Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Muška i ženska neplodnost: Sarajka Emina postala majka u 41-oj godini

Nemojte propustiti

Prvi mačići u vodu se bacaju – bile su riječi kojima su je tješili svi oni koji su znali kroz šta Emina prolazi nakon tri spontana pobačaja. Ipak, kad je po četvrti put zatrudnila, ne prepuštajući život nerođenog djeteta sudbini, Emina se odlučila na korištenje biljne terapije za održavanje trudnoće. I – uspjela je…

Moja priča se ne razlikuje mnogo od svih onih drugih priča koje su objavljivane, a koje sam ja maltene napamet naučila. Možda je jedina razlika ta što sam ja zagazila u petu deceniju života, za razliku od ostalih, mlađih žena. Ostalo je sve isto. Spoznaja da ne možeš imati ono što je zapravo normalno je poražavajuće. Pitanja koja se roje glavom su ista. Htio ili ne, čovjek postane psihički opterećen, povlači se u svoj neki svijet. Barem je tako moje iskustvo bilo – pojašnjava na početku Emina I. (41), profesorica iz Sarajeva.

Emina je po prvi put postala majka tek prije mjesec dana iako je o majčinstvu maštala već odavno. Nije htjela odustati od namjere da postane majka, iako su je mnogi sa skepticizmom gledali.

– Nije me interesovalo šta drugi misle. U svom dugogodišnjem radu sa djecom, u tolikoj mjeri sam se navikla na taj čudesni dječiji svijet, dječiju graju i nestašluke, da sam i sama jedva čekala da postanem majka. Međutim, sudbina je htjela da se udam u kasnim tridesetim godinama, tačnije u 36-oj sam tek obukla vjenčanicu. Nije mi bilo suđeno da se udam ranije – govori Emina.

I zaista, ubrzo nakon potpisivanja bračnog ugovora, naša sagovornica je ostala trudna.

– Ja zapravo nisam imala problema sa ostajanjem u drugom stanju, ali je problem bio zadržati trudnoću. Imala sam čak tri spontana pobačaja. Nakon trećeg spontanog počela me je hvatati panika – priznaje Emina.

I nakon pet godina provedenih u braku bez djece, Emina nije odustajala od svog nauma i cilja; a cilj je bio imati dijete po svaku cijenu.

– Kad sam po četvrti put osjetila da se u meni stvara i raste novi život, kao da sam već dobila životnu bitku. Sama sebi sam obećala i djetetu u svojoj utrobi da ovaj put ništa neće poći po zlu. Prestala sam pušiti, promijenila životne navike iz korijena i zaputila se u ordinaciju fitologa Slobodana Tešića. Za njega sam već prije čula preko Aure gdje sam pročitala mnoštvo istinitih priča. Te priče su mi bile jedina nada, da nisam usamljena u svom slučaju, da nisam jedina koja iz dana u dan osjeća beznađe i prazninu – nastavlja Emina.

Pred kraj prošle godine, Emina je uzela jednu biljnu terapiju za održavanje trudnoće, a ubrzo nakon toga i drugu.

– Trudnoća je super napredovala, a ja sam na sebi osjećala da je sve drugačije nego prethodna tri puta. Vjerujem da su mi upravo te terapije pomogle da trudnoću iznesem do kraja. Prije tačno mjesec dana na carski rez rodila sam prekrasnu i zdravu curicu. Emocije su još uvijek svježe i od nenadane sreće još ne mogu sebi da dođem. Ali jedno je sigurno – i ja i suprug zahvalnost prema Bobanu Tešiću ćemo osjećati do kraja života – kaže na kraju razgovroa za magazin Aura Emina.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Detalji krvave svadbe u BiH: Sukobila se rodbina mlade i mladoženje, kum ubo mladića nožem u oko, a sve zbog muzike?

Policija je nakon obračuna u svadbenom salonu obavila uviđaj i razgovarala sa svjedocima u cilju utvrđivanja tačnih okolnosti krvavog...

Možda vas zanima i ovo