Nedjelja, 28 veljače, 2021

Muške suze: Potresni ulazak biciklista u Memorijalni centar Potočari (Video)

Nemojte propustiti

Akademik prof. dr. Mirko Pejanović: Referendum o nezavisnosti je preokret u istorijskom razvoju državnosti Bosne i Hercegovine

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, Slovenija, redovno analizira događanja na Bliskom istoku, Balkanu i...

Preminuo je Milan Bandić

ZAGREB - O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost...

“Neophodno je uvođenje poreza na luksuz… Ako neko kupi automobil za 200.000 KM, logično je da ne treba plaćati obični porez”

- Neophodno je uvođenje poreza na luksuz. Prije svega su to skupa alkoholna pića, luksuzni automobili... Ako neko kupi...

Hrvatski branitelji protiv izgradnje džamije Alija Izetbegović: Asocira nas na progone i etničko čišćenje

Nazvati vjerski objekt po Aliji Izetbegoviću, naglašavaju predstavnici udruženja proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna, neprimjereno je iz više razloga...

Noseći zastave oko 300 biciklista iz deset zemalja pozdravljeno aplauzom ušlo je u Memorijalni centar oko 20 sati. Emocije su savladale mnoge od njih.

Foto: BportalIz kruga nekadašnje Fabrike akumulatora u Potočarima danas u popodnevnim satima izneseno 520 tabuta sa posmrtnim ostacima identificiranih žrtava genocida u Srebrenici do prostora musale u Memorijalnom centru „Srebrenica-Potočari“.

Večeras u 20,30 sati proučena je hatma-dova i tevhid za duše 520 žrtava srebreničnog genocida 1995. godine.

Komemoracija, dženaza i ukop žrtava planirani su sutra, 11. jula, na mezarju u Potočarima. Očekuje se da će dženazi prisustvovati više od 30.000 članova porodica žrtava, kao i brojna rodbina, prijatelji, komšije i delegacije iz Bosne i Hercegovine i cijeloga svijeta. Veliki broj članova porodica žrtava genocida večeras je učilo dove pored tabuta poredanih na musali.

Nakon tri dana pješačenja i pređenih 110 kilometara, oko sedam hiljada učesnika Marša mira 2012 stiglo je u ranim večernjim satima u Memorijalni centar Potočari-Srebrenica. Ljudi iz svih krajeva BiH, Turske, zapadne Evrope, Amerike i drugih dijelova svijeta uspjeli su pješke preći put koji je u julu 1995.  bio put smrti za hiljade Srebreničana.

Učesnici Marša mira smješteni su u šatore u blizini Memorijalnog centra „Srebrenica-Potočari“ pod kojima će provesti noć, a sutra će prisustvovati obilježavanju 17. godišnjice genocida u Srebrenici i klanjanju dženaze za 520 identificiranih žrtava.

Posebno emotivan bio je dolazak učesnika biciklističkog maratona od Bihaća do Potočara. Noseći zastave oko 300 biciklista iz deset zemalja pozdravljeno aplauzom ušlo je u Memorijalni centar oko 20 sati. Emocije su savladale mnoge od njih.

Teške muške suze pustio je Senad Bećković iz Sarajeva. Kada je ušao u Memorijalni centar, kaže, suze su same krenule. I njemu i još mnogim njegovim kolegama biciklistima.

-Prvi put sam ovdje. Dugo sam planirao, ali sada se ‘poklopilo’. Emocije su me savladale i bolje da ništa ne govorim, jer nakon slike koju sam vidio mogao bih reći nešto što ne treba. Ovaj maraton je najmanje što možemo uraditi da se genocid u Srebrenici ne zaboravi-kazao je vidno potreseni Bećković za Bportal.

(Bh-index/Bportal)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U BiH sutra stiže 20.000 ruskih vakcina Sputnik V

U bosanskohercegovački entitet Republika Srpska (RS) sutra stiže 20.000 doza ruskih vakcina Sputnik V protiv koronavirusa, javlja Anadolija. Iz...

Možda vas zanima i ovo