riječi autora filma Human, iz kojeg možete pogledati insert. Glavni lik je Jose Mujica, penzionisani predsjednik Urugvaja, kojeg zovu još i ‘najsiromašnijim predsjednikom na svijetu’.

Šezdesetih i sedamdesetih godina bio je pripadnik pokreta nacionalnog oslobođenja zbog čega je zatvoren, te je u samici proveo 13 godina. Nakon što je radio nekoliko godina za urugvajsku vladu, bio je predsjednik u mandatu od 2010. do 2015. Tokom života izdržao je nezamislivo, a danas nam prenosi pouke izvučene iz njegovih neverovatnih iskustava, piše Forensicsoul.

“Posvetio sam se borbi za promjenu, poboljšanju života u zajednici kojoj pripadam. A sada sam predsjednik.”

Nije lako mijenjati svijet

“Posvetio sam se borbi za promenu… ipak, doživio sam mnogo spoticanja, mnogo povreda, neko vrijeme sam bio u zatvoru. To je normalno za svakoga ko riješi da menja svet. Čudo je što sam još tu. I, povrh svega, volim život.”

Upravo se čita:  U Švicarskoj uhapšena tri pjevača koji su došli kao turisti a nastupali bez radne vize!

Da biste bili lider, vrijednosti za koje se zalažete i vaš način života moraju biti u skladu

“Ja se izdvajam po tome što su vrijednosti za koje se zalažem i moj način života u skladu sa društvom kome sa ponosom pripadam.”

Ovako radi pravi predsednik, i ovako radi predstavnik stvarne demokratije. U današnje vrijeme lideri raznih zemalja nisu oličenje vrijednosti društva iz koga potiču, već samo služe korporacijama i velikim finansijskim institucijama koje ih plaćaju. Pravi lider predstavlja svoju zemlju, a ne njene sponzore.

Sreća dolazi iznutra

“Ili ste sretni sa malo, slobodni od suvišnih opterećenja jer ste u sebi srećni, ili ništa nećete postići! Ja ne zagovaram siromaštvo. Ja zagovaram zdrav razum.”

“Pošto smo izumili potrošačko društvo, ekonomija nam mora biti u stalnom rastu. Ako ne uspije da postigne rast, to je tragedija. Izumeli smo mnoštvo suvišnih potreba. Stalno kupujemo nešto novo, bacamo staro… to je uzaludno trošenje života! Kada nešto kupim, kada vi nešto kupite, ne plaćate to novcem. Plaćate ga satima života koje ste morali da provedete zarađujući novac. Razlika je u tome što se jedino život ne može kupiti.”

Upravo se čita:  Pentagon priznao: Isporučili smo Ukrajini vrlo moćno oružje

Ne mora da bude tako

Danas je većina svjetskih resursa akumulirana u rukama veoma male elite, koja je poznata i kao ’1 posto’. Oni su vlasnici svega, a naredni citat u suštini objašnjava zašto to ne mora tako. Svijetom vladaju pohlepa, ego, ne brinemo za druga ljudska bića. Moramo se vratiti onome što nam je u srcima ako želimo da napredujemo kao vrsta.

“Urugvaj je mala zemlja, i mi nemamo predsjednički avion. Nije nam ni stalo do njega. Odlučili smo da od Francuske kupimo veoma skup helikopter, spasilački helikopter koji je opremljen hirurškom opremom, kako bi stajao u pripravnosti u udaljenim krajevima. Umjesto da kupimo predsjednički avion, kupili smo helikopter koji će biti smješten u centralnom Urugvaju da bi spasavao žrtava nesreća i omogućio medicinske usluge u slučaju nužde. To je tako jednostavno! Shvatate li dilemu? Predsjednički avion ili spasilački helikopter?”

Upravo se čita:  Bosanac u Austriji osuđen na šest mjeseci jer je prijetio službenici parkinga “šamaranjem” nakon što mu je pisala kaznu

Potreban je planetarni konsenzus kako bismo napredovali kao vrsta

„Naša civilizacija je u fazi u kojoj je potreban planetarni konsenzus, a mi se pravimo da to ne shvatamo. Zaslijepljeni smo šovinizmom i žudnjom za dominacijom, naročito najmoćnije zemlje. One treba da budu primjer! Sramotno je da 25 godina nakon potpisivanja Kjoto protokola i dalje odugovlačimo da preduzmemo osnovne mjere. Sramotno je! Čovjek je možda jedino biće sposobno za samodestrukciju.”

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Aktuelni saziv Vlade FBiH proslavlja prvi rođendan: Nikšić i Isak s osmijehom rezali tortu

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas obilježava godinu dana rada aktuelnog saziva. Tim povodom je održana i sjednica Vlade,...

Još vijesti za vas