Utorak, 18 siječnja, 2022

MUP pokreće akciju “Petarde nisu igračke”

Autor:Anadolija

Nemojte propustiti

BANJA LUKA – “Igre s petardama i drugim pirotehničkim sredstvima nisu bezazlene i nestručno rukovanje može ostaviti trajne posljedice po lica”, navode iz MUP-a RS-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) i ove godine sprovodi akciju pod nazivom “Petarde nisu igračke” koja će trajati od 15. decembra ove godine do 15. januara 2022. godine u cilju obilježavanja predstojećih praznika u mirnom i bezbjednom okruženju, javlja agencija Anadolija.

Pripadnici MUP-a RS-a će u saradnji s nadležnm opštinskim inspekcijskim službama, vršiti kontrole prevoza pirotehničkih sredstava, kao i rada prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehnička sredstva.

Najavljeno je da će policijski službenici MUP-a RS-a ostvariti saradnju s predstavnicima lokalne zajednice, direktorima i pedagozima prosvetno-obrazovnih ustanova, učeničkim i roditeljskim vijećima te lokalnim institucijama i nevladinim organizacijama, s ciljem zajedničkog djelovanja na suzbijanju zakonom kažnjivih pojava iz ove oblasti. S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, policijski službenici održaće u prosvjetno-obrazovnim ustanovama uz poštovanje svih preporučenih mjera kraća predavanja prilagođena za djecu, a koja su najugroženija kategorija, kojima će biti obuhvaćena navedena problematika.

“Igre s petardama i drugim pirotehničkim sredstvima nisu bezazlene i nestručno rukovanje može ostaviti trajne posljedice po lica”, navode iz MUP-a RS-a.

Prošle godine je u RS-u u “igrama s petardama” povrijeđeno petoro djece, od čega je jedno dijete na području Policijske uprave Bijeljina zadobilo teške tjelesne povrede. Prilikom aktiviranja vatrometa, jedno punoljetno lice je na području PU Istočno Sarajevo zadobilo teške tjelesne povrede u predjelu očiju.

Iz MUP-a podsjećaju da pirotehnički proizvodi za zabavu 2. razreda, odnosno mali vatrometi, petarde, rimske svjećice, mali vatrometni bicikli, fontane, bengalske baklje, rakete i drugi slični proizvodi, mogu se prodavati u maloprodaji samo licima starijim od 18 godina i to od 15. novembra tekuće godine do 30. januara naredne godine. Pirotehničke proizvode za zabavu mogu koristiti i lica starija od 16 godina, ali pod nadzorom roditelja, odnosno staratelja, dok je zabranjena upotreba pirotehničkih proizvoda za zabavu 2. razreda u zatvorenim prostorijama, kao i u prostorijama gdje se okuplja veći broj lica.

“Apelujemo na sve građane da se pridržavaju važećih zakonskih odredbi u cilju stvaranja bezbjedne i ugodne atmosfere za proslavu praznika. Takođe, napominjemo da će sva nezakonita upotreba pirotehnike i vatrenog oružja biti sankcionisana u skladu sa zakonom”, navode iz MUP-a RS-a.

Više s weba

Izdvajamo

Zora Vidović danas na saslušanju u Tužilaštvu BiH

Poslanici NSRS su 10. decembra usvojili niz zaključaka u vezi sa prenosom nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na...

Možda vas zanima i ovo