Petak, 18 lipnja, 2021

MUP Kantona Sarajevo ima novi način borbe protiv nesavjesnih vozača

Nemojte propustiti

Ako je vozač napravio saobraćajni prekršaj, policajac na licu mjesta ima mogućnost da mu pokaže fotografiju koju je dobio na svoj tablet.

Nedavno su pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo postavili dvije fiksne analitičke (ANPR) kamere u ulici Kurta Schorka na Dobrinji i u Binježevu.

Kako je za Faktor.ba pojasnio komandir Jedinice za saobraćaj Uprave policije MUP-a KS Željko Klisara, u budžetu Kantona Sarajevo Upravi policije osigurano je 500 hiljada maraka da se instalira još 15 analitičkih kamera na svim izlazima u Kantonu Sarajevo. Nada se da će do kraja 2019. godine realizovati kompletan projekat.

“Fiksne analitičke kamere rade na principu detektiranja vozila kojima je istekla registracija, ukradenih te vozila sa stranim registarskim oznakama čiji vozači u određenom momentu prave saobraćajni prekršaj, ili su ranije napravili prekršaj, a nisu platili kaznu. Svi podaci pohranjuju se u posebne policijske baze podataka. Tako se u svakom trenutku može brzo provjeriti da li je vozilo registrovano, uvidom u bazu registrovanih vozila u cijeloj BiH. Možemo odmah provjeriti automobile sa stranim registarskim tablicama, ako su i ranije prošli kroz crveno svjetlo, ako je radar zabilježio prekomjernu brzinu. U našim bazama podataka su registarske tablice ukradenih vozila, te izgubljenih ili ukradenih registarskih tablica”, pojašnjava Klisara.

Kada kamere otkriju takva vozila, dodaje Klisara, policajac u bilo kojem dijelu grada dobije fotografiju u roku tridesetak sekundi na tablet koji posjeduje i zaustavlja to vozilo. Ako je vozač napravio saobraćajni prekršaj, policajac na licu mjesta ima mogućnost da mu pokaže fotografiju koju je dobio na svoj tablet.

Mjesto, vrijeme, prekoračenje brzine i sve druge saobraćajne prekršaje, strana, ukradena vozila, kamera snimi, pa policija nakon provjere može i naknadno kazniti vozače ili ući u trag ukradenom vozilu, pojašnjava naš sagovornik. Zahvaljujući ovim kamerama stranci koji naprave saobraćajni prekršaj platit će kaznu na licu mjesta.

Opširnije na Faktor.ba

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka koja će obradovati cijeli Balkan: Njemačka vlada dozvolit će ulazak u zemlju putnicima izvan Evropske unije koji su primili obje doze vakcine

Njemačka je prošle sedmice sa “crvene liste” država rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula Bosnu i Hercegovinu, kao i...

Možda vas zanima i ovo