Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Muriz Memić otkrio novi detalj: Evo ko će odlučivati o amneziji Alise Mutap

Nemojte propustiti

“I jučerašnja i nova hapšenja svi smo iščekivali i očekivali, a opet se iznenadimo kada do njih dođe, jer navikli smo na opstrukcije i znamo svi šta se dešavalo proteklih godina i šta je poduzimano da istina i pravda ne izađu nikad na vidjelo”, priča Muriz Memić

Muriz Memić, otac Dženana Memića ubijenog 2016.godine ne odustaje od borbe da se utvrdi istina u vezi s ubistvom njegovog sina. Nakon jučerašnjeg hapšenja Josipa Barića, pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo koji je predat u nadležnost Tužilaštva BiH, Memić se nada da ništa više ne može zaustaviti procese koje bi trebali dovesti do zadovoljenja pravde koja se u slučaju smrti njegovog sina čeka duže od pet godina.

“I jučerašnja i nova hapšenja svi smo iščekivali i očekivali, a opet se iznenadimo kada do njih dođe, jer navikli smo na opstrukcije i znamo svi šta se dešavalo proteklih godina i šta je poduzimano da istina i pravda ne izađu nikad na vidjelo”, priča Memić za “Fokus”.

Kada je u pitanju hapšenje Barića, Memić kaže da ne može da se ne prisjeti kako su govorili kada je u pitanju ovaj policajac koji je prvi uzeo izjavu od Alise Mutap, koja je svjedočila napadu na Dženana Memića i pri tome je sačinio dvije različite zabilješke o njenoj izjavi, da u tome nema njegove odgovornosti.

“Govorili su nam da za to nema osnova. On je bio pravosudno tretiran, ali na način da su nama rekli da u njegovom slučaju nema krivične odgovornosti, pa je Sead Kreštalica, kantonalni tužilac držao predmet kod sebe dok nije zastario da se barem u MUP-u protiv Barića može pokrenuti disciplinski postupak. Znači oni su to pokušavali na neki način skloniti, sakriti, međutim gospodin Ifet Feraget i ja smo non stop ukazivali na to. Vidimo sad je uhapšen, pa se postavlja pitanje, ko sad nije govorio istinu. Ali, ono što je zastrašujuće i što me najviše boli jeste to da se nakon duže od pet godina hapse ljudi koji su godinama šutjeli. Josip Barić, policajac, koji je trebao da radi časno, pošteno, po zakonu, on je sad uhapšen, ali najstrašnije je što je ta priča bila prošla i on je mogao proći nekažnjeno, optužnica je bila podignuta i tek sad to isplivava. A, znamo da je sve bilo završeno, i da je bilo po njihovom, do sada bi Ljubo Seferović izašao iz zatvora, on bi odležao kaznu, ne bi dobio više od četiti godine za djelo koje su mu stavili na teret. I danas bi se oni meni smijali, da smo odustali. Ali, nismo i nikada nećemo”, kaže Memić.

Barića se tereti za organizovani kriminal u vezi sa protivpravnim posredovanjem i pomoći počiniocu nakon krivičnog djela. On prema tvrdnjama porodice i advokata Memić nije predao na vještačenje ni džemper Alise Mutap na kojem je bilo krvi u noći napada na Dženana Memića. U pretresu kuće SIPA je jučer od Barića oduzela mobitel, laptop i računar.

Memić: O amneziji Alise Mutap odlučivat će nezavisna komisija

Muriz Memić ponavlja da vjeruje Tužilaštvu BiH da će do kraja istražiti ovaj slučaj. Na naš upit da li je ikada ranije traženo ponovo vještačenje nalaza Alise Mutap o tome da ona ima amneziju i da li je možda zahtijevano da nezavisni stručnjaci utvrde da li je amnezije bilo i ukoliko jeste, da li Mutap još uvijek ima tu dijagnozu, Memić kaže:

“Mi to ne možemo zahtijevati, ali imam pouzdane informacije da će se doći i do te faze, jer Tužilaštvo BiH vodi novu istragu i Alisa Mutap zna da će doći vrijeme kada će nezavisna komisija dati ocjenu o njenoj amneziji i da „ona tu pada“. Ja sam već rekao da mi je drago što ona čeka i što je u tom iščekivanju, jer i mi dugo čekamo pravdu i istinu. Drago mi je Tužilaštvo BiH opravdalo naše nade i svojim radom u ovom i preuzimanjem slučaja ubistva Davida Dragičevića vraća povjerenje javnosti u pravosuđe na državnom nivou”, ističe Memić.

Otkako je Tužilaštvo BiH preuzelo istragu o slučaju ubistva Dženana Memića uhapšene su tri osobe. Od februara ove godine u pritvoru su Hasan Dupovac, tadašnji šef saobraćajnih istraga MUP KS i Zijad Mutap, otac Alise Mutap koji se sumnjiče za organizirani krimina u vezi sa krivičnim djelom pomoć učinitelju nakon krivičnog djela i protivzakonito posredovanje, a za Barića u vrijeme pisanja ovog teksta trebalo je biti odlučeno o eventulanom pritvoru.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Obolio od tri različite bolesti nakon jednog ujeda krpelja

Testovi su pokazali da boluje od anemije, trombocitopenije, a ljekari su ustanovili i akutno otkazivanje bubrega i potencijalno oštećenje...

Možda vas zanima i ovo