Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

MUP upozorava: Ne objavljujte na društvenim mrežama odlazak na putovanja

Nemojte propustiti

Ljetni mjeseci su period kad je pojačan rizik od izvršenja krivičnih djela kriminogenih lica, te iz tog razloga preventivne mjere samozaštite umanjuju rizik od ugožavanja imovine građana.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske provodi planirane preventine mjere na sprečavanju vršenja imovinskih krivičnih djela, ali su preventivne mjere zaštite građana jako značajne.

Stoga, ne objavljujte na društvenim mrežama odlazak na putovanja, niti slične informacije i fotografije koje potvrđuju da ste vi i vaša porodica trenutno odsutni van mjesta prebivališta, odnosno na godišnjem odmoru.

Za to vrijeme, poželjno je da se novac, zlatni nakit i drugi vrijedniji predmeti iz kuće, daju na čuvanje licu od povjerenja ili u trezor banke, a sve pokretnosti „staviti pod ključ“; bicikla u ostave, garaže, stan ili kuću, skloniti s pogleda alatke, kosilice i sve predmete od veće vrijednosti koji inače budu oko kuće.

Ljetni mjeseci su period kad je pojačan rizik od izvršenja krivičnih djela kriminogenih lica, te iz tog razloga preventivne mjere samozaštite umanjuju rizik od ugožavanja imovine građana.

Stoga savjetujemo da ne ostavljajte ključ od ulaznih vrata ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i slično, jer to su uobičajena mjesta, koja samim tim ni kriminalcima nisu „skrivena“.

Takođe, kada ste odsutni, potrebno je da dom odaje utisak da nije prazan. Odnosno da ga neko redovno obilazi, diže roletne, pali svjetla, otvara prozore, garažu i slično.
Ukoliko nikoga ne angažujete po tom pitanju, zamolite komšije da ako čuju buku u vašem stanu, odmah pozovu policiju na „122“.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo