Petak, 24 ožujka, 2023

MUP RS otvara istragu protiv ef. Štulanovića jer je RS nazvao “genocidnom tvorevinom”

Autor:N.N.

Nemojte propustiti

Govor je izrečen na teritoriji Federacije BiH, tačnije u Bihaću, gdje MUP RS nema ovlasti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS otvorilo je istragu nakon što je na internetu objavljen video-snimak na kojem je prikazan Muharem ef. Štulanović, profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, teolog i imam, a koji je bh. entitet nazvao “genocidnom tvorevinom”.

Saznaju to Nezavisne novine od izvora bliskih istrazi, a kako je zvanično potvrđeno, Javno tužilaštvo RS očekuje od MUP-a da izvrši provjere.

“Ovdje u džamiji, braćo, a to je surova realnost i mnogih pojedinaca po našim džamijama i džematima, i sa nama sjedi neko ko je pojedinačno baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara, u vidu genocidne tvorevine RS, dana kojeg oni slave, ostao bez 17 članova najbliže rodbine.

Koji se, pazite to, nisu izgubili, kako se to zamumuljeno govori i predstavlja, nego su svi pobijeni i poklani samo iz razloga što nisu bili Srbi”, izjavio je Štulanović.

MUP RS se poziva na Krivični zakon RS. U Krivičnom zakoniku RS navodi da se ovdje radi o krivičnom djelu povreda ugleda RS i njenih naroda (član 280a), a ko to učini, zaprijećen mu je zatvor.

Govor je izrečen na teritoriji Federacije BiH, tačnije u Bihaću, gdje MUP RS nema ovlasti.

“Javno tužilaštvo očekuje od MUP-a RS da utvrdi autentičnost snimka, izvrši sve provjere, te ukoliko utvrdi postojanje osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo, dostavi krivičnu prijavu”, rečeno je za Nezavisne iz Javnog tužilaštva RS.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Arifhodžić reagovao povodom ‘još jedne zlonamjerne izjave Ambasade Ruske Federacije u BiH’

Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića stiglo nam je pismo koje u nastavku prenosimo u cijelosti i...

Možda vas zanima i ovo