Petak, 22 listopada, 2021

Muškarci su narcisoidniji od žena

Nemojte propustiti

e52589a07b2241ea51c4ce5e4446ab24

Muškarci su narcisoidniji od žena, pokazala je analiza američkih naučnika nakon što su proučili podatke iz 355 naučnih članaka, disertacija i tehničkih priručnika u kojima je bilo uključeno više od 470 hiljada ljudi svih dobnih skupina.

Naučnici kažu da narcisoidnost ima dobre i loše strane.

”Narcisoidnost je povezana s raznim interpersonalnim disfunkcijama, uključujući nemogućnost održavanja zdrave dugoročne veze, neetičkim i agresivnim ponašanjem”, kazala je vodeća autorica studije Emili Grijalva sa univerziteta u američkom Bufalu.

”Istovremeno, narcizam potiče samopouzdanje, emotivnu stabilnost i prije će izroditi vođu”, dodaje Grijalva.
U svojoj meta-analizi, Grijalva i njezin tim razmatrali su tri aspekta narcizma – čelništvo/autoritet, grandioznost/ekshibicionizam i iskorištavanje/uzimanje prava.

Utvrdili su da je razlika između polova najveća u trećoj kategoriji.
”Rezultat sugerira da, u usporedbi sa ženama, muškarci će više iskorištavati druge i vjerovati da su posebni i da im zato pripadaju privilegije”, napisala je Grijalva.

Tek nešto manja je razlika u kategoriji čelništvo/autoritet, a to znači da su muškarci skloniji tome da se nameću, da vode i imaju više moći.

U aspektu grandioznost/ekshibicionizam spolovi su podjednaki.
“Drugim riječima, oba spola su jednako tašta, sklona ekshibicionizmu i zadubljena u sebe”, kaže Grijalva.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nana Fata Orlović dobit će Povelju TK

Povelja će biti dodjeljena na svečanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u povodu Dana državnosti. Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojila...

Možda vas zanima i ovo