Subota, 16 listopada, 2021

Mušić: Potvrđivanje nove Vlade FBiH moguće 20. ili 21. marta

Nemojte propustiti

trebamo-biti-mnogo-ozbiljniji-odgovorniji-racionalniji-i-efikasniji_1418338016

“Najoptimalnija procjena je da bi do kraja naredne sedmice, odnosno petka ili subote, mogli imati sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi potvrdili imenovanje Vlade FBiH. Ukoliko dođe do kašnjenja sa provjerama, onda bismo novu Vladu FBiH trebali potvrditi najkasnije do ponedjeljak ili utorak, 23. odnosno 24. marta”, kazao je Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za Anadolu Agency.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Edin Mušić potvrdio je za Anadolu Agency (AA) kako bi se potvrđivanje imenovanja nove Vlade FBiH moglo desiti već na sjednici u petak 20. ili u subotu 21. marta, ako do tada budu okončane sve potrebne procedure.

“Do ponedjeljka bi politički subjekti trebali završiti proces kandidovanja ministara, nakon čega će se steći uslovi da predsjednik i potpredsjednici FBiH pripreme prijedlog za imenovanje Vlade FBiH. Taj posao bi trebao biti okončan najkasnije do utorka. S obzirom na to da određeni broj resora podrazumijeva i provjere Centralne izborne komisije BiH i drugih službi, ovisi koliko će trajati taj postupak. No, najoptimalnija procjena je da bi do kraja naredne sedmice, odnosno petka ili subote, mogli imati sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi potvrdili imenovanje Vlade FBiH. Ukoliko dođe do kašnjenja sa provjerama, onda bismo novu Vladu FBiH trebali potvrditi najkasnije do ponedjeljak ili utorak, 23. odnosno 24. marta”, kazao je Mušić u razgovoru za Anadolu Agency.

– Provođenje odluke Ustavnog suda nakon imenovanja Vlade –

Politički predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Demokratske fronte (DF) jučer su nakon višesedmičnih pregovora postigli dogovor o raspodjeli pozicija u Vladi FBiH po principu da svakoj od stranaka pripadne po pet resora, a da jedno, šesto, koje će biti HDZ-a BiH prijedlog oko imena kandidata dobije saglasnost svih stranaka koje čine parlamentarnu većinu.

SDA, kao najjača stranka, imat će i premijera Federacije BiH. Kandidat te stranke Fadil Novalić predložen je za poziciju federalnog premijera na sjednici Predsjedništva SDA još sredinom januara ove godine.

Mušić je istakao kako postoje inicijative i planovi za izmjene Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, ali kako je zbog kratkoće vremena, jer njegove izmjene, osim Predstavničkog, treba usvojiti i Dom naroda Parlamenta FBiH, teško očekivati da ćemo uz novu Vladu FBiH dobiti i nove resore umjesto ministarstva nauke i obrazovanja i kulture i sporta, koji su u skladu sa odlukom Ustavnog suda FBiH krajem 2010. godine, proglašeni neustavnim.

“Mislim da će se u taj proces ući nešto kasnije, nakon imenovanja nove Vlade FBiH”, naveo je Mušić.

– Buždet za 2015. prvi zadatak nove vlasti –

Predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH je naveo kako se u periodu od 26. do 30. marta planira i vanredna sjednica tog doma Parlamenta FBiH na kojoj će nova Vlada FBiH po hitnom postupku predložiti budžet FBiH za 2015. godinu i zakon o izvršenju budžeta FBiH.

“Nova Vlada će refreširati budžetski prijedlog i uputiti ga po hitnom postupku, jer je 30. mart krajnji rok do kojeg moramo imati usvojen taj dokument”, naglasio je Mušić.

Planirano je i da se na vanrednoj sjednici u posljednjoj sedmici marta usvoje planovi za 2015. vanbudžetskih institucija – Zavoda PIO/MIO, Zavoda za zapošljavanje FBiH i Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo