Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Muške suze: Potresni ulazak biciklista u Memorijalni centar Potočari (Video)

Nemojte propustiti

Noseći zastave oko 300 biciklista iz deset zemalja pozdravljeno aplauzom ušlo je u Memorijalni centar oko 20 sati. Emocije su savladale mnoge od njih.

Foto: BportalIz kruga nekadašnje Fabrike akumulatora u Potočarima danas u popodnevnim satima izneseno 520 tabuta sa posmrtnim ostacima identificiranih žrtava genocida u Srebrenici do prostora musale u Memorijalnom centru „Srebrenica-Potočari“.

Večeras u 20,30 sati proučena je hatma-dova i tevhid za duše 520 žrtava srebreničnog genocida 1995. godine.

Komemoracija, dženaza i ukop žrtava planirani su sutra, 11. jula, na mezarju u Potočarima. Očekuje se da će dženazi prisustvovati više od 30.000 članova porodica žrtava, kao i brojna rodbina, prijatelji, komšije i delegacije iz Bosne i Hercegovine i cijeloga svijeta. Veliki broj članova porodica žrtava genocida večeras je učilo dove pored tabuta poredanih na musali.

Nakon tri dana pješačenja i pređenih 110 kilometara, oko sedam hiljada učesnika Marša mira 2012 stiglo je u ranim večernjim satima u Memorijalni centar Potočari-Srebrenica. Ljudi iz svih krajeva BiH, Turske, zapadne Evrope, Amerike i drugih dijelova svijeta uspjeli su pješke preći put koji je u julu 1995.  bio put smrti za hiljade Srebreničana.

Učesnici Marša mira smješteni su u šatore u blizini Memorijalnog centra „Srebrenica-Potočari“ pod kojima će provesti noć, a sutra će prisustvovati obilježavanju 17. godišnjice genocida u Srebrenici i klanjanju dženaze za 520 identificiranih žrtava.

Posebno emotivan bio je dolazak učesnika biciklističkog maratona od Bihaća do Potočara. Noseći zastave oko 300 biciklista iz deset zemalja pozdravljeno aplauzom ušlo je u Memorijalni centar oko 20 sati. Emocije su savladale mnoge od njih.

Teške muške suze pustio je Senad Bećković iz Sarajeva. Kada je ušao u Memorijalni centar, kaže, suze su same krenule. I njemu i još mnogim njegovim kolegama biciklistima.

-Prvi put sam ovdje. Dugo sam planirao, ali sada se ‘poklopilo’. Emocije su me savladale i bolje da ništa ne govorim, jer nakon slike koju sam vidio mogao bih reći nešto što ne treba. Ovaj maraton je najmanje što možemo uraditi da se genocid u Srebrenici ne zaboravi-kazao je vidno potreseni Bećković za Bportal.

(Bh-index/Bportal)

Više s weba

Izdvajamo

Željko Komšić kod pape Franje

Nakon audijencije kod pape Franje, predsjedavajući Predsjedništva BiH sastat će se sa kardinalom Pietrom Parolinom Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Možda vas zanima i ovo