Subota, 4 prosinca, 2021

Muslimani u Budvi bez sopstvenog groblja

Nemojte propustiti

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Iako u crnogorskoj metropoli turizma, Budvi, prema posljednjem popisu živi više od dvije hiljade muslimana, oni nemaju svoje groblje u ovom gradu. Ukop se vrši na gradskom groblju, gdje se sahranjuju i pripadnici pravoslavne vjere. Slična situacija je i u gradovima Boke Kotorske, gdje osim muslimanskih grobalja nema ni džamija

Muslimani koji žive u Budvi i Boki Kotorskoj, susreću se već duže vrijeme sa problemom nedostatka sopstvenog groblja. U Budvi, Herceg Novom, Kotoru i Tivtu ne postoji muslimansko groblje. Iako u Budvi živi više od dvije hiljade muslimana, njihov ukop se vrši na istom gradskom groblju, gdje se sahranjuju i pravoslavci. Na inicijativu Mešihata Islamske zajednice Crne Gore, a u saradnji sa rukovodstvom opštine Budva formirana je radna grupa koja će pokušati da iznađe rješenje za ovo pitanje.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef.Fejzić, u izjavi za Anadolu Agency (AA) kaže da Mešihat pokušava da iznađe rješenje.

“Mi smo zainteresovani da nađemo rješenje za ono što su potrebe muslimana u Boki kotorskoj. Budva je jedan od tih gradova. No, u Budvi imamo pozitivne signale od opštine. Formirali smo radnu grupu, koja će pokušati da iznađe rješenje za ovaj problem. Naš zahtjev, da muslimani koji žive u Budvi imaju svoje groblje je potpuno opravdan“, smatra reisu-l-ulema Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef.Fejzić

-Dvije ponuđene opcije-

Glavni imam Islamske zajednice Crne Gore za Boku Kotorsku i Budvu Adem ef. Emrović, podsjetio je da se pitanje muslimanskog groblja u Budvi aktuelizovalo još 2010.godine.

“Svi subjekti uključeni u ovome su za to da se pitanje muslimaskog groblja riješi. Postoje dvije mogućnosti, koje nam je ponudila opština Budva. Jedna je da se nađe posebna parcela, vlasništvo opštine, na kojoj bi bilo smješteno muslimansko groblje. Druga opcija, za nas manje prihvatljiva jeste da se dio grobnica, na gradskom groblju u Budvi dodijeli nama na korištenje. Nama ova opcija manje odgovara, jer se naši običaji sahranjivanja razlikuju od pravoslavnih. Kod nas nema porodičnih grobnica“, kazao je Emrović.

-Opština podržava izgradnju groblja-

Da u rukovodstvu opštine Budva postoji raspoloženje da se muslimanima koji žive u Budvi obezbijedi sopstveno groblje, potvrđuje potpredsjednik opštine Ljubomir Filipović.

“Formirali smo radno tijelo, kako bi riješili ovo vitalno pitanje, ali i druga pitanja od značaja za pripadnike Islamske zajednice u Budvi. U komunikaciji sa javnim preduzećem, koje upravlja gradskim grobljima naći ćemo rješenje. Kao i do sada pomoći ćemo u finansiranju prostorija u kojima se nalazi mesdžid, kazao je za AA Filipović.

On je istakao da treba raditi na iznalaženju trajnog rješenja molitvenog prostora i prostora za sahranjivanje.

“U Crnoj Gori, i u Budvi kao centru turizma, pa samim tim i kosmopolitizma, suvišno je postaviti pitanje da li će gradska uprava to podržati”, naveo je Filipović.

Da je opština Budva zaista zainteresovana da pomogne pripadnicima Islamske zajednice u Budvu, pokazalo se prošle godine, kada je prihvatila da plaća zakup prostora gdje se obavlja molitva. Zato je plan opštine, a i Islamske zajednice Crne Gore da se osim groblja, riješi i pitanje molitvenog prostora.

“Ovo je pitanje itekako bitno i za Budvu, kao grad koji je poznat po turizmu. Mnogi ljudi kojima je vjera Islam, a koji dolaze u Budvu, traže da petkom obave džuma namaz“, potvrdio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef.Fejzić.

-Turski grad Jalova nudi pomoć-

Imam Adem Emrović navodi da “ako opština Budva obezbijedi lokaciju za izgradnju muslimanskog groblja, brzo bi se našao i investitor”.

„Jalova, grad, odnosno opština iz Turske, koji je pobratim sa opštinom Budva, je ponudila da oni finansiraju izgradnju muslimanskog groblja. Čak su i rukovodstvu opštine poručili da će osim finansiranja takvog projekta, za potrebe opštine Budva napraviti vrtić, školu ili šta opština procijeni da joj treba“, kaže Emrović.

-Boka Kotorska i Budva bez džamije-

Adem ef. Emrović napominje da u Boki Kotorskoj i u Budvi ne postoji ni jedna džamija, već samo mesdžidi.

“Žalosno je da u 21.vijeku, u čak četiri grada u kojima žive muslimani: Budva, Kotor, Herceg Novi i Tivat ne postoji muslimansko groblje, kao ni džamija. Bivši predsjednik opštine Tivat Dragan Kankaraš je čak bio izjavio da dok je on gradonačelnik, u Tivtu neće biti džamije za muslimane. Rekao je da je džamija nekad bila u Herceg Novom, pa da tamo idemo. Također, prije nekoliko godina su nam u prostorije koje smo iznajmili za obavljanje molitive ubacili svinjski izmet“, nerado se sjeća tog događaja Emrović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo