Nedjelja, 16 svibnja, 2021

MUP Kantona Sarajevo poručio građanima: Poštujemo vaša prava i nećemo koristiti silu

Nemojte propustiti

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo su, u saradnji sa drugim policijskim agencijama, osiguravali mirno protestno okupljanje građana, koje je započelo 05.06.2013.godine oko 13.00 sati. Protest je proticao mirno i bez incidenata.

protesti-parlament3Dana 07.06.2013.godine u 03.45 sati otpočela je evakuacija osoba iz zgrada Institucija BiH i ista je završena u 04.15 sati. Za to vrijeme veliki dio protestanata se samoinicijativno razišao, nakon čega je ostalo oko 50-tak osoba koji su, shvativši da je izvršena evakuacija, počeli negodovati i narušavati javni red i mir vikom, galamom i omalovažavanjem ovlaštenih službenih lica. Nakon toga policijski službenici su izdali naredbu da prestanu sa takvim ponašanjem i da se mirno raziđu. Veći dio, oko 30 protestanata, je postupilo po naredbi i počeli su se udaljavati sa lica mjesta, dok je manja grupa, oko 20-tak osoba, većinom u alkoholisanom stanju, počeli negodovati, kako prema onim koji su napuštali plato, tako i prema policijskim službenicima.

Došlo je i do fizičkog konflikta između ove dvije skupine, te su policijski službenici, u cilju sprečavanja sukoba, ograničenom intervencijom tzv. „poretkom“, bez upotrebe sile iste potisnuli sa platoa i ponovo izdali naredbu da učesnici prestanu sa narušavanjem javnog reda i mira. Manji broj učesnika je na ovu naredbu reagovao bacanjem flaša i drugih predmeta na policijske službenike. Ovom prilikom, a u skladu sa članom 8. Zakona o prekršajima F BiH, zbog narušavanja javnog reda i mira, te nepostupanja po naredbi ovlaštenih službenih osoba, slobode su lišeni:

– B.B. iz Sarajeva, prilikom lišenja slobode upotrijebljena sredstva za vezivanje, ista je bila u alkoholisanom stanju i odbila sve metode utvrđivanja prisustva alkohola u organizmu, kao i ukazivanje ljekarske pomoći. Na istoj nisu uočene vidne povrede. B.B. je po otpustu uručen prekršajni nalog po kojem je prihvatila odgovornost.

– J.I.J. iz Sarajeva, prilikom lišenja slobode upotrijebljena sredstva za vezivanje, isti je bio u vidno alkoholisanom stanju i odbio je sve metode utvrđivanja prisustva alkohola u organizmu. Nisu uočene nikakve povrede. Istom je izdat prekršajni nalog po kojem je prihvatio odgovornost.

– S.A. iz Sarajeva, prilikom lišenja slobode upotrijebljena sredstva za vezivanje, isti je također bio u vidno alkoholisanom stanju i odbio sve metode utvrđivanja prisustva alkohola u organizmu. Na istom nisu uočene nikakve povrede. Uručen mu je prekršajni nalog po kojem je prihvatio odgovornost.

– Š.Đ. iz Sarajeva, prilikom lišenja slobode nisu upotrijebljena sredstva za vezivanje, alkotestiran i nije utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu. Istom je, na KUM KCU Sarajevo, ukazana ljekarska pomoć zbog toga jer je, po njegovoj izjavi, od strane drugih osoba zadobio udarce po glavi. O izvršenom pregledu je izdat ljekarski nalaz, kojim nisu konstatirane vidne povrede, te su istom preporučene dodatne pretrage.

– S.D. iz Sarajeva, prilikom lišenja slobode nisu upotrijebljena sredstva za vezivanje, isti je imao vidnu povredu iznad oka, koja je krvarila, te mu je ukazana ljekarska pomoć na KUM KCU Sarajevo. Prema njegovoj izjavi, isti ima povrede glave i lijevog hemitoraksa. Ljekarskim pregledom su konstatirane povrede iznad lijevog oka, a povrede grudnog koša nisu, te je istom preporučeno da izvrši RTG glave i grudnog koša, dok se na druge povrede nije žalio, niti su uočene i konstatirane na drugim dijelovima tijela.

Lica Š.Đ i S.D. su, u prisustvu branioca, otpušteni iz službenih prostorija, a protiv istih je pokrenut prekršajni postupak zbog počinjenih prekršaja iz čl. 8 stav 5. tačke d. i e. Zakona o prekršajima F BiH.

Također, zbog narušavanja javnog reda i mira, u ul. Zmaja od Bosne, općina Centar u 04.15 sati, podnesen je prekršajni nalog protiv Đ.Z. iz Sarajeva, bez upotrebe sile.

S obzirom da se očekuje nastavak protestnog okupljanja ispred Institucija BiH, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo će, u suradnji sa drugim policijskim agencijama profesionalno i u skladu sa Zakonom, poštujući sva prava građana, vršiti osiguranje istog, s ciljem omogućavanja legitimnog izražavanja prava na protest. Apelujemo, na građane da, kao i do sada, svoj protest i zahtjeve iskažu dostojanstveno i u skladu sa zakonskim odredbama, te da ne dopuste grupi neodgovornih pojedinaca, koji koristeći proteste svojim ponašanjem unose nemir i narušavaju javni red i mir, što dezavuiše cilj okupljanja.

Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo i dalje, ostaju pri stavu i opredjeljenju, da neće koristiti silu i prinudu prema protestantima sve dotle dok je njihov protest u okviru Zakonom određenih normi. Također, nećemo dopustiti pojedincima koji koristeći demokratsko pravo građana, da nekažnjeno narušavaju javni red i mir i čine krivična djela, kako prema građanima, tako i prema policijskim službenicima.

Koristimo priliku da sugerišemo i pojedinim medijima da informacije iz djelatnosti MUP-a Kantona Sarajevo prenose objektivno, uz prethodne provjere o događajima ili pojavama o kojima izvještavaju u Odsjeku za odnose s javnošću Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, te na taj način građanima plasiraju istinite i tačne informacije.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo