Srijeda, 17 kolovoza, 2022

MUP RH: Turisti iz BiH su dobrodošli, policija im neće prebrojavati eure

Nemojte propustiti

Prelazak granice iz BiH u Hrvatsku samo uz biometrijski pasoš, pogranične biometrijske propusnice za one koji žive do pet kilometara od granice

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je predstavilo uslove za prelazak granice Republike Hrvatske od 1. jula ove godine, kad ta zemlja postane članicom Europske unije.

Ministar unutarnjih poslova RH Ranko Ostojić sa saradnicima podsjetio je kako se za građane BiH, s kojom je granica hrvatske najduža, u praksi neće ništa promijeniti, osim što će biti potrebno da posjeduju biometrijske pasoše ili vize ukoliko imaju stariju putnu ispravu, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Na biometrijskoj putovnici za građane zemalja iz regije insistirala je EU, ne Hrvatska, jer se htio ispoštivati doneseni protokol o ulasku u EU građana iz zemalja koje nisu članice.

Također su izneseni podaci o putnim ispravama koje će građani BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije morati imati da bi nesmetano ušli u Hrvatsku.

Fotografija za sve iskaznice morat će biti bez pokrivala za glavu, osim u slučaju osoba koje pokrivalo nose iz vjerskih ili zdravstvenih razloga, ali neće smjeti pokrivati obraze, bradu i čelo.

Pogranične propusnice moći će imati građani Hrvatske i BiH koji stanuju u dubini od pet kilometara od granice, izdaju se na pet godina za građane Hrvatske od strane MUP-a BiH, i obrnuto. Cijena iskaznica je 300 kuna. Stare, žute pogranične propusnice BiH, nadležna tijela će bez naknade zamijeniti kartičnom, biometrijskom propusnicom.

„Netačne su informacije kojima su bombardirani građani BiH oko traženja dokaza da četveročlana obitelj mora imati hiljadu eura za prelazak granice. Svi znamo da je do 1. jula na granici sa Slovenijom najnormalnije pitanje policajca na granici, ukoliko sumnja da građani nemaju sredstava za boravak u EU ili Sloveniji, o sredstvima za boravak. Tvrdim da se radi o izuzetku, kad policijski službenici procijene da se radi o ulasku osobe koja nema sredstava za život, odnosno boravak. To sigurno nisu turisti iz BiH koji su dobrodošli u Hrvatsku i kojima policajci neće prebrojavati eure“, izjavio je ministar Ostojić.

Trenutno postoje dva kompletna carinska prijelaza s BiH, na jugu Bijača i na sjeveru Gradiška, a otvorit će se i treći u blizini Bihaća ukoliko bude potrebe za tim, rečeno je na konferenciji.

„Predstavnici RH i BiH u Bruxellesu su 19. jula potpisali zajednički sporazum o tranzitu kroz neumski koridor do luke Ploče, gdje su poimence određeni pogranični prijelazi, imamo 20 stalnih pograničnih prijelaza. Građani BiH imat će pravo na pograničnu propusnicu i ne mijenja se ništa bitno osim spomenutog izdavanja pograničnih propusnica“, rekao je Zlatko Sokolar, načelnik Uprave za granice.

„Granična policija BiH i dalje će provoditi sporazum o nesmetanom tranzitu kroz neumski koridor, odnosno mi za luku Ploče“, zaključio je Sokolar.

Neće se promijeniti režim na prijelazima Klek i Zaton Doli oko Neuma, što je posebno važno za građane RH koji žive u tom dijelu.

Sokolar je izjavio da se na graničnom prijelazu Maljevac neće mijenjati ništa osim biometrijskih putovnica za građane BiH.

U Srbiju, BiH, Kosovo, Crnu Goru i Makedoniju za koju još nije potvrđeno, građani Hrvatske će, kao i svi građani EU, ulaziti samo s osobnom iskaznicom.

„Građani RH ne trebaju mijenjati isprave nakon ulaska u Europsku uniju, neće se mijenjati niti jedan važeći dokument i nema potreba za stvaranjem gužvi“, naglasio je ministar Ostojić.

(Depo.ba)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo