Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

MUP KS: Sigurnosna situacija u Sarajevu dobra

Nemojte propustiti

Uposlenici Uprave administracije i podrške su ostvarili jako dobre rezultate u izvještajnom periodu jer su efikasnije i ažurnije obavljali postavljane zadatke u odnosu na isti period prošle godine, a za taj rad su dobijene i brojne pohvale – kazala je danas direktorica Uprave Sanja Petrović.

MUP KSNa konferenciji za medije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) prezentiran je polugodišnji izvještaj, a novinarima su se obratili ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac, policijski komesar Vahid Ćosić i direktorica Uprave administracije i podrške Sanja Petrović.

Petrović je kazala da ono što je obilježilo ovaj izvještajni period jesu poslovi obrade i izdavanja ličnih dokumenata, a u proteklih šest mjeseci obrađeno je 31.465 zahtjeva za izdavanje lične karte.

Naglasila je da lična karta sada može, pored ranijih podataka da sadrži i podatak o krvnoj grupi i podatak o entitetskom državljanstvu.

Unos ovih podataka nije obavezujući i vrši se samo na zahtjev građana.

Obrađeno je iz 12.450 zahtjeva za izdavanje vozačkih dozvola, a izdata su 25.084 pasoša, što je više nego prošle godine kada su izdata 22.404 pasoša.

Direktorica Petrović je istakla da je od 06. do 30. juna od dana donošenja Privremene odluke o jedinstvenom matičnom broju u BiH broj određenih JMB-ova za novorođenčad 1.278.

– Kada su u pitanju krivična djela, veliki broj počinitelja su povratnici u činjenju krivičnih djela, kojih je 64,9 posto, koji su počinili 3.251 krivično djelo u periodu od šest mjeseci – kazao je Ćosić i dodao da su među prijavljenima i 102 maloljetnika, što je za 0,2 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Istakao je da je policija u 63,1 posto slučajeva uspjela identifikovati počinitelje koji su prijavljeni kao NN, te da je 74,5 posto krivičnih djela učinjeno u oblasti imovine, razbojništva, krađe, oštećenja tuđih stvari, a Ćosić je naglasio da je nezadovoljan radom odjela za privredni kriminal i za suzbijanje zloupotrebe droga.

Ćosić je podnio iscrpan izvještaj i o saobraćajnim nesrećama i kazao pored ostalog da se u prvih šest mjeseci dogodilo 4.976 saobraćajnih nesreća u kojima je 10 osoba poginulo, a 570 povrijeđeno, a najčešći uzroci su neprilagođena brzina i konzumiranje alkohola.

Govoreći o „auto-mafiji“ Ćosić je kazao da je u proteklih šest mjeseci otuđeno 331 vozilo, a vraćeno ih je 196 i naglasio da je Tužilaštvo BiH pustilo na slobodu sve osumnjičene kradljivce automobila koji su uhapšeni u akciji ‘Trebević'”.

Ministar Pećanac je policiji čestitao na dobrim rezultatima iako rade u otežanim uvjetima.

– Sarajevska policija nije napravila nijednu grešku tokom protesta ispred Parlamenta BiH ali je dodao kako je ovaj događaj, kao i napad na Ambasadu SAD-a, pokazao da nešto treba učiniti – naglasio je Pećanac.

Učesnici konferencije su na kraju zaključili da je Sarajevo siguran grad i da će biti još sigurniji kada se riješe neki administrativno-tehnički problemi.

Bilo je govora i o uniformi policijskih službenika koja nije adekvatna i da takvu uniformu policija neće nositi.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo