Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Muškarcu pozlilo, pao na pločnik! Pogledajte kako su reagovali građani

Nemojte propustiti

Starijem čovjeku je pozlilo i prilikom pokušaja da se pridrži za zidić, pored odveć poznatog “sata”, udario je glavom o isti i pao na ulicu.

zenica1

Piše: Muhamed Pivić / 32.vijećnik

Iako je pomoći čovjeku u nevolji obaveza, u nekim državama možete i umirati na pločniku, prolaznici će vas mirno zaobilaziti.

Drago mi je da u Zenici nije tako, da još postoje dobri ljudi koji su spremni pomoći čovjeku a kao jedan od pozitivnih primjera je i današnji slučaj kod bivše robne kuće “Beograd”, “Bosna” ili “VF-a” .

Naime, starijem čovjeku je pozlilo i prilikom pokušaja da se pridrži za zidić, pored odveć poznatog “sata”, udario je glavom o isti i pao na ulicu.

Svjestan da najčešća radnja koju poduzimaju građani može izazvati bijes javnosti nisam odmah izvadio mobitel da snimim tuđu nevolju, udaljen nekoliko metara od događaja, promatrao sam da li će oni koji su bliže reagovati.
Zeničani, kao da su spremni za ovakve nevolje, odmah su priskočili u pomoć unesrećenom i dok su jedni pozivali hitnu pomoć, drugi su donijeli čašu vode i stolicu iz obližnjeg caffe-a.

Polijevali su ga vodom, podigli i na svu sreću vratio se svijesti a vrlo brzo stigla je i hitna pomoć.

Pozivanje službe hitne medicinske pomoći je bitno, no dok stručna pomoć dođe na lice mjesta, za neke osobe može biti prekasno, tako da je građanska solidarnost u ovom slučaju za svaku pohvalu.

Za pohvalu je i brza reakcija hitne pomoći Doma zdravlja Zenica, odnosno dolazak na lice mjesta, naime, bili su tu za cca 4-5 minuta.

Nadajmo se još samo da pacijent ima pravo na zdravstveno osiguranje, te da će se u bolnici dočekati onako kako treba.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Komšić: Građanske stranke imaju duplo više glasova, ne mogu samo HDZ-ovi Hrvati biti državni ministri

- Ucjenama i blokadama HDZ-a se mora stati u kraj, jer se svijet, pa i Bosna i Hercegovina nalaze...

Možda vas zanima i ovo