Srijeda, 18 svibnja, 2022

Murphy objasnio njegovu ulogu u pregovorima o Izbornom zakonu: Washington je tako odlučio… Imam tri stvari za naglasiti

Nemojte propustiti

Naglasio je da dogovor o izmjeni Izbornog zakona ne znači dogovor po svaku cijenu.

Nakon što je objavljeno da Matthew Palmer neće više obavljati funkciju specijalnog izaslanika SAD za izbornu reformu u BiH navedeno je da će njega, u međuvremenu, do završetka pregovora zamijeniti američki ambasador u BiH Michael Murphy.

Ovo je prokomentarisao i sam američki ambasador koji je obrazložio njegovu ulogu u predstojećim pregovorima o reformi izbornog zakona, te je rekao i koji će biti novi Palmerov angažman

– Matthew Palmer je u tranziciji, odnosno prelazi na novu poziciju. Bit će naš zamjenik šefa Misije u Londonu. Kao što vam je poznato kod nas u diplomatskom svijetu to je sasvim redovna pojava. Washington je tako odlučio. Ja sam preuzeo odgovornost i ja ću biti sastavni dio ovoga tima zajedno sa predstavnicima Evropske unije s nadom da ćemo u narednih par dana uspješno završiti pregovore, kazao je ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy.

Naglasio da dogovor o izmjeni Izbornog zakona ne znači dogovor po svaku cijenu.

– Imam tri stvari za naglasiti. Prvo, pojavio se novi geopolitički momenat u Evropi, uključujući Zapadni Balkan, čime je otvorena nova mogućnost za BiH koja podrazumijeva odgovornost domaćih političkih lidera kako bi iskoristili priliku koja im se pružila. Drugo, SAD, EU i OSCE su tu da pomognu vašim liderima da postignu konsenzus koji je neophodan kako bi se ostvarila prilika koja se ukazala. Treće, ovo ne podrazumjeva dogovor po bilo koju cijenu, to podrazumjeva dogovor koji podrazumjeva elemente s kojima ste svi upoznati, uključujući izborni proces, o kojem je Angelina Eichhorst već govorila, rekao je Murphy.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tea Tairović pokazala zanosno tijelo: Plesala na plaži

Srbijanska pjevačica Tea Tairović poznata je po tome da mami mnoge uzdahe muškaraca. Ona gotovo svakodnevno objavljuje fotografije na Instagramu,...

Možda vas zanima i ovo