Petak, 25 lipnja, 2021

Muškarac izliječen od virusa koji izaziva AIDS

Nemojte propustiti

 Muškarac poznat samo kao „pacijent iz Londona“ postao je drugi čovjek na svijetu (nakon „pacijenta iz Berlina“ iz 2007. godine) koji je izliječen od virusa HIV-a.

HIV, vrlo opasni virus koji uzrokuje propadanje ljudskog imunološkog sustava (i tako čini bilo koju bolest opasnom po život), iznimno je rasprostranjen i od njega je do sad umrlo preko 30 milijuna ljudi.

„Pacijent iz Londona“ je osim HIV-a obolio i od Hodginsova limfona te je zbog toga podvrgnut postupku transplantacije koštane srži. Nakon transplantacije, virus je nestao iz pacijentovog tijela, a pacijent već godinu dana ne prima lijekove protiv HIV-a.

Naučnici smatraju da je razlog ozdravljenju to što je donor bila osoba s genetskom mutacijom koja se odupire virusu HIV-a. Ovo nije dokazano i, iako ne mogu biti sigurni da je to razlog, daje nadu mnogima koji su oboljeli.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo