Subota, 25 rujna, 2021

Multimilijarder George Soros u Davosu najavio propast Facebooka

Nemojte propustiti

Američki multimilijarder George Soros napao je danas u Davosu sve i svakoga, Trumpovu vladu, društvene mreže, bitcoin.

Kao i prošle godine, 87-godišnji milijarder na Svjetskom ekonomskom forumu, okomio se na administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa, nazvavši je “opasnost po svijet”.

Okomio se i na Rusiju, njenog predsjednika Vladimira Putina i njegovu “mafijašku državu”, kako ju je nazvao. Za Trumpovu administraciju je ustvrdio da također želi stvoriti mafijašku državu koja guši ljudska prava, ali ne uspijeva u tome zbog snage američkih institucija.

Kritikovao je Trumpa i zbog Sjeverne Koreje, tvrdeći da je SAD “na putu prema nuklearnom ratu zato što ne želi prihvatiti da je Sjeverna Koreja postala nuklearna sila”. SAD bi mogao preventivno upotrijebiti nuklearno oružje, što znači da bi “počeo nuklearni rat kako bi spriječio nuklearni rat, što je očito kontradiktorna strategija”.

Ipak, zaključio je da je opasnost koju Trump predstavlja “čisto privremeni fenomen koji će nestati 2020. ili čak ranije”, ako Demokrati uvjerljivo pobijede na parlamentarnim izborima ove godine.

Dodao je i da koristi svoju Fondaciju otvorenog društva i milijarde dolara koje je na nju prebacio kako bi “zaštitio demokratska postignuća iz prošlosti”.

“Ne samo preživljavanje otvorenog društva, već preživljavanje čitave naše civilizacije je na kocki”, a Trump i Kim Jong-un imaju mnogo veze s tom opasnošću, dramatično je zaključio Soros.

George Soros napao je i divove Interneta, Facebook i Google.

Opisao ih je kao “stalno sve moćnije monopoliste” koji bi mogli biti u iskušenju da se povežu s “autoritarnim režimima” radi stvaranja “totalitarne mreže koju ne bi mogli osmisliti ni Aldous Huxley ili George Orwell u svojim romanima “Vrli novi svijet” i “1984.”.

“Činjenica da su oni gotovo monopolistički distributeri čini ih javnim komunalnim uslugama i trebalo bi ih podvrgnuti strožijim regulacijama, usmjerenima na održavanje konkurencije, inovacije i univerzalnog javnost pristupa.”

U isto vrijeme, predvidio je da će Facebook “ostati bez ljudi koje može pridobiti u manje od tri godine”.

“Davos je dobro mjesto za objavu da su njihovi dani odbrojani”, rekao je on.

Na upit o bitcoinu rekao je da “to nije valuta”, komentirajući da je njen čest rast “tipičan balon od sapuna”. Ne vjeruje, međutim, u “strmoglavi pad” bitcoina, prije u postepeni.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U BiH počinje EUFOR-ova vježba ‘Brzi odgovor 2021’

Tokom vježbe bit će izvršena provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da...

Možda vas zanima i ovo